Ο Λάκης Τεκτερίδης μιλά για το αυτοδιοικητικό του παρελθόν και τους στόχους που έχει θέσει για τη συνέχεια | PellaNews

Ο Λάκης Τεκτερίδης μιλά για το αυτοδιοικητικό του παρελθόν και τους στόχους που έχει θέσει για τη συνέχεια

Για τα έργα που έκανε ως δήμαρχος, γι’ αυτά που δρομολόγησε αλλά ποτέ δεν έγιναν από τους επόμενους, για την εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού αλλά και τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει μίλησε στην Πέλλαnews ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Λάκης Τεκτερίδης.

Πώς αποφασίσατε να κατέλθετε στις περιφερειακές εκλογές; Βέβαια, έχετε μία γεμάτη περίοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά εδώ μιλάμε για το «πιο επάνω σκαλοπάτι», όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη.

Το πέρασμα μου από την Αραβησσό αλλά και ευρύτερα τον Δήμο Κύρρου με δίδαξε να προσπαθώ να υπερασπίζομαι τις αξίες του τόπου μου και των κατοίκων του. Η προσπάθεια μου αυτή με έκανε να κερδίσω την αποδοχή από την πλευρά της κοινωνίας, μία αποδοχή που δίνει σε έναν άνθρωπο που επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά μεγάλη δύναμη και ικανοποίηση ότι κάτι πέτυχε και ότι μπορεί να πετύχει κι άλλα πράγματα. Οι πηγές της Αραβησσού ήταν το θέμα που μου έδωσε το ερέθισμα να προσπαθώ συνεχώς να δικαιώνω τις αξίες των συνδημοτών μου.

Τι σας έχει μείνει από την αυτοδιοικητική σας περίοδο στον Δήμο Κύρρου; Θυμάμαι έργα που κάνατε, αλλά και άλλα που δρομολογήσατε και έμειναν στα χαρτιά.

Πάνω στο κομμάτι που σαν είπα νωρίτερα, τις πηγές, έκανα πολλά σαν Δήμαρχος και συνέχισα να το πράττω και να παλεύω και στη συνέχεια. Να υπενθυμίσω ότι δημιουργήσαμε διάνοιξη των πηγών σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, να υπενθυμίσω την δρομολόγηση έργων με γεωτρήσεις για την αξιοποίηση στα χωράφια όπου είναι το κυρίως εισόδημα για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής και ότι επήλθε εισόδημα τελικά από αυτό. Την περίοδο 2003-2006 που οι συνδημότες μου με εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση του τότε δήμου Κύρρου προσπάθησα να διαχειριστώ τα συμφέροντα του Δήμου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τότε θέσαμε σε λειτουργία την ύδρευση του Πλαγιαρίου και του Παλαιού Μυλοτόπου, αντικαταστήσαμε κατά 50% το δίκτυο ύδρευσης σε Αραβησσό και Νέο Μυλότοπο, δημοπρατήσαμε την Γραμμόσκα, κάτι που στη συνέχεια με άλλη διοίκηση δεν εκτελέστηκε, συνεργαστήκαμε για μια σειρά έργων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πιστώσαμε έργα στο ΟΠΑΑΧ, έργα με προϋπολογισμό 1.500.000, χάθηκαν κατόπιν οι χρηματοδοτήσεις και δεν έγιναν ποτέ, έμειναν ξεχασμένα. Τι να πιάσουμε και τι να αφήσουμε σ’ αυτά τα ζητήματα. Αν συνέχιζα τότε ως διοίκηση οι δημότες θα είχαν εξασφαλισμένη ποιότητα σε όλα και φυσικά κυρίως στην ποιότητα νερού από τις πηγές που θα είχαν στο ποτήρι τους. Οι πολίτες θυμούνται όσα έγιναν τότε, ποιος είχε την αρμόζουσα συμπεριφορά με σεβασμό στα προβλήματα τους, ποιος κοιτούσε το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών του. Μέχρι και τους εργαζόμενους είχα προτείνει ένα πρόγραμμα υπερωριών, με κίνητρο να εργάζονται μία ώρα και να πληρώνονται για δύο. Δεν το έκανε κανείς, δεν κέρδισε κανείς τίποτα και σ’ αυτό σίγουρα δεν ευθύνεται η διοίκηση.

Τι άποψη έχετε για τον επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις» Χρήστο Παπαστεργίου. Του θέσατε κάποιες προτεραιότητες;

Τον γνώρισα σε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος της υποψηφιότητας του και δεν δυσκολεύτηκα να βγάλω το συμπέρασμα ενός ανθρώπου αφοσιωμένου στις αξίες του τόπου της Κεντρικής Μακεδονίας και άκουσα τις ιδέες και τους στόχους που είχε μέσα από τη συνεχή διερεύνηση που έκανε. Είδα ότι είχε διάθεση σεβασμού αλλά και αναζήτηση εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που θα επέλεγε, αυτό είδα και στο πρόσωπο μου από το επιτελείο του και γι’ αυτό αυτοπροτάθηκα χωρίς όρους και με μόνη προϋπόθεση να δουλέψουμε για την περιφέρεια μας. Μέσα στο πρόγραμμα λοιπόν κατάφερα και έβαλα εξ αρχής ως προτεραιότητες τα φράγματα της Γραμμόσκας και της Καλής.

Είδατε έργο από την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη διοίκηση του Απ. Τζιτζικώστα;

Η νυν διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έκανε κανένα έργο ουσιαστικό, αν και της δόθηκαν πολλές ευκαιρίες. Δεν είχε στόχους, πρόγραμμα, προτεραιότητες, δεν ξέρω, αυτό το ξέρουν οι διοικούντες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Το να λες ότι είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε απορρόφηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ πρέπει αυτό να μεταφραστεί και σε έργο. Δεν έγιναν έργα λοιπόν, άρα αμφιβάλλουμε σε ποιόν βαθμό και τι είδους απορρόφηση προγραμμάτων έγινε. Ας δώσουν στον κόσμο, στη δημοσιότητα, έναν πίνακα με το έργο που έγινε. Εγώ δεν έχω δει καμία τέτοια ενημέρωση.

Με τους αγρότες τι γίνεται; Νομίζω ότι μία Περιφερειακή διοίκηση μπορεί να κάνει πράγματα.

Πρέπει να δρομολογηθεί αμέσως ενημέρωση και έρευνα από τη βάση. Μέσα στον Ιούνιο τρέχουν προγράμματα. Ποιος αγρότης, για να πάμε στο βασικό στοιχείο της περιοχής μας, γνωρίζει γι’ αυτά και θα προλάβει να ενταχθεί. Χρειάζεται επεξεργασία από τη βάση για να υπάρχει και η ανάλογη ετοιμότητα. Σκέψη μου λοιπόν είναι να δοθεί κίνητρο στον αγρότη μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το 50 στο 100%, για να εκτελεί το έργο και ο ίδιος θα συμμετέχει όταν αρχίσει και παράγει το προϊόν του το οποίο θα το αποδίδει σε τέτοιο βαθμό για το αποσβέσει τουλάχιστον σε μία 5ετία. Να έχει κίνητρο να παράγει, όχι να περιμένουμε πότε θα πέσει χαλάζι για να αποζημιωθούμε, για να βγουν τα σπασμένα. Χρειάζεται μία σύγχρονη αγροτική πολιτική, με πρώτιστο το πραγματικό κίνητρο στον αγρότη. Βλέπετε τι γίνεται σήμερα, όλοι περιμένουν το μάνα εξ ουρανού. Έτσι όμως δουλειά και αποτέλεσμα δεν υπάρχουν.

Κλείνοντας θα ήθελε το μήνυμα σας προς τον κόσμο.

Ζητάμε και ως παράταξη κι εγώ ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν. Γιατί πρόκειται για έναν συνδυασμό που μπορεί και αντέχει να ανταπεξέλθει στους στόχους και τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.