Τι συμβαίνει με το προσφυγικό στον Νομό Πέλλας; | PellaNews

Τι συμβαίνει με το προσφυγικό στον Νομό Πέλλας;

Φουντώνει όλο και περισσότερο η υπόθεση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ή όπως αρέσκονται να το ονομάζουν κάποιοι “λαθρομεταναστευτικό” (κάτι που σε ορισμένα σημεία του μπορεί να συμπεριλαμβάνει και αυτόν τον όρο, σε περιπτώσεις όμως και όχι στον όλον του ως ζήτημα), μιας και καθημερινά ο αριθμός των εισροών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «μπουκώνει» την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών καθώς τα τελευταία 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ο αριθμός τους ήταν μόλις 1.806.Η προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο είναι να φτάσει ο αριθμός των επιστροφών στους 10.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2020. Μόνο τη φετινή χρονιά έχουν έρθει στην Ελλάδα πάνω από 45.600 πρόσφυγες -μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η λύση της μεταφοράς κόσμου, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αποφάσισαν ΚΥΣΕΑ και Κυβέρνηση, στην ενδοχώρα φαντάζει ως η “ενδεδειγμένη”. “Ενδεδειγμένη” όμως ως προς ποια σημεία;

Τι είχε γίνει στο παρελθόν

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε τις περιπέτειες που πέρασε η περιοχή των Γιαννιτσών με το Στρατόπεδο «Φιλιππάκου», ένας χώρος που επ’ ουδενί μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων, βρίσκεται εντός αστικού ιστού, με κατοικημένες περιοχές και σχολεία δίπλα, πράγμα που απενεργοποιεί τελείως δεύτερες ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Η περίπτωση των στρατοπέδων, ή χώρων που μπορεί να διαμορφωθούν ωσάν «στρατοπεδεύσιμοι» (επιτρέψτε μας αυτήν την «μεταφορική» ορολογία, διότι δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί), είναι αυτή που βρίσκεται συνεχώς πάνω σε ένα τραπέζι συνεχούς σχεδιασμού. Και πάνω σ’ αυτό το τραπέζι πληροφορίες της ΠΕΛΛΑNEWS βάζουν στο «κάδρο» και την περιοχή της Σκύδρας και του Στρατοπέδου «Μαργαρίτη». Ένας ακόμη ακατάλληλος χώρος, διότι επίσης βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Οι μορφές αυτές «στρατοπέδευσης» προσφύγων/μεταναστών, δεν συναντούν μόνο τη λογική της ακαταλληλότητας τους αυτοματοποιημένα, διότι πρόκειται για περιοχές μέσα σε αστικούς ιστούς, αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων, όπως και έγινε στο παρελθόν. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους πολίτες των Γιαννιτσών και της Σκύδρας, με φωτιές και “ομάδες κρούσης” στα Γιαννιτσά και με πεταμένα τεράστια κομμάτια κρέατος στη Σκύδρα, στους τόπους που προορίζονταν ως «εγκαταστάσεις», στα δύο στρατόπεδα των δύο περιοχών δηλαδή. Τα Γιαννιτσά πέρασαν αργότερα στη λίστα περιοχών που φιλοξενήθηκαν μετανάστες, μιας και διαμορφώθηκε ο χώρος των παλαιών σφαγείων, τα οποία βρίσκονται επί της Εγνατίας, λίγο έξω από την πόλη, στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος που «άδειασε» τελικά, μιας και άλλοι πρόσφυγες έφυγαν μόνοι τους για αλλού, αφού ένιωσαν «εγκλωβισμένοι» στο πουθενά, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν αλλού, άγνωστο που, αλλά πηγές κάνουν λόγο για μετακίνηση τους στην Θεσσαλονίκη κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ακόμη και σε σπίτια περιοχών της συμπρωτεύουσας (αυτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις).

Διαβάστε τι έγινε πριν λίγες μέρες, τι συμβαίνει με τα στρατόπεδα Γιαννιτσών και Σκύδρας, καθώς και τα ερωτήματα που υπάρχουν στο ζήτημα για τον Νομό Πέλλας, σε ρεπορτάζ του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου, στην έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS που κυκλοφορεί στα περίπτερα και τα κέντρα τύπου.