Νομός Πέλλας: Η Μαρία Ζωγράφου μιλά στο pellanews.gr για Αναπτυξιακή, Αγροτικά, Πολιτισμό και το "Όραμα" | PellaNews

Νομός Πέλλας: Η Μαρία Ζωγράφου μιλά στο pellanews.gr για Αναπτυξιακή, Αγροτικά, Πολιτισμό και το "Όραμα"

«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΞΗ ΠΕΛΛΑΣ»

«Τα περιθώρια για ανάπτυξη είναι τεράστια, καθώς οι φυσικοί πόροι που διαθέτει η Πέλλα είναι ανεξάντλητοι και μοναδικοί. Μέσω της Αναπτυξιακής Πέλλας δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η πλειονότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της στο pellanews.gr η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη. Η κ. Τσαντάκη περιγράφει τη συνεργασία της Π.Ε. Πέλλας με τα κύτταρα του πολιτισμού που είναι οι Σύλλογοι της Πέλλας, ενώ σημειώνει τον ρόλο του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα», ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Αναπτύσσοντας το αγροτικό ζήτημα του Νομού, όπου επισήμανε πολύ σημαντική πράγματα, τόνισε μεταξύ άλλων πως «θεωρώ ότι οι ομάδες παραγωγών που τώρα ενισχύονται, αυξάνονται και εξελίσσονται ώστε να λειτουργούν ως υγιείς εταιρείες πρέπει να έχουν επιχειρηματική δομή με εξειδικευμένα, κατάλληλα και ικανά στελέχη, παιδιά του τόπου μας».

~ Έχετε συνεχή και αγαστή συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Π.Ε. Πέλλας. Πώς πορεύεστε σ’ αυτή τη συνεχή επαφή με τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την παράδοση;

 

Όπως γνωρίζετε, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα μου έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες, ως εντεταλμένη, της αγροτικής ανάπτυξης της αντίστοιχης Διεύθυνσης και της κοινωνικής μέριμνας, τμήμα που ανήκει στη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Πέλλας. Η κοινωνική μέριμνα εκτός των άλλων έχει υπό την ευθύνη της και τη συνεργασία με συλλόγους και φορείς που προάγουν πολιτισμό και αθλητισμό με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις.

Είναι αλήθεια ότι στην Πέλλα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από εκατό Σύλλογοι πολιτιστικού χαρακτήρα, οι οποίοι συμβάλλουν στη διάσωση, στην ανάπτυξη και στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Ειδικά μετά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι Σύλλογοι διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ποικίλες δράσεις που δίνουν ζωντάνια, ενδιαφέρον και μία καλύτερη προοπτική για τους πολίτες της Πέλλας.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν στους πολιτιστικούς συλλόγους έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο τους και τις παραδόσεις και προσπαθούν να διατηρήσουν πατροπαράδοτες συνήθειες και αξίες, είναι φυσικό, η επικοινωνία και η συνεργασία μαζί τους να είναι μία εξαιρετικά δημιουργική εμπειρία. Μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα. Σε αυτά στηριζόμαστε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που έχουν μια συνέχεια, μια περιοδικότητα και ένα διαχρονικό, θα έλεγα, χαρακτήρα. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται ετήσιοι θεσμοί. Όταν μάλιστα, μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, καλύπτονται κάποιες ανάγκες της τοπικής  κοινωνίας, όταν αναδεικνύονται και επιλύονται κάποια προβλήματα που συνήθως αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων, τότε η ικανοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Έτσι, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μετά από πρόταση συνδιοργάνωσης, κάθε χρόνο συμμετέχει, σε πολλές πολιτιστικές δράσεις που καλύπτουν το σύνολο της πολιτιστικής έκφρασης της Πέλλας. Μέσα από αυτές προσελκύονται επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή, συχνά συμμετέχουν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ενώ άλλες φορές πραγματοποιούνται ιδιαίτερα καινοτόμες  μορφές ενημέρωσης, όπως σε θέματα ιατρικά, για παράδειγμα πρόσφατα έγινε ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, ή/και αγροτικά, επίσης πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την προστασία από τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, αλλά και κοινωνικά, όπως η συνεκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Τα αποτελέσματα από αυτές τις εκδηλώσεις είναι οι νέες συνέργειες που προκύπτουν όπως ευρύτερα πολιτιστικά δίκτυα, ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών και ειδικής τεχνογνωσίας.

~ Πείτε μας δυο λόγια για το Κέντρο Πρόληψης Όραμα. Ειδικά στις μέρες μας τα θέματα που αναπτύσσονται μέσα απ’ τον φορέα έχουν διπλή σημασία για τον κόσμο.

Το Κέντρο Πρόληψης  Ν. Πέλλας Όραμα αποτελεί φορέα που στόχο έχει την πρόληψη από τις εξαρτήσεις και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών της περιοχής μας, τόσο των νέων όσο και των ενηλίκων. Το Κέντρο Πρόληψης Όραμα, όπως και κάθε Κέντρο Πρόληψης πανελλαδικά, εποπτεύεται από τον ΟΚΑΝΑ, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά εμπλέκονται στη διοίκησή τους η Περιφέρεια, Δήμοι και φορείς συναφείς με το έργο του (δηλαδή επαγγελματικοί σύλλογοι όπως ιατρικός, φαρμακευτικός, δικηγορικός, εκπαιδευτικών, επιμελητήριο, εργατικό κέντρο, κλπ) που με βάση το καταστατικό του συστήνουν Διοικητικό Συμβούλιο. Το εξαιρετικό έργο του Κέντρου, βέβαια, πραγματοποιείται από την επιστημονική ομάδα του η οποία αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και κοινωνιολόγο. Όλο το επιστημονικό προσωπικό προβαίνει σε ένα σύνολο δράσεων απευθυνόμενο, με θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας, σε άτομα αλλά και σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, παππούδες και γιαγιάδες, εγκυμονούσες, καπνίζοντες, κλπ). Αυτό πετυχαίνεται με βιωματικά σεμινάρια, διαλέξεις, ατομικές συνεδρίες, ημερίδες, επισκέψεις και συνεργασίες με σχολεία κάθε βαθμίδας, κ.ά.

Όπως, πολύ σωστά, επισημαίνει η ερώτησή σας, επιδιώκουμε στις δράσεις που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Όραμα να έχουμε στο νου μας τις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, βιώνοντας τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, τα στελέχη του Κέντρου έχουν επιπλέον αναλάβει πολλές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τους Δήμους και πολλούς άλλους φορείς με κοινωνικές ευαισθησίες.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν δημιουργήσει μία αυξημένη ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και τα στελέχη του Κέντρου παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με προσωπικές συναντήσεις καθώς τα προβλήματα είναι υπαρκτά, επομένως η προσέγγιση χρειάζεται να είναι ρεαλιστική. Βέβαια, δεν φτάνει να δώσουμε ελπίδα ή υποσχέσεις που είναι δύσκολο να τηρηθούν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε ως κοινωνία στα νέα δεδομένα, να αναπτύξουμε κατάλληλες δεξιότητες και να εντοπίσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες που θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε προς τα μπρος. Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Πρόληψης Όραμα υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο παρέχεται δωρεάν στους πολίτες της ΠΕ Πέλλας.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η ποικιλία των δράσεων έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και αυτό μας δίνει την πεποίθηση ότι η δουλειά που γίνεται, και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο από όλα τα στελέχη, πιάνει τόπο.

Σε πολλές δράσεις συμμετέχουν επιστήμονες και στελέχη κοινωνικών οργανισμών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, με πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσετε μία θετική αλληλεπίδραση, ενώ, παράλληλα, δίνουμε το στίγμα ότι η Πέλλα και οι κάτοικοι της έχουν ενεργητικό ρόλο στην αναζήτηση μίας καλύτερης προοπτικής για την περιοχή τους και, κυρίως, για τη νέα γενιά. Φυσικά και το δικό μας επιστημονικό προσωπικό συχνά καλείται σε επιμορφώσεις και σε συμμετοχές σε συνέδρια ή σε εκδηλώσεις όπου προβάλουν και διαχέουν το έργο που επιτελούν στον τόπο μας. Πρόσφατα μάλιστα ετοιμάζεται η έκδοση εκπαιδευτικού υλικού για την ψυχοσεξουαλική αγωγή των μικρών παιδιών, υλικό που έχει συγγραφεί από νηπιαγωγούς και τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου, έχει εφαρμοστεί πιλοτικά την προηγούμενη σχολική χρονιά και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως μοναδικό και κατάλληλο για χρήση από κάθε σχολική μονάδα πανελλαδικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και η έκδοσή του ξεδιπλώνει τις δυνατότητες επιμόρφωσης των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών όχι μόνο τοπικά αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Με την Αναπτυξιακή Πέλλας μας κρατήσατε ενήμερους από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε. Ακόμη και για μια σειρά δύσκολων θεμάτων που κληρονομήθηκαν. Πώς πορεύεστε σ’ αυτή τη φάση;

Είναι αλήθεια ότι η Αναπτυξιακή Πέλλας δέχτηκε ένα σύνολο από διακυμάνσεις στις δράσεις της, στο έργο της, στην πορεία της γενικά. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι και αναγκαίο, προκειμένου να δημιουργηθεί μία καλύτερη δυναμική και αυτή τη νέα δυναμική πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να τη δημιουργήσουμε.

Γνωρίζετε καλά ότι η Αναπτυξιακή Πέλλας είναι το αναπτυξιακό “εργαλείο” για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και όλη την κοινωνία της Πέλλας. Έχει συμβάλλει με πολύ θετικό τρόπο στην ανάπτυξη καινοτομικών επιχειρηματικών δράσεων καθώς, επίσης, και στην τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της Πέλλας. Οι εξαγωγές της Πέλλας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, παρά την κρίση και, επίσης, η Πέλλα αποτελεί έναν αναγνωρίσιμο και καταξιωμένο προορισμό ποιοτικού τουρισμού. Τα περιθώρια για ανάπτυξη είναι τεράστια, καθώς οι φυσικοί πόροι που διαθέτει η Πέλλα είναι ανεξάντλητοι και μοναδικοί.

Μέσω της Αναπτυξιακής Πέλλας δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η πλειονότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ήδη, την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, έχουν καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Υπομέτρου 19.2 που αφορά  την υλοποίηση δράσεων Τοπικής Ανάπτυξης, δηλαδή  το CLLD/LEADER), του Προγράμματος ΠΑΑ περιόδου 2014-2020,  και σύντομα θα γίνουν οι σχετικές προκηρύξεις που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και από τους Δήμους για έργα δημόσιου χαρακτήρα. Η Αναπτυξιακή Πέλλας με την ποιότητα των προγραμμάτων που κατέθεσε το στελεχιακό δυναμικό της και μετά τις αναμορφωμένες προτάσεις, κατέχει την 6η θέση σε σύνολο 47 αναπτυξιακών και αυτό σημαίνει περισσότερες δυνατότητες προγραμμάτων και ανάπτυξης που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιδιώτες και τους δήμους. Είναι διαπιστωμένο ότι η Αναπτυξιακή Πέλλας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών επιχειρηματιών και όλες οι προτάσεις που καταλήγουν να χρηματοδοτηθούν και υλοποιηθούν είναι βιώσιμες και με υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τις αγορές και καταναλωτές των προϊόντων ή υπηρεσιών που αφορούν. Είμαστε σίγουροι ότι και το CLLD/LEADER θα συμβάλλει  εξίσου ενδυναμώνοντας και εκσυγχρονίζοντας επιχειρήσεις και ενισχύοντας έργα υποδομής δημόσιου χαρακτήρα.

Στα αγροτικά, ήσασταν αυτή που αναφέρατε ότι η Πέλλα πρέπει να περάσει σε μια νέα φάση διάθεσης των προϊόντων. Μιλήσατε για μάνατζερ που θα να αναλαμβάνει τις αγορές που θα διατίθενται τα πολύτιμα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας. Η Αντιπεριφέρεια βρίσκεται κοντά στον αγρότη, στον Συνεταιριστή και αυτό είναι απόλυτα θετικό νομίζω.

Πολύ  συχνά, θα έλεγα σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούμε μία σημαντική συνάντηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση αναγκών που έχουν οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι ή οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Πέλλα. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, πολλές από τις προτάσεις μας υιοθετούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση και Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθεσία και “στρεβλώσεις” στην αγορά που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Ένα παράδειγμα είναι η ένταξη των νέων αγροτών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπου η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είχε στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας τους περισσότερους υποψήφιους νέους αγρότες δηλαδή 954 σε σύνολο 3.578, που ένα μέρος από αυτούς μένουν εκτός, όχι γιατί δεν το δικαιούνται, αν και έχουν καλύψει τα κριτήρια, αλλά γιατί το ποσό που κατανέμεται στην Κεντρική Μακεδονία μπορεί να καλύψει 2.300 αγρότες και όχι το σύνολό τους  δηλ. τους 3578. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Κεντρική Μακεδονία συνεισφέρει με την αγροτική της παραγωγή το 26% του εθνικού ΑΕΠ είναι άδικο να αποκλείονται αναίτια νέοι και νέες που επιθυμούν δικαιωματικά και ισότιμα να ενισχυθούν για την επαγγελματική τους επιλογή. Για το θέμα αυτό είναι συνεχής και επίμονη η προσπάθεια του Περιφερειάρχη κ, Απόστολου Τζιτζικώστα να ενταχθούν επιλαχόντες και να εξετασθεί η δυνατότητα υπέρβασης του προϋπολογισμού, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Έτσι, συχνά  όσοι συμμετέχουν στις συναντήσεις που ανέφερα παραπάνω, εκφράζονται άμεσα, και δικαιολογημένα βέβαια μεταφέρουν την αγανάκτησή τους, καθώς η Πέλλα υπερέχει σε ποιότητα, γεύση και άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων που παράγονται, ενώ οι απολαβές τους είναι δυσανάλογες. Προχωράμε μαζί όμως στις διεκδικήσεις και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Συζητούμε τις προτάσεις, τις συνδιαμορφώνουμε με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας που είναι εξαιρετικά έμπειρα και τις προωθούμε στα κατάλληλα όργανα της πολιτείας ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα περισσεύουν καθημερινά. ‘Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια οι αγροτικές παραγωγές πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες που ενδέχεται να είναι συνέπεια της λεγόμενης “κλιματικής αλλαγής”. Οι παραγωγές θέλουν προστασία, ασφάλιση προϊόντων, έγκαιρη εξασφάλιση αγορών, ποιοτική μεταποίηση, ασφαλή διακίνηση, με λίγα λόγια συλλογικότητα, σχεδιασμό, συνεργασία, συντονισμό ενεργειών, τεχνογνωσία, υποστήριξη, εξωστρέφεια.  Όλα αυτά δεν πετυχαίνονται από ένα ή δύο άτομα. Είναι αναγκαία η συμβολή ειδικών επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων καθώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα και να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και φυσικά ένα ικανό εισόδημα να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος στον τόπο μας. Από την άλλη μεριά η πολιτεία χρειάζεται να αναπτύξει επαρκώς  νέα εργαλεία, να κάνει τομές, μικρές και μεγάλες βελτιώσεις. Στην Περιφέρειά μας, και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο με βάση τις αρμοδιότητες που μας δίνουν οι νόμοι και οι διατάξεις για τα αγροτικά θέματα και προσπαθούμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς ότι ζούμε σε μία περιοχή που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και αν ενισχύσουμε τις δημόσιες υποδομές  όπως το οδικό δίκτυο, φράγματα πολλαπλών χρήσεων, εγγειοβελτιωτικά έργα και εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων όπως βιοτεχνικά πάρκα, αξιοποίηση της γεωθερμίας, μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.

Είναι γεγονός ότι κατ’ επανάληψη έχω μιλήσει για μάνατζερ στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων, γνωρίζοντας ότι η Πέλλα διαθέτει πολλά νέα παιδιά με υψηλή κατάρτιση και ικανότητες να αναλάβουν με αξιώσεις την υπόθεση της επιχειρηματικής ανάπτυξης, των εξαγωγών σε νέες αγορές και, γενικότερα, της εξωστρέφειας και καινοτομίας. Θεωρώ ότι οι ομάδες παραγωγών που τώρα ενισχύονται, αυξάνονται και εξελίσσονται ώστε να λειτουργούν ως υγιείς εταιρείες πρέπει να έχουν επιχειρηματική δομή με εξειδικευμένα, κατάλληλα και ικανά στελέχη, παιδιά του τόπου μας. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος και ασύμμετρος, όμως πολλά νέα παιδιά, όπως και ώριμοι επιχειρηματίες, στην Πέλλα διαθέτουν τις ικανότητες και εφόσον επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και σε εξειδικευμένα στελέχη, μπορούν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από νέες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Το 2018 είναι ένα έτος που μας περιμένει πολύ δουλειά, σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Χρειάζεται να προχωρήσουμε δίπλα και κοντά στην κοινωνία, όλοι μαζί. Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς, να συμμετέχουν στις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού. Επιδιώκουμε και στηρίζουμε τον εποικοδομητικό διάλογο. Άλλωστε η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ο φυσικός χώρος μέσα από τον οποίο οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε κυβέρνηση έχει χρέος να αναδεικνύει και όχι να καταπνίγει τις δυναμικές ανέλιξης των τοπικών κοινωνιών. Έχει υποχρέωση να οδηγεί σε θετικές κοινωνικές αλλαγές, χωρίς αντιπαλότητες. Να εισακούει τις διαφορετικές φωνές που αν ενωθούν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καλό για την κοινωνία και το μέλλον.

Επιμέλεια συνέντευξης: Παύλος Νεκτάριος Παπαδόπουλος