Υποτιμώντας τη σεξουαλική μας ζωή | PellaNews

Υποτιμώντας τη σεξουαλική μας ζωή

Αισθάνεστε ότι το ταίρι σας δεν ενδιαφέρεται πλέον για το σεξ; Ότι κατά κάποιον τρόπο δεν ενδιαφέρεται και για εσάς τους ίδιους; Μήπως αναρωτιέστε αν δεν είστε πλέον ελκυστικοί; Ίσως τελικά το πρόβλημα να εδράζεται σε εσάς τους ίδιους και όχι στο ταίρι σας. Στο παρόν άρθρο θα συζητηθούν οι συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι υποτιμούν τη σεξουαλική τους ζωή, οδηγώντας τους σε συναισθήματα απογοήτευσης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συντρόφους τους.

Αν λοιπόν εύχεστε το ταίρι σας να εκφράσει την επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση, παρά εσείς οι ίδιοι, τότε αναλογιστείτε τους εξής παράγοντες:

Απόρριψη. Σε κανέναν δεν αρέσει να εκφράζει την επιθυμία του να κάνει σεξ με το σύντροφό του και να εισπράττει επαναλαμβανόμενα ένα «όχι». Σαφώς δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι ο/η σύντροφός μας θα είναι πάντα δεκτικός/ή στην πρότασή μας αλλά όταν απορρίπτουμε συχνά τις προτάσεις του άλλου τότε αυτό «σκοτώνει την επιθυμία». Το να μας απορρίπτουν μας αφήνει πληγωμένους, μας κάνει να νιώθουμε άβολα και ντροπιαστικά. Έτσι, η συχνή απόρριψη σπρώχνει το σύντροφο σε όλο και λιγότερη έκφραση αυτής της επιθυμίας.

Ερωτική διάθεση. Είναι χρήσιμο να λαμβάνουμε υπόψη ότι η λίμπιντο του κάθε συντρόφου είναι διαφορετική. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να συζητάτε με το ταίρι σας θέματα όπως «πού», «πότε» τους αρέσει να κάνουν σεξ. Τι είναι αυτό που τους ανεβάζει τη διάθεση αυτή; Μην είστε επικριτικοί σε περίπτωση που έχει περισσότερη ή λιγότερη ερωτική διάθεση από εσάς. Το να σχολιάσετε αρνητικά κάτι τέτοιο, λειτουργεί αποτρεπτικά για το σύντροφό σας.

Ψεύτικες υποσχέσεις. Ας υποθέσουμε ότι το ταίρι σας ξεκινά να σας προσεγγίζει σεξουαλικά αλλά εσείς δεν έχετε την αντίστοιχη διάθεση. Νιώθετε άσχημα που το απορρίψατε αλλά υπόσχεστε ότι αργότερα μέσα στη μέρα, αύριο ή έστω μέσα στην εβδομάδα, θα επανορθώσετε. Όμως, δεν γίνεται τίποτα. Δεν τηρείτε την υπόσχεση που δώσατε και αυτό κάνει το ταίρι σας να νιώθει απαίσια. Ο λόγος είναι ότι εφόσον υποσχεθήκατε να κάνετε σεξ με το σύντροφό σας, τότε δημιουργείται μία κατάσταση προσμονής που μπορεί να διαρκεί από ώρες μέχρι μέρες (ανάλογα τι υποσχεθήκατε). Είναι καλύτερο να είστε ειλικρινής σχετικά με τη μη επιθυμία σας για σεξ, παρά να τους αφήνετε «ξεκρέμαστους» αθετώντας τις υποσχέσεις που δώσατε χωρίς να εννοείτε αυτό που υποσχεθήκατε.

Αντιμετωπίζοντας το σεξ σαν αγγαρεία. Είναι απόλυτα κατανοητό να έχουμε μέρες που νιώθουμε κουρασμένοι από τις υποχρεώσεις μας. Όμως είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεται το σεξ ως μία τέτοια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώσουμε. Το σεξ έχει να κάνει με τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το δέσιμο, το παιχνίδι και το πάθος. Όταν λοιπόν αντιμετωπίζετε το σεξ σαν αγγαρεία, το ταίρι σας το αντιλαμβάνεται, με αποτέλεσμα να νιώθει πληγωμένο. Κάντε σεξ συνειδητοποιημένα, ζώντας τη δεδομένη στιγμή με το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά σας.

Ανήσυχες σκέψεις. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα ώστε να μπορείτε τόσο εσείς όσο και το ταίρι σας να απολαμβάνετε το σεξ. Το ταίρι σας μπορεί να καταλάβει πότε ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε αντί για το πώς θα συνδεθείτε με αυτό. Το σεξ δεν έχει να κάνει με επιδόσεις. Αντιθέτως, έχει να κάνει με το να αφήσετε τις έγνοιες της ημέρας πίσω σας, να συνδεθείτε με το σύντροφό σας και μέσω του πόθου να απολαύσετε τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική οικειότητα της στιγμής. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν έχετε στο μυαλό σας την εμφάνισή σας και το αν είστε καλοί εραστές. Το να εκφράζετε αμοιβαία  την έλξη σας  πριν το σεξ αυξάνει τη βεβαιότητα και την άνεση που θα βιώσετε μεταξύ σας.

Ρουτίνα. Δεν βλάπτει να γίνετε αυθόρμητοι που και που. Εκπλήξτε το σύντροφό σας με κάτι καινούριο. Μπορείτε να κάνετε σεξ σε διαφορετική ώρα από αυτό που συνηθίζετε. Επιπλέον, αλλάξτε και τον τρόπο που κάνετε σεξ παίρνοντας συμβουλές από κάποιο βιβλίο για το σεξ, ανάβοντας κεριά, βάζοντας μουσική κλπ. Δεν έχει σημασία αν τελικά υιοθετήσετε τη συγκεκριμένη στρατηγική στο ρεπερτόριό σας. Το βασικό είναι να διασκεδάζετε εισάγοντας νέους τρόπους στη σεξουαλική σας ζωή. Επιπλέον δίνετε το μήνυμα στο σύντροφό σας ότι νοιάζεστε αρκετά για εκείνον/η αφού μπήκατε σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Σεξ υπό προϋποθέσεις. Είναι λάθος να τάζετε σεξ στο ταίρι σας μόνο αν εκπληρώσουν κάτι που εσείς θέλετε. Αν έχετε κάποια διαφωνία μεταξύ σας και ως «τιμωρία» αρνηθείτε το σεξ, τότε λέτε στο ταίρι σας ότι δεν έχει την ελευθερία να έχει διαφορετική άποψη από τη δική σας. Συχνά το σεξ χρησιμοποιείται ως μέσο διαπραγμάτευσης. Το σεξ όμως δεν πρέπει να σχετίζεται με όλα αυτά. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα προνόμιο που απολαμβάνουν οι δύο σύντροφοι με αμοιβαίο τρόπο. Δεν είναι κάτι που «δίνετε ή παίρνετε» όποτε εσείς θελήσετε. Το να χρησιμοποιείται το σεξ ως μέσο ελέγχου του συντρόφου δείχνει ότι οι ανάγκες του άλλου δεν έχουν καμία σημασία. Αποκτήστε άνεση με το να μοιράζεστε μεταξύ σας αυτή τη δραστηριότητα. Για τον ίδιο λόγο που θέλετε να έχετε κοινό ταμείο, κοινές αποφάσεις για το πού θα πάτε διακοπές κλπ. Αφορά δηλαδή την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του ζευγαριού.

Μαντεία. Αν περιμένετε από το ταίρι σας να μαντεύει κάθε πότε έχετε διάθεση για ερωτική συνεύρεση, χωρίς να «εκπέμπετε» κανένα σήμα από τη δική σας πλευρά, τότε ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε. Αν επιθυμείτε σεξ απλά πείτε το. Ζητήστε να σας κάνει μασάζ μετά από μία κουραστική μέρα, να σας δώσει μια αγκαλιά και να κάνετε έρωτα. Αν περιμένετε από το ταίρι σας να πρέπει να μαντεύει κάθε φορά τι είναι αυτό που χρειάζεστε τότε ζητάτε κάτι που απλά δεν είναι εφικτό.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η  επικοινωνία στο ζευγάρι και η σεξουαλική οικειότητα αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που προβλέπουν την ικανοποίηση από τη σχέση. Ειδικότερα η αυξημένη επικοινωνία γύρω από τις σεξουαλικές επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και τις φαντασιώσεις του κάθε συντρόφου, σχετίζεται με αντίστοιχα αυξημένη ερωτική ικανοποίηση από τη σχέση τους. Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι απλά να μιλάτε, αλλά να μιλάτε και για το σεξ! Αν για παράδειγμα το πρόβλημα είναι στον τρόπο που σας προσεγγίζει το ταίρι σας, τότε ρωτήστε αν επιθυμεί κάποια καθοδήγηση από τη μεριά σας προκειμένου να σας προσεγγίζει με πιο επιτυχημένο τρόπο στο μέλλον. Αν αντίστοιχα δεν έχετε ενδιαφέρον για σεξουαλική συνεύρεση επειδή για παράδειγμα βιώνετε έντονο στρες τη συγκεκριμένη φάση της ζωής σας, μοιραστείτε το με το ταίρι σας προκειμένου να του δώσετε την ευκαιρία να σας υποστηρίξει. Πρέπει επομένως να είστε ειλικρινείς για τους λόγους για τους οποίους το σεξ δεν είναι επιθυμητό για εσάς τη δεδομένη στιγμή. Αν δεν το διευκρινίσετε τότε το ταίρι σας μένει με την εντύπωση ότι ο λόγος που δεν θέλετε να κάνετε σεξ οφείλεται σε εκείνους και όχι σε εσάς. Έτσι, απομακρύνονται νιώθοντας μη επιθυμητοί.

Μην κάνετε το λάθος να κατηγορήσετε το ταίρι σας για την έλλειψη σεξ στη σχέση σας. Αναρωτηθείτε για το δικό σας κομμάτι ευθύνης προκειμένου να βγείτε από το αδιέξοδο. Η καλή σεξουαλική ζωή χρειάζεται δύο ανθρώπους. Για το λόγο αυτό  είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το σεξ δεν αφορά μόνο τον έναν από τους δύο. Η ικανοποίηση πρέπει να είναι αμοιβαία. Είναι μία εμπειρία δούναι και λαβείν. Πρέπει και εσείς να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες του/της συντρόφου σας. Αν ο ένας από τους δύο δίνει συνεχώς χωρίς να παίρνει κάτι πίσω, τότε αυτό σταδιακά θα οδηγήσει στην απομάκρυνση και αποξένωση του άλλου. Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές ή προσαρμογές, όπου κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι η σεξουαλική σας σχέση βασίζεται στην ανταποδοτικότητα και το μοίρασμα.

Βέχτσαλη Ευαγγελία

Ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης 10, Σκύδρα

23810 82930, litveh@yahoo.gr