Γλυκό από τη Λισαβόνα | PellaNews

Γλυκό από τη Λισαβόνα

Φωτογραφία: Andrew Montgomery.

Ονομάζεται pão de ló και η συνταγή είναι του Nuno Mendes από την Taberna do Mercado του Λονδίνου. Ο Mendes ενθαρρύνει τους πελάτες του να βουτούν με τα κουτάλια τους κατευθείαν στη λαδόκολλα.

Για 4 άτομα (για παραπάνω άτομα, πολλαπλασιάστε τις δόσεις):

100 γρ. ψιλή ζάχαρη
4 ολόκληρα αυγά + 1 κρόκος
80 ml ελαιόλαδο
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Για το σερβίρισμα: 3 κ. σ. ελαιόλαδο, νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και απλώστε πάνω του λαδόκολλα. 
Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη, τα αυγά και τον κρόκο και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός για 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα αέρινο μείγμα. 
Απαλά ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι. 
Ψήστε για 8 λεπτά, ή μέχρι το κέικ να δέσει, αλλά είναι ελαφρώς νερουλό στο κέντρο. 
Αφήστε το γλυκό το να σταθεί για 1–2 ώρες ώστε να δημιουργηθεί από πάνω κρούστα. 
Ραντίστε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι. 
Καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Από το βιβλίο Lisboeta: Recipes from Portugal’s City of Light του Nuno Mendes, εκδ. Bloomsbury.