Ο νόμος των Κυριακών | PellaNews

Ο νόμος των Κυριακών

Γραφει ο Δημήτρης Γιαννακίδης*

Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στο αναίσχυντό και απεχθές αυτό μέτρο, που τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς στην γενική λειτουργία των επιχειρήσεων.

 Από την αρχή της εξαγγελίας του νέου μέτρου  ως Ε.Σ.Ε.Ε και ως ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων από την αρχή αντιταχθήκαμε και επισημάναμε τους κινδύνους της απόφασης αυτής, μιας απόφασης που πάρθηκε χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς κανένα ίχνος δημοκρατικής διαδικασίας. Παρακάμφθηκαν οι εμπορικοί σύλλογοι ,τα εμπορικά επιμελητήρια, οι ομοσπονδίες, οι επαγγελματίες γενικότερα από έναν διάλογο που δεν υπήρξε ποτέ. Με αποφάσεις χωρίς μελέτη και διορατικότητα, με κοντόφθαλμες σπασμωδικές πολιτικές κινήσεις καιροσκόπων, όπου αποσκοπούσαν μοναδικά και αποκλειστικά στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην χωρά μας, ξένων κεφαλαίων που το μόνο συμφέρον το οποίο έχουνε είναι να χτυπήσουν τον μικρό ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο επιχειρηματία, δηλαδή την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, την δύναμη της ελληνικής οικονομίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στα δέκα χρόνια αυτά της ύφεσης. Εμείς ως εμπορικός σύλλογος Σκύδρας ,από την αρχή της εξαγγελίας του νόμου αυτού είπαμε όχι στο άνοιγμα τον Κυριακών, το κάναμε πράξη με διακριτικότητα και με δημοκρατικό αίσθημα αφήνοντας εντέχνως στην κρίση του καθενός συναδέλφου μας να πράξει αυτό που πραγματικά πιστεύει, δεν υποχρεώσαμε κανέναν επιχειρηματία να ανοίξει η’ να μην ανοίξει τις ορισμένες αυτές Κυριακές, με πολύ χαρά όμως και ικανοποίηση είδαμε ότι η πόλη της Σκύδρας ενήργησε συλλογικά με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και το αίσθημα του γενικού συμφέροντος τα μαγαζιά παρέμειναν και παραμένουν κλειστά στην πόλη μας.

 Συλλογικά ως Δ.Σ. πήραμε μία απόφαση από την αρχή και δεν το μετανιώσαμε ,θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία ,το κάθε μέλος του συλλόγου μας, με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας. Ο ρόλος  μας ήταν, είναι και θα είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας, όπως επίσης  να διασφαλίζει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο όλων των επαγγελματιών, με το να έχουμε δικαίωμα κύριοι των κεντρικών εξουσιών κι εμείς ως ένα κοινωνικό σύνολο τις Κυριακές να μπορούμε να βγαίνουμε έξω με τις οικογένειές μας ,να τις διαθέτουμε όπως θέλουμε εμείς τις  ημέρες ξεκούρασης και αργίας, κανένα κοινωνικό σύνολο δεν θα δουλεύει σε βάρος του άλλου. Φυσικά εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που η φύση τους είναι τέτοια, και γνώριζαν απ’ την αρχή οι συνάδελφοι πριν ακολουθήσουν το επάγγελμα αυτό, ότι όλες τις ημέρες εβδομάδας θα πρέπει να είναι ανοιχτοί , και αναφερόμαστε φυσικά σε καταστήματα με είδη τουριστικά, σε καταστήματα εστίασης και σε καφετέριες. Στις περιπτώσεις αυτές τα καταστήματα αυτά έτσι λειτουργούσαν έτσι λειτουργούν  και έτσι θα πρέπει να λειτουργούν και στο μέλλον ,είναι μία ειδική κατηγορία όπου η εκάστοτε επιλογή  ήταν συνειδητή.

Έχουμε πει  και στο παρελθόν ότι ναι, θα δεχτούμε να είμαστε τις ημέρες αυτές των Κυριακών ανοιχτοί ως καταστήματα εάν και εφόσον θα βρίσκεται ανοιχτή η κάθε δημόσια υπηρεσία ,η κάθε δημοτική υπηρεσία ώστε να εξυπηρετεί και μας τις ημέρες αυτές ,θα μας βόλευε κι εμάς πάρα πολύ την ημέρα της Κυριακής να βρίσκαμε όλες τις δημόσιες  υπηρεσίες ανοικτές ,και όμως ποτέ δεν θα ζητούσαμε κάτι τέτοιο ,ποτέ δεν θα απαιτούσαμε κάτι τόσο παράλογο και τριτοκοσμικό, ίσα-ίσα το εναντίον,  θα το κατακρίναμε και θα ήμασταν οι πρώτοι που θα λέγανε ένα μεγάλο όχι.

 Απ’ την αρχή  έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες επιστημονικές στην αγορά, όλες μα όλες έχουν αποδείξει ότι τις ημέρες αυτές ,τα μόνα καταστήματα που δουλεύουνε είναι τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων και αυτά όχι ικανοποιητικά, οι  μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στην δεινή θέση του να αυξήσουν τα πάγια έξοδα τους χωρίς να δουν αποτέλεσμα στα έσοδά τους. Έχει γίνει η δημοσιοποίηση των μελετών αυτών  από την Ε.Σ.Ε.Ε, και η κεντρική κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν ποτέ σημασία. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα είχε καθίσει στο τραπέζι όλους τους αρμόδιους φορείς και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα που αφορά το μέτρο αυτό, όπου  μέσα από συζήτηση και δημοκρατικό διάλογο έπρεπε να αποφασιστεί το οποιοδήποτε μέτρο. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη ποτέ όσες φορές και αν προσπαθήσαμε ,βρήκαμε τοίχος. Εν κατακλείδι λέμε όχι στο άνοιγμα τον Κυριακών όχι στο διευρυμένο ώρα ωράριο όχι στην Βουλγαροποιηση και βαλκανιοποίηση της ελληνικής αγοράς. Για να τονωθεί η αγορά χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα, πιο μεγαλεπήβολα σχέδια και πιο διορατικές αποφάσεις, που θα έχουνε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.

 Έχουμε πολλάκις αναφέρει τα μέτρα αυτά, τα λέμε χρόνια τώρα ,αλλά κανείς δεν θέλει να μας ακούσει, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της αγοράς και την εν γένη άθλια οικονομική κατάσταση, καιρός είναι όλοι μαζί σε ένα κοινό τραπέζι να θέσουμε τα θέματα αυτά. Εμεις οι εμπορικοί σύλλογοι είμαστε έτοιμοι με σχέδιο και προτάσεις.

* Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σκύδρας