Τι είναι η κοιλιοκάκη; | PellaNews

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Γράφει η Τριανταφυλλίδου Νίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

Ως κοιλιοκάκη(ή δυσανεξία στην γλουτένη) χαρακτηρίζεται μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου και εμφανίζεται σε άτομα που παρουσιάζουν κάποια γενετική προδιάθεση.Προβάλλει το 0,3-1% του Δυτικού πληθυσμού.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να ποικίλουν ανά ηλικία

πχ.Τα βρέφη και τα νήπια παρουσιάζουν

μειωμένο σωματικό βάρος

διακοπή της ανάπτυξης

αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες

διάρροια

 αέρια

ευερεθιστότητα

ενώ στους ενήλικες

υπνηλία

κόπωση

αναιμία

έλλειψη σιδήρου και βιταμινών

διάρροια

δυσκοιλιότητα

αέρια

πόνοι στην κοιλιακή χώρα

πόνοι στις αρθρώσεις

έλλειψη συγκέντρωσης

ψυχολογικές μεταβολές

Διατροφική αντιμετώπιση:

 Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η σωστή διατροφή με πλήρη αποφυγή της γλουτένης όπου θα βοηθήσουν τον βλεννογόνου του εντέρου να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ας μάθουμε ποια τρόφιμα θεωρούνται ασφαλή,ποια επικίνδυνα και ποια απαγορευμένα για κάθε ομάδα τροφίμων

 

*Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,

τηλ.2381400502,κιν.6974238581 email:nickitria@gmail.com