Τι απάντησε ο Δήμος Σκύδρας για τα λύματα στην Πετριά | PellaNews

Τι απάντησε ο Δήμος Σκύδρας για τα λύματα στην Πετριά

Για το θέμα των λυμάτων στο αγρόκτημα της Πετριάς που δημοσίευσε η Πέλλαnews (δείτε εδώ) απάντησε η δημοτική αρχή τόσο μέσω δελτίου τύπου όσο και με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ κ. Νίκου Χατζηιωαννίδη. 

Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

"ΠΡΟΣ Την Εφημερίδα ΠΕΛΛΑNEWS

Σκύδρα

Αναφορικά με την έρευνα της εφημερίδας  σας με τίτλο «Αγωγός λυμάτων στην Πετριά: εστία μόλυνσης στην ευρύτερη αγροτική περιοχή!» που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019  ώρα 19:00 και για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
Το πρόβλημα που αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας αφορά την εκβολή του αγωγού λυμάτων του δικτύου αποχέτευσης της Τ.Κ. Πετριάς το οποίο καταλήγει στην Τάφρο 66.
Καταρχάς να σας ενημερώσουμε ότι τo δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Πετριά  κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πράγματι πρόβλημα και ο  Δήμος Σκύδρας λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες αυτού του προβλήματος  έκανε ενέργειες προς δύο κατευθύνσεις: 
1.Επικοινώνησε με  την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς η Τάφρος 66 αποτελεί αρμοδιότητα της Κεντρικής Υπηρεσίας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ. Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθώς και μηχανικός από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών έργων της ΠΕ Πέλλας. Εκτιμήθηκε η κατάσταση και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα και με ποιο τρόπο. Ο Δήμος Σκύδρας έκανε μελέτη, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 200.000,00 ευρώ. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ αξιοποίησε τα δεδομένα αυτά και συμπεριέλαβε την εν λόγω παρέμβαση σε μελέτη που αφορά έργο σε όλο το μήκος της Τάφρου 66. Η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.
2.Ο Δήμος Σκύδρας   προέβλεψε επιπλέον για την οριστική λύση του προβλήματος και της προστασίας της Τάφρου 66 την κατασκευή δύο αγωγών μεταφοράς των λυμάτων της Τ.Κ. Πετριάς και της Τ.Κ. Αρσενίου προς τον βιολογικό σταθμό Σκύδρας. Κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» με τίτλο «ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ», έργο το οποίο όπως είναι γνωστό έχει ενταχθεί και σε λίγο καιρό πρόκειται να δημοπρατηθεί. 

Οι παραπάνω ενέργειες του Δήμου Σκύδρας θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονταν στην έρευνά σας προκειμένου οι συμπολίτες μας και αναγνώστες σας να έχουν πλήρη και σφαιρική γνώση του θέματος, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και εκτιμήσεις και να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα όπως ο σχολιασμός σας ότι «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν συγκινεί την δημοτική αρχή Σκύδρας».
Ο Δήμος μας δρομολογεί και επιλύει προβλήματα ορισμένα από τα οποία, όπως το συγκεκριμένο, αφορούν προηγούμενες δεκαετίες.
Η Δημοτική Αρχή Σκύδρας έχει αποδείξει και διασαφηνίζει για μια ακόμη φορά ότι αγωνίζεται, διεκδικεί και καταβάλλει συντονισμένα κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων, την ολοκλήρωση των υποδομών και την προώθηση της ανάπτυξης σ΄όλο το Δήμο  Σκύδρας. 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ"

 

Από την μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ στάθηκε κι αυτός στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και τόνισε ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα τα συνεργεία του Δήμου, μη μπορώντας να κάνουν κάτι περισσότερο δίνουν προσωρινές λύσεις με συχνές παρεμβάσεις, μιλώντας για ένα θέμα γνωστό εδώ και 15 χρόνια. «Η Δημοτική αρχή μονό θεατής δεν ήταν και δεν είναι σ’ αυτό το χρόνιο πρόβλημα αλλά έδινε και συνεχίζει να δίνει συνεχώς μια προσωρινή λύση έως ότου επέλθει και η οριστική λύση του προβλήματος μέσω του έργου στο οποίο ενταθήκαμε» δήλωσε μεταξύ άλλων. 

Πάντως σχολίασε και την τοποθέτηση του κ. Νίκου Δημητριάδη ο οποίος άσκησε κριτική επί του θέματος μιας και το πρόβλημα το τελευταίο διάστημα ήταν έντονο. «Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο για τον Κύριο που φωτογραφίζεται με το πρόβλημα. Απλά θα ήθελα να αναφέρω πως εμείς ως δημοτική αρχή συνηθίζουμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου και όχι να τα χρησιμοποιούμε για φθηνή πολιτική και λαϊκισμό» δήλωσε ο κ. Χατζηιωαννίδης.

Τον σχολιασμό αυτόν δεν άφησε αναπάντητο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, και όπως δημοσιεύει η Πέλλαnews o κ. Δημητριάδης εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν κάποιος να κατηγορείται ότι λαϊκίζει όταν καθημερινά περπατάει μέσα στα λύματα, όταν καθημερινά συζητάει με τους συναδέλφους του αγρότες της περιοχής και με τους γείτονες ιδιοκτήτες των χωραφιών για την απαράδεκτη εικόνα, πως είναι δυνατόν κάποιος να λαϊκίζει όταν εισπνέει καθημερινά την δυσωδία και πως είναι δυνατόν να κατηγορείται κάποιος όταν ο υπεύθυνος και αρμόδιος γι αυτό το θέμα επί μια ολόκληρη θητεία έδινε, όπως ο ίδιος λέει, προσωρινή λύση. Διότι, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, η προσωρινή λύση δεν είναι λύση όταν τα λύματα είναι συνεχώς στον δρόμο και στα χωράφια και έχουν μολύνει τα νερά στα αυλάκια και προφανώς και στο υπέδαφος. Επίσης, ο κ. Νίκος Δημητριάδης στέλνει και το εξής μήνυμα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ: «κ. Χατζηιωαννίδη καλοδεχούμενο το έργο και εύχομαι να γίνει το συντομότερο. Λυπάμαι για το γεγονός που αφήνετε το υπονοούμενο του λαϊκιστή για το πρόσωπο μου και ακόμη περισσότερο λυπάμαι που είστε περήφανος για το ότι δίνετε προσωρινές λύσεις εδώ και μια τετραετία γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ παλιό. Απορώ, όλοι αυτοί που σας ψήφισαν σας επιβράβευσαν για τις προσωρινές λύσεις; Χαμηλώστε λίγο την μύτη γιατί στο ίδιο μέρος ζούμε και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πρόχειρα, σκεπασμένα από ένα χαλί που ξέρετε καλά πώς να το πετάτε. Άραγε πόσες φορές περάσατε από τον δρόμο για να δείτε τα λύματα που συνεχώς τρέχουν στον δρόμο; Πάντως πρέπει να πω ότι μετά το δημοσίευμα είδα αυτοκίνητο το Δήμου στην περιοχή.»!   

 

Ο κ. Δημητριάδης Νίκος