«Σιδηροπενική Αναιμία» | PellaNews

«Σιδηροπενική Αναιμία»

«Σιδηροπενική Αναιμία»

Γράφει η Τριαναταφυλλίδου Νίκη*

 

Τι είναι η Σιδηροπενική αναιμία;

Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) είναι η πιο συχνή διατροφική έλλειψη παγκόσμια. Παρόλο που η συχνότητά της έχει μειωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 η έλλειψη σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία είναι πολύ συχνή ιδίως στα βρέφη, παιδιά, έφηβες και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ως σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου) ορίζεται η ελάττωση του συνολικού σιδήρου του σώματος. Σιδηροπενική αναιμία αναπτύσσεται όταν η έλλειψη σιδήρου είναι τόσο μεγάλη που η ποσότητά του δεν επαρκεί για την αιμοποίηση (σύνθεση αιμοσφαιρίνης, ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων κλπ).

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της;

Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας ποικίλλουν και εξαρτώνται τόσο από τη διάρκεια όσο και από τη βαρύτητα της έλλειψης σιδήρου.Αυτά είναι τα παρακάτω:

1)Κόπωση και αδυναμία

2)Υπνηλία

3)Ωχρό και ατροφικό δέρμα

4)Τριχόπτωση

5)Ταχυκαρδίες και δύσπνοια

6)Ζάλη και ίλιγγος

7)Ευερεθιστότητα

8)Ανορεξία

9)Ναυτία και δυσπεψία

 

Ποίες είναι οι φυσιολογικές τιμές του σιδήρου;

Φυσιολογικές τιμές Μονάδα μέτρησης

Άνδρες 60-160 μg/dl

Γυναίκες 45-155 μg/dl

Ηλικιωμένοι 40-80 μg/dl

Παιδιά 45-120 μg/dl

 

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο:

• Πλούσιες πηγές: Τα Εντόσθια, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

• Καλές πηγές: Τα Οστρακοειδή, τα αποξηραμένα φρούτα και ο κρόκος αυγού.

• Φτωχές πηγές:Το αυγό, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

• Πολύ φτωχές πηγές: Τα τυριά, τα λίπη, τα φρέσκα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά.

 

 

*Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,
τηλ.2381400502, κιν.6974238581 email:nickitria@gmail.com