O Θοδωρής Καλαμπόκης στο Pellanews | PellaNews

O Θοδωρής Καλαμπόκης στο Pellanews

O νεώτερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αποκλειστικά στο Pellanews και στον Στέφανο Μίντζα. Ο 29χρονός υποψήφιος μιλάει για τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την πολτιική, τους στόχους που θέτει τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και για την Πέλλα αλλά και για την συμφωνία των Πρεσπών.

Θοδωρή πως νιώθεις που είσαι ο μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;

Είναι πολύ μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμένα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Βγήκα μπροστά, γιατί είμαι πολύ θυμωμένος με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σήμερα. Έχω φίλους ανέργους, φίλους που αναγκάστηκαν να φύγουν στο Εξωτερικό και άλλους που έμειναν και προσπαθούν μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον να δείξουν τι αξίζουν. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των ανθρώπων είναι πως ζητούν ευκαιρίες να δείξουν τι αξίζουν και στην πλειοψηφία τους δεν τις έχουν. Είμαστε η πιο μορφωμένη γενιά, με τις λιγότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Η Κυβέρνηση καυχιέται πως μείωσε την ανεργία, δεν υπολογίζει όμως τόσο αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό, όσο και αυτούς που απασχολούνται σε προγράμματα μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο με εξευτελιστικές αμοιβές. Η νέα γενιά δεν θέλει επιδόματα επαιτείας. Θέλει ποιοτικές θέσεις εργασίας, θέλεις ευκαιρίες να δείξει τι αξίζει. Είμαι πολύ θυμωμένος με τη σημερινή κατάσταση της χώρας και βγήκα μπροστά γιατί δεν πάει άλλο και γιατί θέλω να εκπροσωπήσω τόσο τη γενιά μου όσο και όλους εκείνους που πιστεύουν σε μια καλύτερη Ελλάδα.

Ποιό ήταν το πρώτο ερέθισμα που σε έκανε να ασχοληθείς με την πολιτική;

Πρώτα ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά και αργότερα ήρθε και η ενασχόληση με την πολιτική. Εκνευρίζομαι όταν οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν παντελώς για τα κοινά. Βρες κάτι που θεωρείς πως έχει αξία για εσένα και αγωνίσου για αυτό. Διάδωσε το μήνυμα μιας κοινωνικής καμπάνιας π.χ. για την οδική ασφάλεια ή για την καταπολέμηση του bullying ή τη δωρεά μυελού των οστών. Αν θες να το προχωρήσεις περισσότερο, ξεκίνα μια οργανωμένη πρωτοβουλία για ένα ζήτημα που σε απασχολεί. Το 2004 ήμουν εθελοντής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το 2006 ως πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών, αποφασίσαμε από κοινού με το συμβούλιο, σημαντικό μέρος των εσόδων από τις εκδηλώσεις της χρονιάς, να διατεθεί στο ίδρυμα «Φλόγα», τον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο.

Έψαχνα από μικρός τον τρόπο να συμμετέχω σε προσπάθειες που στόχευαν σε μια καλύτερη κοινωνία. Στη συνέχεια ήρθε και η πολιτική στη ζωή μου. Η πρώτη μου σοβαρή ενασχόληση με την πολιτική, ήταν η συμμετοχή μου στην digital καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αναπολώ εκείνες τις μέρες. Λίγοι γενναίοι βρεθήκαμε στη Χαλκοκονδύλη τέλος Σεπτεμβρίου του 2015. Η ομάδα όλο και μεγάλωνε μέχρι που το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ. #metonkyriako ένα hashtag, άπειρα συναισθήματα και πολύ όμορφες αναμνήσεις. Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια. Συνεχίζουμε.

Αν εκλεγείς ποια θέματα θα σε παρακινήσουν να ασχοληθείς με αυτά και να «πιέσεις» από τις Βρυξέλλες;

Σίγουρα τα θέματα που αφορούν πιο άμεσα τη γενιά μου. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο. Στεναχωριέμαι πολύ για αυτό.

Αν εκλεγώ, από την πρώτη κιόλας μέρα θα αξιοποιήσω κάθε «εργαλείο» που θα έχω στη διάθεση μου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων ανθρώπων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων. Ό,τι περνάει από το χέρι μου θα το κάνω. Είναι πολύ μεγάλη αδικία να είσαι νέος, ικανός με όρεξη για δουλειά και να μην σου δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζεις.

Επιπλέον με ενδιαφέρουν πολύ και τα κοινωνικά ζητήματα. Θα είμαι στο πλευρό όλων όσων έχουν ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Η καταπολέμηση του bullying, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη στην υγεία, τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλή μεταχείριση των ζώων και άλλα πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δεν μπορώ το μίσος και παράλληλα πιστεύω στην καλοσύνη και την ευγένεια. Έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά.

Πότε θα έρθεις στην Πέλλα; Έχεις κάποιες προτάσεις για τον Νομό μας, τις οποίες θα εφαρμόσεις αν εκλεγείς Ευρωβουλευτής;

Θέλω πολύ να έρθω στην Πέλλα το συντομότερο. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, θα έρθω σίγουρα μέσα στον Απρίλιο. Ο νομός έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά τα λουτρά Ποζάρ, στα πλαίσια του ιαματικού τουρισμού, θα μπορούσαν να προσελκύσουν πλήθος ποιοτικών τουριστών στην περιοχή. Στην κεντρική Ευρώπη υπάρχουν αρκετά κέντρα ιαματικού τουρισμού εκ των οποίων τα περισσότερα είναι στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στην Ισπανία και στην Ουγγαρία. Στην Ελλάδα, παρά τον μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών που υπάρχουν, οι περισσότερες έχουν μείνει αναξιοποίητες. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού έχει μείνει ανεκμετάλλευτο.

Είναι επομένως αναγκαία η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ανάπτυξης που δίνεται στο συγκεκριμένο τομέα. Ως προς αυτό μπορούν να συμβάλουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα απ’ αυτά είναι το πρόγραμμα COSME 2014 – 2020 σχετικά με την ενίσχυση επενδύσεων στο τουρισμό. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι δράσεις του νέου LEADER οι οποίες σύμφωνα με τις εξαγγελίες αναμένεται να δώσουν έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Είναι επομένως μια καλή ευκαιρία για την δημιουργία αναγκαίας  υποδομής στα κέντρα υδροθεραπείας με σκοπό την παραγωγική εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών. Η  προσέλκυση επιπλέων τουριστών για το σκοπό αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος  της χώρας μας μέσω της εναλλακτικής αυτής μορφής.  

Ως Μακεδόνες, καταλαβαίνεις πόσο μας ενοχλεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ποιά η γνώμη σου;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση μομφής, με σκοπό να ρίξει την Κυβέρνηση, πριν υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς σήμερα που μιλάμε η συμφωνία έχει υπογραφεί και έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Είναι μια πολύ κακή συμφωνία που πληγώνει όλους τους Έλληνες, το Έθνος μας και την ιστορία μας. Εκτός αυτού, 4000 Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν άμεσα για να κατοχυρώσουν το brandname ''Μακεδονία''. Η κατοχύρωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κοστίζει 2000 ευρώ ενώ η κατοχύρωση σε Διεθνές επίπεδο κοστίζει 8000 ευρώ. Η κυβέρνηση δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και στις Ελληνικές επιχειρήσεις.Θέλω να σχολιάσω κάτι σημαντικό σε αυτό το σημείο. Το καλοκαίρι του 2015, πολλοί συμπολίτες μας ψήφισαν ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, επειδή εξαπατήθηκαν από τις εξαγγελίες του σχετικά με την οικονομία κυρίως και την ακατάσχετη παροχολογία. Ο Αβραάμ Λίνκολν έχει πει το ακόλουθο απόφθεγμα:Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. Ας ψηφίσουμε λοιπόν με σύνεση και περίσκεψη στις φετινές εκλογές.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση πες μας λίγα λόγια για εσένα. Ποιος είναι ο Θοδωρής;

Σε ευχαριστώ για την ερώτηση. Ο Θοδωρής είναι ένας καλός και ευγενικός άνθρωπος που προσπαθεί να χαμογελά συχνά, κόντρα στα προβλήματα της καθημερινότητας που αγγίζουν όλους μας. Με εκφράζει απόλυτα το μότο «μην αφήνεις τον κόσμο να σου πάρει το χαμόγελο, χαμογέλα για να αλλάξεις εσύ τον κόσμο».

Είμαι 29 χρονών. Γεννήθηκα στην Αθήνα με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κωνσταντινούπολη. Πήγα σχολείο στο Κολλέγιο Αθηνών. Από την οικογένειά μου και το σχολείο μου, έμαθα να είμαι ενεργός πολίτης. Σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Παράλληλα αποφοίτησα και από τη Σχολή Σκηνοθεσίας Σταυράκου. Συνέχισα τις σπουδές μου στο LondonSchoolofEconomics. Έκανα το πρώτο μεταπτυχιακό μου στη φιλοσοφία της επιστήμης και το δεύτερο στη δημόσια πολιτική και διοίκηση οργανισμών - MPAinManagement. Οι Έλληνες φοιτητές του LSE, με εξέλεξαν Πρόεδρό τους για 3 συνεχόμενα χρόνια. Σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων, είμαι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ThinkTank 89 Initiative στην Ελλάδα και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος Απόδημου Ελληνισμού.

Στον ελεύθερο μου χρόνο βλέπω ταινίες, παίζω μποξ και πάω για περπάτημα, με την αγαπημένη μου μουσική για παρέα.

Θαυμάζω τον MartinLutherKing αλλά και τον Θανάση Βέγγο! Έχω αληθινούς φίλους και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.Θαυμάζω όλους εκείνους που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουν και νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν.

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;

Μέσα από τα social media μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα χαρώ να κάνετε like στη σελίδα μου στο facebook: ThodorisKalabokis αλλά και να με ακολουθήσετε στο Instagram: Kalabokis_ για να μάθετε περισσότερα για εμένα και να συμμετέχετε ενεργά στην καμπάνια μου μέχρι τις Ευρωεκλογές 

Ευχαριστούμε Θοδωρή, σε περιμένουμε σύντομα να τα πούμε και από κοντα.

Στέφανε, ευχαριστώ εσένα και το pellanews.gr για τη συνέντευξη!