Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους | PellaNews

Πυρ ομαδόν από τους δημάρχους

Κριτική… διαπαραταξιακού χαρακτήρα για ένα «πακέτο» επίκαιρων και καυτών θεμάτων ασκήθηκε προς την κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Από τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν -λιγοστοί ήταν αυτοί που επέλεξαν τη «διέξοδο» της σιωπής- προέκυψε ότι οι αιρετοί νιώθουν πως έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που δεν γνωρίζει τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, αλλά και δεν ξέρει να νομοθετεί!

Πιθανόν το κρεσέντο πυρών να διευκολύνθηκε από την απουσία του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, από το μεγαλύτερο τμήμα της συνεδρίασης. Ενδεχομένως να έπαιξε τον ρόλο του και ο νεοδημοκρατικός «εμφύλιος», εν όψει των εκλογών της ΚΕΔΕ. Ρόλο προέδρου, πάντως, απέκτησε, χθες, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, που έδωσε το έναυσμα για κριτική στην κυβέρνηση.

«Λάθη, αβελτηρίες και αστοχίες» παρατήρησε ο ίδιος στα Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) που δρομολογούν τις εκλογικές διαδικασίες για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την ΚΕΔΕ. Αν και η κριτική του ξεκίνησε από το Π.Δ. του 2011, κατέληξε στο πρόσφατο Π.Δ. (94/2019), που επαναλαμβάνει σωρεία σφαλμάτων. Κορυφαίο παράδειγμα, η απόπειρα αντικατάστασης νόμου (που αφορά τον χρόνο συνέλευσης των ΠΕΔ) με Π.Δ., κάτι που δεν προβλέπεται (νόμος καταργείται με νόμο).

Ομως, η «βόμβα» ήρθε στη συνέχεια: το υπουργείο Εσωτερικών -ειπώθηκε- δηλώνει ότι αδυνατεί να υπολογίσει την κατανομή των συμβούλων - εκλεκτόρων ανά δήμο εντός πέντε ημερών!

Προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να εκλέξουν οι δήμοι άλλον αριθμό εκπροσώπων από αυτόν που τους αναλογεί, αποφασίστηκε να υπολογίσει η ΚΕΔΕ την κατανομή και να στείλει τον πίνακα προς έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τότε, αποφασίστηκε να κληθούν οι δήμοι να μην εκλέξουν εκπροσώπους.

Αν και τα παρακάτω δείχνουν ένα υπουργείο «πνιγμένο» σε μια... κουταλιά μαθηματικών, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει μια αυτοδιοίκηση σε οικονομική ξήρανση. Ναι μεν διατηρείται σταθερή η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, αλλά, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανάλυση της ΚΕΔΕ:

● Οι κρατικοί πόροι είναι λιγότεροι κατά 234 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.

● Περιορίζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 20% (250 εκατ. ευρώ).

● Δεν υπάρχει μνεία για τα παρακρατηθέντα, που πλέον υπολογίζονται σε 27,5 δισ. ευρώ.

● Συνεχίζεται η παράλογη απαίτηση για πλεονάσματα που στο βασικό σενάριο ανέρχονται σε 49 εκατ. ευρώ και επεκτείνονται σε 194 εκατ. ευρώ. Πώς θα προκύψουν τα πλεονάσματα; Η απάντηση που δίνει το προσχέδιο προϋπολογισμού είναι «με αύξηση των φορολογικών, κυρίως των ανταποδοτικών, εσόδων των ΟΤΑ», τονίζει η ΚΕΔΕ.

«Η κατεύθυνση είναι ΣΔΙΤ και τοπική φορολογία», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, καλώντας τους αυτοδιοικητικούς να αντιδράσουν για το «κοστούμι που μας ράβουν για τα επόμενα χρόνια». Μάλιστα, εξέφρασε φόβους ότι οι περικοπές του ΠΔΕ θα τινάξουν στον αέρα έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

Για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συναντήσεις με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ετερη ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ αφορά την αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα σταλεί σχετική επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, ενώ διατηρείται παλαιότερη απόφαση για άσκηση ένδικων μέσων.

Τα διαθέσιμα

«Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση για τα ίδια θέματα να αλλάζει θέση», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Δήμοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι προσφυγές θα συζητηθούν την 1η Νοεμβρίου. Εκτιμάται ότι δεν θα εκδοθεί απόφαση πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για εξαίρεση των ΟΤΑ από την υποχρέωση μεταφοράς των διαθεσίμων και αναστολή των όσων προβλέπει η υπουργική απόφαση για μη καταβολή κρατικής χρηματοδότησης σε δήμους που δεν μεταφέρουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος -ποινή που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων.

Βέλη εκτοξεύθηκαν και για την προωθούμενη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο για τις διά περιφοράς συνεδριάσεις. «Απαράδεκτο. Να αποσυρθεί», φώναξε ο δημοτικός σύμβουλος Μήλου, Γ. Δαμουλάκης, συμπληρώνοντας πως «αν ενδιαφέρονται για τη Δημοκρατία αυτοί που νομοθετούν, δεν θα έπρεπε να βάλουν τη διάταξη στο νομοσχέδιο. Θα παίρνονται αποφάσεις χωρίς κανένας να παίρνει χαμπάρι», προειδοποίησε.

«Εμένα δεν μου καλοφαίνεται αυτή η ιστορία», είπε ο δήμαρχος Νεαπόλεως - Συκεών, Σ. Δανιηλίδης για τη διάταξη. «Να δώσουμε τροφή σε σχόλια και δημοσιεύματα ότι το ανώτερο αυτοδιοικητικό όργανο προκρίνει διαδικασίες συγκέντρωσης υπογραφών από τα σπίτια; Νομίζω θα εκτεθούμε», είπε με νόημα.

«Ας είμαστε λίγο πιο φειδωλοί. Προφανώς, όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Και σταματώ εκεί», είπε ακολούθως ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου.

Η «Εφ.Συν.» έχει κάνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη διάταξη προωθείται για να γλιτώσει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, από την έκπτωση (και τους εισαγγελείς) για δεκάδες τέτοιες αποφάσεις. Κανείς στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ δεν αναφέρθηκε στο όνομά του, πριν «κλείσει» οριστικά το θέμα ο κ. Παπαστεργίου.

πηγή: efsyn.gr