Θρίλερ με το αεροσκάφος της Μέρκελ. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. | PellaNews

Θρίλερ με το αεροσκάφος της Μέρκελ. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Πρωτοφανές θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τη βλάβη του κυβερνητικού αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με προορισμό το Μπουένος Άιρες. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Όπως αποδείχθηκε η βλάβη ήταν τελικά πιο σοβαρή απ’ ότι είχε γίνει γνωστό. Μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο, ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο Air Force A340!

Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή και να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Το πλήρωμα έστειλε τον κωδικό 7600, που είναι σήμα εκτάκτου ανάγκης, και ήρθε σε επαφή με το κέντρο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης με δορυφορικό τηλέφωνο, ώστε να ζητήσει άδεια για προσγείωση εκτάκτου ανάγκης. 

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα πιο σοβαρό. Το σύστημα πέδησης υπερθέρμανθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη προληπτικά, για το ενδεχόμενο να προκληθεί φωτιά στο αεροσκάφος.

Η Μέρκελ πέρασε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. «Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Γερμανικά μέσα: Ανοικτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Τα γερμανικά μέσα γράφουν ότι πιθανόν η χθεσινή βλάβη στο αεροσκάφος να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Rheinische Post από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για εγκληματική ενέργεια.

Το Spiegel αναφέρει ότι δε λειτουργούσε καθόλου το σύστημα επικοινωνίας, ενώ για «πρωτοφανή αποτυχία» του συστήματος επικοινωνίας κάνει λόγο και η Berliner Zeitung.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορικής της Γερμανίας, πάντως, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας» ή σαμποτάζ.