Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες παραδίδουν τη σκυτάλη στις υπαίθριες | PellaNews

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες παραδίδουν τη σκυτάλη στις υπαίθριες

Το αγγούρι και το κολοκύθι αποτελούν τα βασικότερα «πράσινα» κηπευτικά της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτή την εποχή, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγγουριού και κολοκυθιού, παραδίδουν την παραγωγική σκυτάλη στις υπαίθριες. Η ελεγχόμενη παραγωγή από τους κλειστούς χώρους των θερμοκηπίων βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, τα έντομα και τις ασθένειες. Για το λόγο αυτό απαιτούνται και ιδιαίτερα μέτρα από τους παραγωγούς με στόχο την ποιότητα, τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κολοκύθι: Το φρέσκο κολοκυθάκι «γίγαντας» στο εξωτερικό Το φρέσκο κολοκυθάκι αποτελεί ένα κηπευτικό με σταθερή και οικονομικά βιώσιμη πορεία, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Η επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε σχετικά μικρές εκτάσεις, κυρίως από παραγωγούς λαϊκών αγορών. Οι μικροί αυτοί αγρότες-επιχειρηματίες δεν δείχνουν κανένα εξαγωγικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι το φυτό έχει μικρό βιολογικό κύκλο, που το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Διασάκος, διευθύνων σύμβουλος της Geοplant, «υπάρχει μια σύγχυση και λαθεμένη εικόνα για το φρέσκο κολοκύθι. Έχουμε τη δυνατότητα σαν χώρα να παράγουμε όλο τον χρόνο, αλλά κινούμαστε μόνο στην εσωτερική αγορά και από αυτήν παίρνουμε τα μηνύματα. Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και αρκετών αγορών του εξωτερικού, αφού έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο σε σκεπαστά θερμοκήπια τύπου toll και από τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι υπαίθρια. Λίγα λόγια για το κολοκύθι Το κολοκύθι (Curcubita pepo) είναι μονοετής καλλιέργεια, με χαμηλή βλάστηση. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και φτάνει σε βάθος 40-55 εκατοστών. Τα κολοκυθάκια ωριμάζουν σε 50 έως 60 ημέρες από τη σπορά και συλλέγονται νεαρά, τρυφερά με τον ανθό (κυρίως το κομποκολόκυθο). Τα μεγάλα υστερούν σε ποιότητα και αξία στην αγορά, με αποτέλεσμα να πετιούνται. Ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες από τόπο σε τόπο προσαρμόζεται και η παραγωγή, με τις αντίστοιχες ποικιλίες (σκούρες, λευκές, ανοιχτές πράσινες κ.ά.). Μπορούν να καλλιεργηθούν σε θερμοκήπια, σκεπαστά σε χαμηλά toll, και υπαίθρια τους ζεστούς μήνες. Το κολοκύθι συνήθως προσβάλλεται από ακάρεα, αλευρώδη και μελίγκρες, τα οποία είναι και φορείς ιώσεων που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Από τις ασθένειες οι κυριότερες είναι το ωίδιο ,το φουζάριο, οι σκληρωτινιάσεις. Οι υγιείς σπόροι και οι ορθές γεωργικές πρακτικές συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των φυτών. Οι παραγωγοί, κυρίως των νοτίων περιοχών της χώρας μας, έχουν προσαρμοστεί στις ανοιχτές πράσινες ποικιλίες άλλα οι αγορές κυρίως των βόρειων χωρών ζητάνε τις σκούρες πράσινες. Υπάρχουν και οι αγορές των Βαλκανικών, όπως επίσης και της Βόρειας Ελλάδας, που ζητάνε τις λευκές ποικιλίες κολοκυθιού. Πριν το εμπάργκο με τη Ρωσία, κάναμε εξαγωγές με λευκές ποικιλίες, δυστυχώς όμως και σε αυτό το είδος, όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, χάσαμε ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της πολλά υποσχόμενης αγοράς. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις νότιες περιοχές, είναι οι προσβολές των φυτών της κολοκυθιάς από ιώσεις. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται κατά μέσο όρο κοντά στα 50 λεπτά το κιλό». Αγγούρι: Σταθερή η πορεία της καλλιέργειάς του Τη δική του εικόνα για το κολοκύθι και τα αγγούρια μας μεταφέρει ο Αχιλλέας Λογοθέτης, γεωπόνος από τον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας. «Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά παραμένουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της Πρέβεζας. Ο συνδυασμός των υπαίθριων κηπευτικών με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες μάς επιτρέπει να έχουμε όλο τον χρόνο κηπευτικά. Για την καλοκαιρινή περίοδο και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει μια στροφή στα δικτυοκήπια. Η παραγωγή μας διακινείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην εγχώρια αγορά και ένα μικρό ποσοστό κατευθύνεται στη Βουλγαρία. Οι τιμές αυτή την εποχή για τα αγγούρια κυμαίνονται στα 18 έως 22 λεπτά το τεμάχιο». Η ταυτότητα του αγγουριού Το αγγούρι  (Cucumissativus)είναι από τα φυτά που απαιτούν την υποστύλωση για λόγους πρόληψης των ασθενειών, τον καλύτερο αερισμό και την αύξηση της παραγωγής. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ένα πρόσθετο κόστος για τον παραγωγό. Η καλλιέργεια του αγγουριού πρέπει να ξεκινά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 15°C,  γιατί δεν αντέχει στο ψύχος. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του φυτού. Η φυτοπροστασία του αγγουριού από εχθρούς και ασθένειες αποτελεί το βασικότερο μέλημα του παραγωγού καθόλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Ο περονόσπορος, το ωίδιο, ο τετράνυχος, οι αφίδες όπως επίσης και ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς CMV, αποτελούν τις κύριες ασθένειες της καλλιέργειας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπεύθυνο τρόπο, διότι οι συλλογές των καρπών γίνονται με ελάχιστες ημέρες διαφορά, κάτι που απαιτεί σοφή και έντιμη διαχείριση των φυτοφαρμάκων για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος γενικότερα.     ypaithros.gr

Κατηγορία

Ημ/νια δημοσίευσης

Τρίτη, 22 Μάιος, 2018 - 03:00