Το σχέδιο Μητσοτάκη με το... Μάτι στο φθινόπωρο | PellaNews

Το σχέδιο Μητσοτάκη με το... Μάτι στο φθινόπωρο

Στη γνώριμη τακτική της ευθείας αμφισβήτησης του κυβερνητικού αφηγήματος για αλλαγή σελίδας της χώρας, μετά και την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, θα συνεχίσει να κινείται η Ν.Δ..

Η μικρή ανάπαυλα -λόγω Δεκαπενταύγουστου- για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί πλέον παρελθόν και άπαντες επιστρέφουν στις θέσεις τους για τη μεγάλη μάχη του φθινοπώρου, που δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις.

Εξάλλου, στη Ν.Δ. δηλώνουν όχι απλά ετοιμοπόλεμοι, αλλά, μέσω του προέδρου του κόμματος, έχουν σπεύσει να υπενθυμίσουν τη βαθιά επιθυμία τους για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

«Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει είναι, στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία-ορόσημο κατά τον ίδιο, έξοδος από το πρόγραμμα, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές», είχε δηλώσει προ δεκαημέρου ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας αφενός μεν να απαξιώσει το γεγονός της λήξης της ασφυκτικής τροϊκανής επιτήρησης, αφετέρου δε να εκφράσει εκ νέου και επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες κάλπες και πολιτική αλλαγή.

Την ίδια ώρα, η πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και η επίρριψη των ευθυνών αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το βασικό όπλο στην αντιπολιτευτική φαρέτρα της Ν.Δ., θεωρώντας ότι από το μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν τα πάντα για να «συγκαλυφθεί» η ανικανότητα και να μετατεθούν τα αίτια «γενικά και αόριστα» στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται βέβαιοι ότι, όσο κι αν προσπαθήσει ο κ. Τσίπρας και η επικοινωνιακή του ομάδα να «ξεχαστούν» όσα εγκληματικά συνέβησαν στο Μάτι, «δεν θα τα καταφέρουν», παρά το γεγονός ότι αναμένουν από την κυβέρνηση να τα παίξει «όλα για όλα», το προσεχές διάστημα.

 
Προβλέπουν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός, εν όψει ΔΕΘ, θα επιχειρήσει να τραβήξει από το μανίκι του «τα όποια τελευταία χαρτιά του έχουν απομείνει» και, με τον τρόπο αυτόν να καταφέρει να πάρει «παράταση ζωής» για μερικούς ακόμη μήνες.

Το βάρος στη ΔΕΘ
Από τη δική του πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει εξίσου μεγάλη έμφαση στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, όπου και σκοπεύει να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές από το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Το ενδιαφέρον στις εν λόγω εξαγγελίες εστιάζεται στις θέσεις που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης για τις συντάξεις και το πώς θα μπορούσαν να διασωθούν, εφόσον γινόταν εκείνος πρωθυπουργός, από τη στιγμή που, ως γνωστόν, η σημερινή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές να περικοπούν τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα επιμείνει στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, θα τονίσει ότι χρειάζεται μια πολιτική πιο φιλική στις επιχειρήσεις και τέλος -βρισκόμενος άλλωστε στη Μακεδονία- θα επαναλάβει την αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

* από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών"