Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία | PellaNews

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία

Η απεργία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη (12 φεβρουαρίου), ενώ την ίδια μέρα θα υπάρξει συγκέντρωση των εργαζόμενων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 11 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, προσλήψεις προσωπικού, καθώς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) μέσω των νέων οργανισμών που προέκυψαν από τις ενοποιήσεις, επιχειρείται η εφαρμογή νέων διοικητικών και οργανωτικών προτύπων στο δημόσιο, στη λογική του αυταρχισμού, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του περιορισμού βασικών τους αρμοδιοτήτων.

Ειδικά για τον ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι ζητούν την επιτάχυνση στις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων και της διεκπεραίωσης των κάθε είδους αιτημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης την 31/12/2018, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (δεν περιλαμβάνονται περίπου 20.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου) και 25.000 αιτήσεις που αφορούν «ανελαστικές περιπτώσεις».

Στις δεύτερες υποτίθεται η υπαιτιότητα αφορά τον δικαιούχο (έχει καταθέσει ελλιπή δικαιολογητικά κλπ), όπου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόμιση τους καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων μεταξύ υπηρεσιών (πρώην ταμείων) του ίδιου του ΕΦΚΑ.

Όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ), είναι σύμφωνα με τους συνδικαλιστές εκατοντάδες χιλιάδες! Σε χαρτόκουτα, τσουβάλια και ράφια έτοιμα να καταρρεύσουν. Ο χρόνος διεκπεραίωσης δε, είναι άγνωστος.

Οι εργαζόμενοι σε ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ μεταξύ άλλων διεκδικούν την άμεση ενίσχυση των οργανισμών με μόνιμο προσωπικό αλλά την ενίσχυση και ανανέωση της γερασμένης, σχεδόν ανύπαρκτης, υλικοτεχνικής υποδομής και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.