Συνεργασία σχολείου-οικογένειας | PellaNews

Συνεργασία σχολείου-οικογένειας

Καθώς βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι περισσότεροι γονείς ήδη έχουν παρευρεθεί στην αρχική συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να πληροφορηθούν για τη διαδικασία της ένταξης των μαθητών στο σχολείο, για τους στόχους της χρονιάς, το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό κλπ. Πρόκειται για την έναρξη της σχέσης που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Οι εκπαιδευτικοί θα περάσουν περίπου 1.000 ώρες με το παιδί σας φέτος και για τον λόγο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η καλή συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας. Κάποιες πολύ καλές συμβουλές που έχουν δοθεί από  εκπαιδευτικούς προς τους γονείς είναι οι εξής:

Τα καλά σχολεία δεν προσδοκούν να είναι οι μαθητές τέλειοι. Η φροντίδα των παιδιών πρέπει να χαρακτηρίζεται από συναισθηματικά διαθέσιμους ενήλικες οι οποίοι να είναι ξεκάθαροι και καλοσυνάτοι  στις οδηγίες που δίνουν προς τα παιδιά. Οι γονείς να έχουν μεν υψηλές προσδοκίες (προσοχή! αυτό δεν σημαίνει να απαιτούν την τέλεια απόδοση από τα παιδιά τους) ταυτόχρονα όμως να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των παιδιών.

Προσπαθήστε να είστε μαζί με τα παιδιά παρά να κάνετε απλώς πράγματα. Ακόμη κι αν δεν έχετε στη διάθεσή σας όλο το χρόνο που θα επιθυμούσατε (ενδεχομένως λόγω φόρτου εργασίας κλπ), τις στιγμές που αφιερώνετε στα παιδιά σας, εκμεταλλευτείτε τες κατά το δυνατόν καλύτερα με το να είστε εκεί παρόντες μαζί τους.

Μην τοποθετείτε το δικό σας παρελθόν στη τσάντα του παιδιού σας. Με το να φορτώνετε το παιδί με τέτοιου τύπου βάρη, αγνοείτε τη δική του προσωπικότητα και το έμφυτο δυναμικό του. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα δικά σας κομμάτια εαυτού και κρατήστε τα για εσάς τους ίδιους. Δεν έχει νόημα να επιβαρύνετε συναισθηματικά ένα παιδί κάθε πρωί δίνοντάς του το μήνυμα ότι πάει σχολείο για εσάς και όχι για εκείνο, ακόμη κι αν δεν το λέτε ανοιχτά.

Μην πιστεύετε οτιδήποτε ακούτε. Πριν ρίξετε το φταίξιμο στο παιδί σας για έναν σχολικό καβγά ή για μία παρεξήγηση με τον δάσκαλο, φροντίστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες κάνοντας ερωτήσεις σε όλες τις πιθανές πηγές. Αφήστε τις αξίες σας να σας καθοδηγήσουν και μη βιαστείτε να αντιδράσετε «εν βρασμώ ψυχής», αδικώντας ενδεχομένως είτε το παιδί σας, είτε κάποιο άλλο παιδί, είτε τον εκπαιδευτικό.

Το σχολείο αποτελεί ένα πλαίσιο που προσφέρει την αίσθηση του «ανήκειν». Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές με τις οικογένειές τους πρέπει να λειτουργούν ως ομάδα με κοινούς στόχους και προσδοκίες. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να κρατάτε επαφές τόσο με το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και με τους άλλους γονείς, προκειμένου να αναφέρετε τις δικές σας ιδέες και απόψεις αλλά και να ακούσετε αυτές των αλλωνών.

Διευρύνετε την οπτική σας με θετικά συναισθήματα. Ευγνωμοσύνη, ευχαρίστηση, αγάπη, καλοσύνη είναι μερικά από τα θετικά συναισθήματα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θα προκύψουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Φυσικά και θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθανθείτε θυμό, λύπη ή ενοχές, όμως κανένα σχολείο δεν είναι τέλειο και συζητώντας για όλα αυτά που σας απασχολούν θα βοηθήσετε στην καλλιέργεια ενός κλίματος αμοιβαιότητας και αλληλοκατανόησης.

Δώστε έμφαση στα θετικά συμβάντα. Ρωτήστε το παιδί σας «τι καλό έγινε σήμερα στο σχολείο; Πες μου τρία πράγματα καλά». Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούμε τα θετικά και ενδυναμώνουμε την καλή διάθεση των παιδιών.

Φροντίστε τον εαυτό σας ώστε να μπορέσετε εν συνεχεία να φροντίσετε και τους άλλους. Προσπαθήστε να βρείτε διαφορετικές πηγές απ’ όπου θα αντλείτε ευχαρίστηση. Δεν ολοκληρώνουν τον εαυτό σας μόνο τα παιδιά. Προσδιορίζεστε και από ποικίλες άλλες σχέσεις και ρόλους. Βρείτε το νόημα που επιθυμείτε σε διάφορες πτυχές της ζωής σας.

Να έχετε ελπίδα. Οι άνθρωποι που ελπίζουν πιστεύουν ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και ότι οι προσωπικές τους επιλογές είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά. Ακόμη και το απλό γεγονός ότι καθημερινά πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο, αντανακλά αυτή την ελπίδα για το μέλλον και για την επίτευξη των στόχων.

Τα καλά σχολεία είναι αυτά που με επιμονή και πείσμα αφοσιώνονται στο να ανακαλύψουν τα καλύτερα στοιχεία του κάθε μαθητή ξεχωριστά, τόσο στις καλές τους στιγμές όσο και στις άσχημες. Άλλωστε ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να μάθει στα παιδιά ότι είναι σημαντικά και ότι μπορούν να ανήκουν σε ένα περιβάλλον όπως είναι αυτό που παρέχει το σχολείο. Επίσης, τα καλά σχολεία είναι αυτά όπου οι εκπαιδευτικοί θα σας πουν αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ακόμη κι αν αυτό είναι δύσκολο να το ακούσετε. Θα σας υπενθυμίσουν πότε να εστιάζετε στα δυνατά και θετικά σημεία των παιδιών σας και θα σας κάνουν να νιώσετε ότι είναι εκεί για να επηρεάσουν θετικά τη διάπλαση του παιδιού σας. Ακόμη και αν αυτό μοιάζει να είναι η εξαίρεση, ως γονείς επιδιώξτε να διαμορφώσετε ένα καλό κλίμα συνεργασίας προκειμένου τα παιδιά να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από αυτή την αμοιβαιότητα.

Βέχτσαλη Ευαγγελία

Ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης 10, Σκύδρα

23810 82930, litveh@yahoo.gr