Ο γιατρός Ν. Καλαϊτζόγλου μιλάει στην Πέλλαnews για την έξαρση της ιλαράς | PellaNews

Ο γιατρός Ν. Καλαϊτζόγλου μιλάει στην Πέλλαnews για την έξαρση της ιλαράς

Στην Πέλλαnews που κυκλοφορεί σήμερα, ο Γενικός Οικογενειακός Γιατρός από την Σκύδρα, Νικόλαος Καλαϊτζόγλου εξηγεί απλά και κατανοητά τι συμβαίνει με την ιλαρά και λύνει απορίες που βασανίζουν τον κόσμο μετά την έξαρση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Ολόκληρη η συνέντευξη από το τεύχος της έντυπης Πέλλαnews:

Επιμέλεια Σωμαράκης Γιώργος

Με τα δημοσιεύματα για τα κρούσματα της ιλαράς να είναι καθημερινά και με την  επίσημη παραδοχή από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ότι πρόκειται για επιδημική έξαρση της Ιλαράς είναι λογικό ο κόσμος να ανησυχεί και να ψάχνει απαντήσεις στις εύλογες απορίες του αναφορικά με την αντιμετώπιση αυτής της λοιμώδης νόσου.

Σήμερα που γράφεται η συνέντευξη με τον οικογενειακό γιατρό από την Σκύδρα στον οποίο απευθύνθηκε η Πέλλαnews για να βοηθήσει και να λύσει αυτές ακριβώς τις απορίες που δημιουργούν τον πανικό, η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε επιδημική έξαρση με τα επίσημα κρούσματα στην χώρα μας να έχουν υπερβεί τα 160 και να αναμένεται περαιτέρω η αύξηση τους.

Σημαντικό είναι ότι αν και η ιλαρά συγκαταλέγεται στις λεγόμενες παιδικές ασθένειες και μάλιστα τις μέχρι πρότινος θεωρούμενες ως «ξεχασμένες», ωστόσο αφορά και ενήλικες από ηλικίας 35 έως 50 χρονών ανεμβολίαστους ή ατελώς εμβολιασμένους.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στα «θύματα» της ιλαράς περιλαμβάνονται ακόμη και γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων (Αττική)

Για να δούμε όμως τι λέει ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός κ. Καλαϊτζόγλου σχετικά με τη νόσο και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε.

Γιατρέ, πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για την ιλαρά;

Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας υψηλής μεταδοτικότητας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη και οφείλεται στον ιο της Ιλαρά. Η νόσος ξεκινά με πυρετό που συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια) και διαρκούν 1-2 ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα. Το χαρακτηριστικό για τη νόσο εξάνθημα βγαίνει αρχικά στο πρόσωπο και πίσω από τα αυτιά, εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κορμό και στην πλάτη και στην συνέχεια επεκτείνεται στα άνω και  κάτω άκρα. Διαρκεί συνήθως 5 ημέρες όπου μετά εξασθενεί σταδιακά όπως και όλα τα συμπτώματα μέχρι την πλήρη ίαση. Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά.

Τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό και διαβάζουμε συνεχώς για κρούσματα;

Υπάρχει επιδημία αυτή την στιγμή σε όλη την Ευρώπη όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 14.000 περιστατικά από το 2016 μέχρι σήμερα. Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι Ρουμανία, όπου καταγράφηκαν 33 θάνατοι στα 8.937 περιστατικά και η Ιταλία με 3 θανάτους στα 4.328 περιστατικά. Εδώ, στην χώρα μας, θεωρούμαστε ακόμα ασφαλής, όσο όμως λαμβάνουμε και μέτρα για αυτό. Υπάρχουν 166 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευτυχώς χωρίς κανένα θάνατο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο κόσμος που ανησυχεί και η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίζει και τον κυριεύει ο τρόμος;

Η Ιλαρά σαν νόσος δεν τρομάζει όσο οι επιπλοκές της που μπορούν να εμφανιστούν στο 30% των περιπτώσεων, κυρίως, σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών. Να πούμε ότι οι σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία, η οξεία μέση ωτίτιδα, ιγμορίτιδα ακόμα και εγκεφαλίτιδα που παρουσιάζεται 1 στα 1000 περιστατικά.  Ο θάνατος από ιλαρά είναι βάση στατιστικών 1 στα 1000 άτομα που θεωρείται μεγάλο νούμερο αν αναλογιστείτε ότι σε μια επιδημία μπορεί να νοήσουν χιλιάδες άνθρωποι όπως σας ανέφερα πριν. Λόγω του φόβου λοιπόν των επιπλοκών συστήνεται και ο εμβολιασμός από τη μικρή κιόλας ηλικία.

Και για πείτε μας πως γίνεται ο εμβολιασμός και αν βεβαίως καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο εμβολιασμός γίνεται με τα σκευάσματα MMRVAXPRO και  PRIORIX που αποτελούνται από ζώντες εξασθενημένους ιούς. Αυτό σημαίνει πως μετά τον εμβολιασμό, ο ιός αναπαράγεται και προκαλεί ακίνδυνη λοίμωξη η οποία χαρακτηρίζεται από ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ενεργοποιείται να καταπολεμήσει την λοίμωξημε αποτέλεσμα να αποκτήσει την ισόβιαανοσία. Το εμβόλιο γίνεται υποδόρια σε 2 δόσεις, 12-15 μηνών η πρώτη και 4-6 ετών η δεύτερη. Επίσης το εμβόλιο γινόταν σε όλα τα άτομα αυξημένου κινδύνου. Τα εμβόλια αυτά περιλαμβάνουν επίσης την ανοσία και για την ερυθρά και την παρωτίτιδα, παρέχουν δηλαδή κάλυψη και για τις 3 λοιμώξεις. Το εμβόλιο, ναι, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία αφού ανήκει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 1981. Αυτά φυσικά έχουν λίγο αλλάξει τώρα με την επιδημία.

Τι εννοείτε, τι ακριβώς άλλαξε; Υπάρχει κάτι πέραν του εμβολιασμού;

Άλλα μέτρα πλην του εμβολιασμού δεν υπάρχουν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνει τον πλήρη εμβολιασμό όλων των ενηλίκων που γεννήθηκαν μετά το 1970 και αυτό γιατί το εμβόλιο, ναι μεν υπήρχε από το 1970, αλλά, μπήκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού το 1981, οπότε, όλοι οι ενήλικες γεννημένοι αυτήν την περίοδο πρέπει να εμβολιαστούν, εκτός αν νόσησαν από ιλαρά ή αν έκαναν το εμβόλιο παρόλο που δεν υπήρχε στον Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού. Αγοράστηκε δηλαδή και έγινε. Οι δόσεις τώρα πρέπει να πω ότι είναι 2 με ένα μήνα διαφορά η πρώτη με τη δεύτερη. Στα παιδιά οι οδηγίες είναι  η πρώτη δόση να γίνεται με το που κλείσει το 1ο έτος και η δεύτερη 3 μόλις μήνες μετά και όχι 4-6 ετών που ίσχυε ως τώρα. Στα πιο μεγάλα παιδάκια που τους έχει γίνει η πρώτη δόση  πρέπει να κάνουν την δεύτερη άμεσα βάζοντας αυτό το εμβόλιο ως προτεραιότητα και παραμερίζοντας τα άλλα σε δεύτερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση κάθε γονιός πρέπει να ρωτήσει τον παιδίατρο για να τον κατατοπίσει για το παιδί του και κάθε ενήλικας τον οικογενειακό του γιατρό.

Πριν, αναφέρατε την ημερομηνία 1970. Τι γίνεται με αυτούς που γεννήθηκαν πριν από αυτήν την χρονολογία. Δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν;

Οι γεννηθείς πριν το 1970 θεωρούνται ότι έχουν ανοσία ήδη στον ιο. Τα περιστατικά μέχρι τότε ήταν πολλά, τα παιδιά αρρώσταιναν συχνά από ιλαρά και όλοι θεωρητικά (παιδιά και γονείς) ήρθαν σε επαφή με τον ιό οπότε θεωρείται ότι έχουν ανοσία απέναντι του.

Πολύς κόσμος δεν θυμάται αν έκανε το εμβόλιο ή αν πέρασε ιλαρά. Τι τον συμβουλεύεται;

Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος καλά θα κάνει να εμβολιαστεί κανονικά. Αν δεν θυμόμαστε τι έγινε στην παιδική μας ηλικία δεν βλάπτει, ούτε είναι αντένδειξη ένας εμβολιασμός δύο δόσεων ενάντια στην ιλαρά.

Με την ευκαιρία μπορείτε να μας πείτε την άποψη σας για μια μερίδα του πληθυσμού που επιλέγει για δικούς του λόγους να απέχει από τους εμβολιασμούς;

Είναι αδιανόητο! Υπάρχει μεγάλο κίνημα εναντίον των εμβολιασμών. Δεν το καταλαβαίνω πραγματικά. Και αυτό που ισχυρίζονται ότι ευθύνονται οι μετανάστες και η αύξηση του πληθυσμού τους γενικότερα στην Ευρώπη δεν είναι αλήθεια, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το ζω καθημερινά με την άρνηση κάποιων εμβολιασμών σε παιδιά από τους γονείς τους και με θλίβει! Οι εμβολιασμοί γίνονται για να εξαλειφθούν νοσήματα που έχουν προκαλέσει θανάτους. Έτσι εξαλείψαμε τόσα χρόνια παθήσεις που από τις επιπλοκές τους καταγράφηκαν θάνατοι παιδιών και ανθρώπων. Τώρα διαπιστώνουμε αυτές οι παθήσεις να επιστρέφουν και πάλι. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί φυσικά. Πολλοί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τον φόβο των παρενεργειών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι παρενέργειές τους ελάχιστες. Δεν θα ήταν ντροπή στις μέρες μας να χάσουμε έστω κι ένα παιδί ή ενήλικα από επιπλοκή ιλαρά, κοκκύτη και ανεμοβλογιάς; Γίνεται αγώνας από όλους τους επαγγελματίες υγείας για ενημέρωση του κόσμου για τους εμβολιασμούς και την χρησιμότητα τους γιατί δεν αφορά το θέμα αυτό μόνο τα ανεμβολίαστα παιδιά που μπαίνουν σε κίνδυνο αλλά όλα τα παιδιά (και τα εμβολιασμένα) και γενικά όλη την κοινωνία!