Υπόταση | PellaNews

Υπόταση

Γράφει η Τριανταφυλλίδου Νίκη ,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

Υπόταση καλείται η χαμηλή αρτηριακή πίεση κάτω από τα φυσιολογικά όρια(120/80mmHg).Συνήθως φτάνει στο 90/60mmHg.Σε κάποια άτομα όμως η χαμηλή πίεση θεωρείται φυσιολογική.

Αίτια:

αναιμία

καρδιακές παθήσεις

νευροπάθειες

φαρμακευτική αγωγή

απώλεια αίματος

αφυδάτωση

θερμοπληξία

εγκυμοσύνη

κακή διατροφή

ορμονικά προβλήματα

αλκοολισμός 

Συμπτώματα:

ζαλάδα

λιποθυμία

θολή όραση

κόπωση

έλλειψη συγκέντρωσης

χλωμό δέρμα

Διατροφική αντιμετώπιση υπότασης:

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ώστε να διατηρείται η αρτηριακή πίεση στα σωστά επίπεδα.

1)Υγρά:θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση υγρών όπως του νερού και των ισοτονικών ποτών που περιέχουν νάτριο και κάλιο.

2)Βιταμίνη C:Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

3)Βιταμίνη Β12:Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 δημιουργεί μεγαλοβλαστική αναιμία και κατ΄επέκταση χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγές Β12:

Αχιβάδες,Στρείδια,Μύδια,Κάβουρας,Σαρδέλες,Σολομός,Τόνος,Μπακαλιάρος,

Βοδινό κρέας,Γάλα,Γιαούρτι,Αυγά,Κοτόπουλο. 

4)Φυλλικό οξύ:Η έλλειψη του φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγές φυλλικού οξεώς:

όσπρια,σπανάκι,μπρόκολο,αυγό,συκώτι,σπαράγγια ,αβοκάντο,φυστίκια.

5) Θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση αλατιού

6)θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ

7)Καφείνη:η κατανάλωση της καφείνης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ενισχύοντας τον καρδιακό ρυθμό.

8)Μικρά και συχνά γεύματα,μειωμένα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες διότι πέπτονται γρήγορα και μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.

 *Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,

τηλ.2381400502,κιν.6974238581 email:nickitria@gmail.com