Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π) και διατροφή | PellaNews

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π) και διατροφή

Γράφει η Τριανταφυλλίδου Νίκη,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

Ως Γ.Ο.Π ορίζεται η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση οισοφαγίτιδας.Χαρακτηρίζεται ως νόσος όταν γίνεται αιτία βλαβών στον οισοφάγο ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής λόγω του συχνού αίσθηματος κάυσου.Προσβάλλει σε ίση αναλόγια άνδρες και γυναίκες.

Συμπτώματα:

Παλινδρόμηση οξέος-καούρα

Οδυνοφαγία(πόνος στην κατάποση)

Δυσφαγία(δυσκολία στην κατάποση)

Λαρυγγίτιδα

Πονόλαιμος

Χρόνιος βήχας

Άσθμα

Ναυτία

Τροφές που επιδεινώνουν τη Γ.Ο.Π

Σοκολάτα

Καφείνη

Εσπεριδοειδή

Ανθρακούχα ποτά

Αλκοόλ

Ντομάτα και σάλτσα ντομάτας

Σκόρδο και κρεμμύδι

Τηγανητά και λιπαρά φαγητά

Βούτυρο και πλήρη γαλακτοκομικά

Αλλαντικά και καυτερά φαγητά

Τροφές που μειώνουν την Γ.Ο.Π

Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διότι είναι αυτές που επηρεάζουν την ποσότητα οξέος στο στομάχι έτσι η Υγιεινή διατροφή αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο της Γ.Ο.Π.Τα τρόφιμα που βοηθούν είναι:

Τα λαχανικά και κυρίως τα φασολάκια,το μπρόκολο,τα σπαράγγια,τα αγγούρια,το κουνουπίδι κ.α

Τα φρούτα εκτός τα εσπεριδοειδή

Το τζίντζερ λόγω ότι έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες που μειώνουν την καούρα

Η βρώμη λόγω ότι απορροφάει το οξύ που εκκρίνεται στο στομάχι

Τα άπαχα κρέατα

Το ασπράδι αυγού

Τα <<καλά λιπαρά>> όπως οι ξηροί καρποί,το αβοκάντο,το ελαιόλαδο κ.α

 

* Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,τηλ.2381400502,6974238581,

  email:nickitria@gmail.com