Μιχαηλίδης Γρηγόρης: «εύχομαι μόνο επιτυχίες στον εμπορικό σύλλογο και καλές δουλειές σ’ όλο τον κόσμο» | PellaNews

Μιχαηλίδης Γρηγόρης: «εύχομαι μόνο επιτυχίες στον εμπορικό σύλλογο και καλές δουλειές σ’ όλο τον κόσμο»

Του Γιώργου Σωμαράκη

Πριν από λίγες ημέρες ο επί τριάντα χρόνια περίπου «στρατιώτης» του Εμπορικού Συλλόγου Σκύδρας, Μιχαηλίδης Γρηγόρης δήλωσε την παραίτηση του νιώθοντας, λίγο πολύ, ότι ο κύκλος του σε αυτήν την προσπάθεια έκλεισε. «Ήμουν η ρομαντική πλευρά του Συλλόγου» δηλώνει ο κ. Μιχαηλίδης ή διαφορετικά «ήθελα να είμαι ο τρεχαλατζής». Δεν διεκδίκησε ποτέ θέση προέδρου (ούτε και ταμεία) και πάντα έμπαινε μπροστά στα προβλήματα αναζητώντας λύσεις με συζήτηση και διαφάνεια. Ο κ. Μιχαηλίδης ζώντας κάθε στιγμή και κάθε δράση του συλλόγου ένιωσε πλέον ότι ήρθε η στιγμή να αποχωρήσει και να αναλάβουν πρωτοβουλίες νεότεροι άνθρωποι της αγοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος θα σταματήσει να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας της Σκύδρας, που τόσο αγάπησε και τόσο μόχθησε να αναπτυχθεί. Και πιστεύει ακράδαντα ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Σκύδρας είναι ο πιο δραστήριος τουλάχιστον σε επίπεδο Νομού, η αγορά της διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία, με όμορφα μαγαζιά ενώ η εξυπηρέτηση και η αμεσότητα με τον πελάτη της είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της. 

Θυμάται από παλιά

Πάντα η κουβέντα μ’ έναν «παλιό» έχει ενδιαφέρον και κυρίως γιατί έχει την εικόνα του «πριν» ενώ οι εμπειρίες του δίνουν την δυνατότητα να βλέπει και το «μετά». Ο Γρηγόρης θυμάται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος στο παρελθόν, σε χρόνια ευμάρειας και οικονομικής άνθισης είχε ένα διαφορετικό προφίλ. Μάλιστα, τονίζει ότι ήταν κάτι σαν το «κελεπούρι» των πολιτικών κομμάτων το οποίο, οι μεν και οι δε, οι πράσινοι και οι γαλάζιοι, προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν ανάλογα με τις περιστάσεις. Θυμάται, επίσης, ότι ήταν σημαντικό γεγονός της περιοχής ο ετήσιος χορός του Συλλόγου ενώ γενικότερα τα πράγματα κυλούσαν πιο ήρεμα. «Έφτανε το τρένο από Επισκοπή και Πετριά και πλημμύριζαν τα πεζοδρόμια με κόσμο» υπογραμμίζει κι όταν πλήρωναν οι μεγάλες επιχειρήσεις της εποχής «βούλιαζαν» τα μαγαζιά. Από το 2000 και μετά, σημειώνει, άρχισαν τα περισσότερα προβλήματα και ο Εμπορικός Σύλλογος άρχισε κι αυτός να λειτουργεί, πλέον, με διαφορετική νοοτροπία. Νοοτροπία που ήθελε να προσδώσει όφελος στους καταστηματάρχες όπως μέσω των προγραμμάτων και σεμιναρίων που διεκδικούσαν και διοργάνωναν με μεγάλη επιτυχία. 

Τα καλά και τα άσχημα

Η διοργάνωση των σεμιναρίων κατάρτισης, λοιπόν, ήταν από τις μεγάλες επιτυχίες του Εμπορικού Συλλόγου, όπως, βεβαίως, και κάποιες άλλες δράσεις, με κοινωνικό προφίλ, που δεν συνηθίζουν και πολλοί Εμπορικοί Σύλλογοι. Για παράδειγμα, η δωρεά μουσικών οργάνων στην φιλαρμονική της Σκύδρας -κάτι το οποίο δείχνει και την επιθυμία του Συλλόγου να διασωθεί η μπάντα της πόλης που όλοι θυμόμαστε ότι έφτασε σε σημείο διάλυσης με την ταυτόχρονη παρότρυνση του Δ.Σ. προς την Δημοτική Αρχή να παιανίζει στις γιορτές στους δρόμους και στις πλατείες- προσμετράτε στα θετικά. Όπως η δωρεά τσάντας με σχολική ύλη για όλη την χρονιά σε διαφορετικά κάθε φορά σχολεία του Δήμου –σε συνεννόηση πάντα με τον Διευθυντή και τους Δασκάλους-. Ο Σύλλογος βοήθησε και σε άλλες περιπτώσεις οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, όπως η δωρεά αναπηρικού καροτσιού. Μια ακόμη σημαντική προσφορά στην τοπική κοινωνία, σημειώνει ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης, που έζησε όλα αυτά από κοντά κι έτρεξε για την υλοποίηση τους ήταν και η διοργάνωση της αιμοδοσίας. Το παράπονο του, όμως, είναι ότι δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος στο κάλεσμα γι’ αυτήν την πολύ σπουδαία πρωτοβουλία με αποτέλεσμα η Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου να μην έχει φτάσει στα επίπεδα που θα ήθελαν. Παράπονο, επίσης, εκφράζει και για την γενικότερη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου στις συνελεύσεις του Συλλόγου. «Είμαστε από τους λίγους συλλόγους που καλούσαμε τα μέλη σε Γενικές Συνελεύσεις ακόμη και δύο φορές τον χρόνο» λέει ο κ. Μιχαηλίδης «με το ρεκόρ προσέλευσης να είναι 19 άτομα» σημειώνει απογοητευμένος. «Όλοι αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και όλοι ρωτάνε τι κάνετε για εκείνο και το άλλο θέμα, αλλά, όταν έρχεται η ώρα να πεις την άποψη σου δημόσια στο συλλογικό όργανο απουσιάζεις» δηλώνει με πικρία, όπως στεναχωριέται και με το γεγονός ότι πλέον ο Εμπορικός Σύλλογος δεν μπορεί να εγκριθεί για την συνέχιση σεμιναρίων λόγω αλλαγών στις προϋποθέσεις και ανυπέρβλητων δυσκολιών που δεν έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον Σύλλογο. Και αυτά τα προγράμματα άφηναν κι ένα οικονομικό όφελος στο ταμείο. Και όσον αφορά τα οικονομικά, ο κ. Μιχαηλίδης, θυμίζει ότι ο Σύλλογος, για κάποια στιγμή, ήταν ο μοναδικός στο Νομό που είχε τραπεζικό λογαριασμό, δείγμα της διαφάνειας που επεδίωκαν στις συναλλαγές, ενώ πάντα υπήρχε η εντολή, η οποιαδήποτε συναλλαγή να γίνεται παρουσία, τουλάχιστον, δύο ατόμων του ΔΣ. Τέλος, μια πολύ άσχημη στιγμή για τον κ. Μιχαηλίδη ήταν η απομάκρυνση των ΚΤΕΛ από την πλατεία Σαφραμπόλεως. Από τις χειρότερες στιγμές, διότι, πιστεύει ότι η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη για την αγορά ενώ έζησε από κοντά όλες τις μάχες που έδωσαν για την αποτροπή αυτής της απόφασης. Και όπως σημειώνει, ο Εμπορικός Σύλλογος πήρε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνταν, ετοίμασε φακέλους με στοιχεία, όμως, δυστυχώς οι αποφάσεις είχαν ήδη παρθεί. 
Κλείνοντας τις κακές και καλές στιγμές ο Γρηγόρης νιώθει μεγάλη ικανοποίηση για μια καινοτόμα ιδέα για την αγορά της Σκύδρας, τα λαχεία του Εμπορικού Συλλόγου κατά την διάρκεια των εορτών. Μια ιδέα δική του για την οποία είναι ευτυχής που την αγκάλιασε ο κόσμος κι εύχεται να συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία. 

Μόνο επιτυχίες

Ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης μπορεί να αποχώρησε από τον Εμπορικό Σύλλογο όμως γι ‘αυτόν τον Σύλλογο νιώθει μεγάλη αγάπη και μέσα από την καρδιά του εύχεται μόνο επιτυχίες. Άλλωστε, ξέρει ότι, όπως κι αυτός ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, τριαντάρης, και είχε από «πάνω» μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες, έτσι τώρα ήρθε η στιγμή κι αυτός να δώσει χώρο σε νεότερους ανθρώπους της αγοράς. Κι εύχεται ό,τι δεν κατάφερε ο ίδιος και τα συμβούλια στα οποία συμμετείχε να τα καταφέρουν από δω και πέρα ενώ πάντα θα είναι διαθέσιμος να βοηθήσει για το καλό της αγοράς της Σκύδρας. Μιας Σκύδρας που αγαπάει κι έχει την λαχτάρα να την δει να αναπτύσσεται. Και πιστεύει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την κατεύθυνση, διότι κανείς δεν περισσεύει. Και ακόμη και τώρα προτείνει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καθαριότητα της πόλης και στην περιποίηση των πλατειών καθώς και στον φωτισμό ώστε να ζωντανέψει η αγορά. 

Ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης, λοιπόν, προτρέπει τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να παίρνουν μέρος στις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου προς όφελος της αγοράς και σε όσους συμμετέχουν στο ΔΣ να έχουν πάντα επιτυχίες και να βάζουν τους εγωισμούς στην άκρη. «Καλές δουλειές σ’ όλο τον κόσμο γιατί η υγεία μας έφτασε να εξαρτάται από τις δουλειές και ας δείξουμε λίγη παραπάνω αγάπη για τον τόπο μας, για την Σκύδρα μας» ευχήθηκε χαρακτηριστικά. 

Ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης ιδιοκτήτης καταστημάτων με καλλυντικά και υποδήματα στο κέντρο της Σκύδρας επί της Εθνικής Αντιστάσεως

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη Πέλλαnews στις 1 Ιανουαρίου 2020