Ο Αλέξανδρος Ρήγας αποκλειστικά στην Πέλλα News λίγο πριν την αποψινή του παράσταση | PellaNews

Ο Αλέξανδρος Ρήγας αποκλειστικά στην Πέλλα News λίγο πριν την αποψινή του παράσταση

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Στην εφημερίδα μας μίλησε λίγο πριν την αποψινή του παράσταση στην Έδεσσα ο Αλέξανδρος Ρήγας. Ο αγαπημένος δημιουργός μίλησε εφ’ όλης της ύλης για όλα όσα θέλετε να ξέρετε γι’ αυτόν.

1. Σας πετυχαίνουμε στην περιοδεία του «Μπαμπά... Μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή». Πώς πηγαίνουν μέχρι τώρα οι πιάτσες;
Είναι κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο. Ξέρετε, το «Μπαμπά... Μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» είναι η μακροβιότερη ελληνική κωμωδία των τελευταίων ετών. Παίζεται ήδη 10 χρόνια στην Αθήνα, σ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Δεν περίμενα ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση στην περιοδεία υπό την έννοια ότι το κοινό το έχει δει πολλές φορές. Προφανώς είναι σημείο αναφοράς και περνάνε καλά με την παράσταση γι’ αυτό και την παρακολουθούν ξανά. Και το σημαντικότερο είναι ότι αλλάζουμε κάθε σεζόν τη διανομή οπότε παίζει και αυτό κάποιο ρόλο.

2. Η παράσταση ανεβαίνει από το 2004. Που πιστεύετε ότι οφείλετε η αυτή η επιτυχία της;
Πιστεύω ότι οφείλεται στην ανανέωση, στο γεγονός ότι στα 10 χρόνια που παίζεται, το κοινό που ξεπερνά τα 1.700.000 εισιτήρια είναι πολύ ευχαριστημένο, διότι πρόκειται για μια καθαρόαιμη κωμωδία που αφορά τη σύγχρονη Ελλάδα με τα τρωτά της και τα καλά της. Έχει αναγνωρίσιμες καταστάσεις αν και με την ακραία μορφή μια και μιλάει για την αρνητική πλευρά του Έλληνα, τη στηλιτεύει, της χαμογελάει με χιούμορ, την αγαπάει, τη μισή. Το κοινό ψυχαγωγείται με πάρα πολύ καλό τρόπο τόσα χρόνια.

3. Σήμερα στις 21:30 η παράσταση ανεβαίνει στο Ανοιχτό Θέατρο Γαβαλιώτισσας στην Έδεσσα. Έχετε έρθει αρκετές φορές στο Νομό Πέλλας και στην Έδεσσα. Τι σας αρέσει πιο πολύ στην περιοχή μας;
Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω. Μ’ αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύω και όποτε βρίσκω ευκαιρία φεύγω . Αν και είμαι άνθρωπος που ζω και δουλεύω στην Αθήνα μ’ αρέσει να φεύγω. Ίσως να μην το καταλαβαίνετε εσείς, διότι μένετε εδώ, αλλά υπάρχει ένα χαμόγελο και μια αθωότητα που στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει χαθεί. Εδώ για μένα πέρα ότι παρουσιάζω τη δουλειά μου είναι σημαντικό ότι βλέπω ανθρώπους εξωστρεφείς που ακόμα χαμογελάνε, σου λένε καλημέρα και σε κερνάνε ένα τσιπουράκι (γέλια) . Εδώ νιώθω πρώτα άνθρωπος και μετά καλλιτέχνης και δημιουργός. Αυτό είναι σημαντικό για την ψυχή μου πάνω από όλα.

4. Αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο θα κάνατε κάποιες άλλες επιλογές είτε στα επαγγελματικά σας είτε στα προσωπικά σας;
Οι επιλογές μου και στους δύο τομείς με έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλες επιτυχίες και πολύ μεγάλες αποτυχίες. Με έχουν οδηγήσει σε αγάπες, σε έρωτες, σε μίση, σε πάθη. Όποια κι αν είναι τα βιώματα του καθενός, από τη μέση της ζωής και μετά η ζυγαριά μοιράζεται. Η ζυγαριά η δικιά μου είναι ευτυχώς μοιρασμένη. Έχω δώσει, έχω πάρει, έχω πετύχει, έχω αποτύχει, έχω φτάσει στα άστρα, έχω φτάσει στον ουρανό, οπότε νιώθω καλά και ευλογημένος από το Θεό και από το κοινό που με τίμησε όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ δουλεύω πάρα πολύ για να ανταποδώσω όλη αυτή την εκτίμηση. Νομίζω ότι θα έκανα ξανά τα ίδια. Έχω ζήσει. Σε πρόσφατη φιλική συζήτηση έλεγα πως όταν φύγω από το μάταιο τούτο κόσμο θέλω να πω ότι έχω κάνει κι αυτό. Ακόμα και στα πιο δύσκολα πρέπει να κλείνουμε πονηρά το μάτι στη ζωή και να κλαίμε και να γελάμε. Να μην την παρακολουθούμε, να τη ζούμε και τίποτα να μην αφήνουμε να πηγαίνει χαμένο.

5. Καθημερινά βιώνουμε πολλές δυσκολίες. Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχετε βιώσει;
Δύσκολες στιγμές βιώνουμε πάρα πολλές και κυρίως όταν αυτό που θέλουμε να βιώσουμε δεν έχει ανταπόκριση. Δύσκολες στιγμές είναι κι αυτές που πρέπει να αποχωριστείς αγαπημένους ανθρώπους. Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου μέχρι τώρα είναι η απώλεια της μαμάς μου πριν μερικούς μήνες. Ήταν μια γυναίκα που λάτρευα και ένα σημείο αναφοράς, διότι ξέρετε η αγάπη των γονιών είναι η μόνη αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη. Χάνοντας τη μητέρα μου άρχισα να ορίζω τον εαυτό μου από την αρχή και ελπίζω απ’ όπου κι αν είναι να με προσέχει.

6. Είστε ένας άνθρωπος με τη δική του κοσμοθεωρία και στάση ζωής. Προσωπικά, τολμώ να το πω, είστε ένας διανοούμενος της εποχής μας. Όλες αυτές οι απόψεις είναι αποτέλεσμα πολύ διαβάσματος και διαρκής αναζήτησης;
Όλες οι “ακραίες” κατά καιρούς απόψεις μου που συζητιούνται οφείλονται στο ότι έχω τα μάτια μου ανοιχτά. Από πιτσιρικάς έμαθα να διαβάζω και να γράφω πολύ γρήγορα. Ήταν μια δικιά μου ανάγκη. Έχω διαβάσει πολύ, έχω ταξιδέψει πολύ κι έχω δει πολύ κινηματογράφο. Ξέρετε πότε μεγαλώνουμε; Όταν σταματάμε να ρωτάμε και να είμαστε έκπληκτοι με τον κόσμο. Αν συνεχίσουμε να προβληματιζόμαστε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, η ψυχή και το μυαλό μας θα παραμείνουν ζωντανά.

7. Το στυλ σας είναι ιδιαίτερο, αφού φοράτε μόνο μαύρα. Μήπως είναι ένας τρόπος «διαφυγής» από τη διαρκή έκθεση ως άνθρωπος του θεάματος;
Πήγες και στο ενδυματολογικό! (γέλια) Τρόπος διαφυγής όχι, αλλά για να κάνω λίγο χιούμορ είναι το ντύσιμο του τεμπέλη. Είναι, βέβαια, πιστεύω ένας τρόπος να περνάω απαρατήρητος. Ξέρετε, τα ρούχα τα φοράμε καμιά φορά για να ξεχωρίσουμε και να εντυπωσιάσουμε. Ευτυχώς δεν έχω τέτοιου είδους ματαιοδοξία. Η ματαιοδοξία μου είναι να αρέσει στο κοινό η δουλειά μου.

8. Φαίνεστε ένας άνθρωπος που τα έχει βρει απόλυτα με τον εαυτό του. Έχετε αποδεχθεί την αποτυχία, το θάνατο... Όλα αυτά τα έχετε καταφέρει μόνος ή μέσα από συνεδρίες με ειδικό μια και πολλοί καλλιτέχνες έχουν καταφύγει σε μεθόδους όπως η ψυχανάλυση.
Όταν ήμουν νέος αναζητούσα και τέτοιες λύσεις. Είναι μια ερώτηση που δεν μου την κάνουν συχνά και χαίρομαι που μου την κάνετε. Η αλήθεια είναι ότι πέρασα κι εγώ από αυτά τα στάδια επισκέψεων σε κάποιους ειδικούς. Πολύ γρήγορα όμως έφτασε η απομυθοποίηση, δηλαδή δεν γραπώθηκα σ’ αυτό. Έπαιρνα κάποια πράγματα και μετά τα διαχειριζόμουν μόνος μου σε προσωπικό επίπεδο.

 9. Μια και αναφερθήκαμε στο θάνατο... Έχετε επιλέξει την αποτέφρωση. Πώς καταλήξατε σ’ αυτή;
Είναι καθαρά αισθητικοί λόγοι κι όχι βιολογικοί. Δεν μ’ αρέσει ένα σώμα να καταστρέφεται μέσα στη γη. Παρ’ ότι θεωρώ την αποτέφρωση πιο υγιεινή για το περιβάλλον και πολύ πιο πρακτική μια και στα μεγάλα αστικά κέντρα το θέμα της ταφής είναι πια ένα ακανθώδες ζήτημα. Θεωρώ πιο λυτρωτικό να εξαφανίζεται το σώμα και να μην αφήνεται να χάνεται στη διάρκεια των χρόνων. Αλλά αυτή είναι μια καθαρά προσωπική μου θέση.

10. Η Εκκλησία φαίνεται να εμποδίζει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στη χώρα μας.
Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Εκκλησία που καμιά φορά αμαυρώνουν μια γενικότερη εικόνα. Κατά καιρούς έχω αντιπαρατεθεί σε κάποια θέματα με την Εκκλησία. Όχι με την πίστη ή τον Χριστιανισμό φυσικά. Σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους που πιστεύουν. Η Εκκλησία είναι ένας θεσμός. Παρ’ όλο αυτά στο θέμα που αναφέρατε βγήκαν προς τα έξω κάποιες ακραίες φωνές που θέλω να πιστεύω ότι δεν αντιπροσωπεύουν όλο το σώμα της Εκκλησίας. Μέσα σ’ αυτήν έχω γνωρίσει πολύ καλλιεργημένους και ανοιχτόμυαλους που δεν έχουν απλά βήμα προς τα έξω σε αντίθεση με κάποιες ακραίες και λαϊκίστικες φωνές. Καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να πω ονόματα. Πάντως, εμένα μου έμαθαν ότι η Εκκλησία πρέπει να διδάσκει την αγάπη και όχι τη διχόνοια.

11. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι η ανημπόρια. Να μεγαλώσω και να μην μπορώ να δημιουργώ, να μην μπορώ να προσέχω τον εαυτό μου και να απολαμβάνω τη ζωή.

12. Είστε καθαρά συγγραφέας κωμωδιών. Με τα έργα σας μέσα από το χιούμορ λέτε πολλές αλήθειες. Πόσο εύκολο είναι να λέμε αλήθειες;
Δεν είναι εύκολο. Το κοινό όταν έρχεται σε μια κωμωδία δεν είναι απαραίτητα προετοιμασμένο να προβληματιστεί ή να ξύσει κάποιες πληγές. Προσπαθώ μέσα από τα έργα μου να περνάω απόψεις μου και ανάλογα με το κοινό κάποιες φορές το κάνω πιο κυνικά ή πιο σκληρά. Μ’ αρέσει πολύ να κάνω τον κόσμο να γελάει, αλλά θέλω να τον κάνω να σκέφτεται και λίγο παραπάνω. Αυτό με κάνει να νιώθω πιο χρήσιμο το πέρασμά μου από αυτή τη ζωή.

13. Φέτος σας είδαμε και ως κριτή σε talent show. Πώς ήταν για εσάς αυτή η εμπειρία;
Ήταν μια εμπειρία που την έχω ξαναζήσει με το Your Face Sounds Familiar στον ΑΝΤ1. Ήταν περίπου το ίδιο αν εξαιρέσεις ότι ήμουν και δάσκαλος μες στην ακαδημία. Ήμουν δίπλα στην Άννα, τον Πέτρο και τη Ναταλία που είμαστε από παλιά γνωστοί, οπότε είναι ώρα που περνάει ευχάριστα για μένα. Μ’ αρέσει πάρα πολύ.

14. Δεν είναι στα άμεσα σχέδια σας η επιστροφή σας στην τηλεόραση ως δημιουργός; Δεν μπορεί να μη σας έχουν γίνει προτάσεις αυτά τα δύο χρόνια αποχής.
Μου έχουν γίνει πάρα πολλές προτάσεις απλώς εγώ συνειδητά για μια ακόμα σεζόν τουλάχιστον θέλω να απέχω για να μαζέψω λίγο τον εαυτό και το μυαλό μου και όταν επιστρέψω να είναι κάτι πολύ καλό και για μένα. Να κάνω κάτι που να έχει νόημα και για μένα και να είναι κάτι καινούργιο. Έχω ήδη κάτι στο μυαλό μου.

15. Το Χειμώνα θα ανέβει πάλι ο «Μπαμπάς»; Εσείς, τι θα κάνετε;
Ναι, θα συνεχίσει ο «Μπαμπάς» για 11η χρονιά, θα συνεχίσει το «Shirley Valentine» με την Ελένη Καστάνη στο Ιλίσια – Βολονάκης από τις 11 Σεπτεμβρίου, θα κάνω το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» του W. Russell με το Σταύρο Ζαλμά και την Τάνια Τρύπη όπου η πρεμιέρα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου και μετά θα ανέβει σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας και θα ανεβάσω και το κλασικό μιούζικαλ «Fame», σε μια καινούργια εκδοχή που έρχεται κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στις 26 Οκτώβρη η πρεμιέρα με ένα μεγάλο θίασο νέων ανθρώπων και παλιών πρωταγωνιστών.