Θέτω στόχους πριν χτυπήσει το κουδούνι | PellaNews

Θέτω στόχους πριν χτυπήσει το κουδούνι

   Γράφει η     ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ*

Με έναυσμα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καλό θα είναι γονείς και εκπαιδευτικοί να θέτουν νέους στόχους σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη σε κάθε ξεκίνημα, καθώς το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει. Πολλές φορές, όμως, γίνονται λάθη είτε από την πλευρά των γονέων είτε των εκπαιδευτικών, γι’ αυτό θα είναι καλύτερο να υπάρξει οριοθέτηση των στόχων.

     Αρχικά, θα είναι προτιμότερο να αποφθευχθούν οι υπερβολικά υψηλοί στόχοι και οι υψηλές προσδοκίες ,διότι το παιδί μπορεί να νιώσει άγχος. Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα Το μαθησιακό κομμάτι είναι βέβαια σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο πρέπει να στοχεύει η εκπαίδευση. Ας μην επικροτούμε μόνο τα παιδιά που παίρνουν καλούς βαθμούς, αλλά και όταν αναπτύσσουν δεξιότητες ή συμπεριφορές, πέραν των μαθησιακών, όπως είναι η υπευθυνότητα, η εργατικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία με τους άλλους ,η ευγένεια κλπ.

     Επίσης, σε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί χρειάζεται τη στήριξη μας, εφόσον μας το ζητήσει. Και δεν εννοώ να είμαστε πάνω από το κεφάλι του, αλλά να το αφήνουμε ελεύθερο να διαγράψει τη δική του πορεία. Το παιδί χρειάζεται ελευθερία κινήσεων και εμείς να είμαστε παρατηρητές σε αυτή του την προσπάθεια. Η ενθάρρυνση και η επικρότηση κάθε φορά που κατακτά ένα στόχο είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για τον γονέα, ώστε να τονωθεί το ηθικό του για την πραγματοποίηση του επόμενου.

     Ας έρθουμε τώρα στα μεγαλύτερα παιδιά του Λυκείου και ειδικότερα σε αυτά που δίνουν το δικό τους αγώνα με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους˙σίγουρα , όμως, δεν είναι η μόνη .Αναμφίβολα ,χρειάζεται συστηματικό διάβασμα, πίστη στον εαυτό τους, υπομονή και επιμονή! Βέβαια, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

     Καταλήγοντας ,σε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί χρειάζεται να θέτει στόχους και να αγωνίζεται για να τους πραγματοποιήσει. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι αρωγοί σε αυτή τους την προσπάθεια.

                                                                                                                      * ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ