Βαμβάκι: Έχουμε ανεβεί σκαλί ως προς τις αποδόσεις σε ίνα, αισιόδοξος ο Νταράουσε | PellaNews

Βαμβάκι: Έχουμε ανεβεί σκαλί ως προς τις αποδόσεις σε ίνα, αισιόδοξος ο Νταράουσε

Θετικοί οιωνοί στο βαμβάκι, υπάρχει όμως μια κάποια ανησυχία για την τιμή παραγωγού, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, με παράλληλα καθήκοντα Προϊσταμένου των Εργαστηρίων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η χρονιά εξελίσσεται καλλιεργητικά πολύ καλά, καθώς δεν αναφέρονται προβλήματα από τους παραγωγούς γενικότερα, αλλά και όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι. Ως εκ τούτου, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, αν ο καιρός συνεχίσει και είναι ευνοϊκός για το προϊόν και μέσα στον Σεπτέμβριο, που είναι και το ζητούμενο, τότε θα πάμε σε καλές αποδόσεις ως προς την ίνα που είναι σημαντικό και ήδη η Ελλάδα έχει ανεβάσει τον πήχη από τα 97 κιλά το στρέμμα κατά μέσο όρο πρόπερσι, στα 127 κιλά πέρσι. Ενώ μια κάποια αβεβαιότητα υπάρχει γενικά και λόγω του κορονοϊού που επηρεάζει άμεσα τη μόδα κ.λπ.Στο κρίσιμο ζήτημα που καίει τους παραγωγούς, αυτό της εμπορικής τιμής στέκεται εν συνεχεία ο κ. Νταράουσε, σημειώνοντας ότι βάσει χρηματιστηριακής τιμής σήμερα, μιλάμε για 40-42 λεπτά κατ΄αντιστοιχία, ενώ έγιναν ορισμένες -περιορισμένες μεν-προπωλήσεις στα 40 λεπτά, μετά το κάλεσμα της Διεπαγγελματικής.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το βαμβάκι που απορροφά η Τουρκία

Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε σημαντικό για το προϊόν μας είναι πέραν της καλής του ποιότητας, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις γενικότερες εξελίξεις στα Ελληνο-τουρκικά, η ζήτηση από την Τουρκία για το προϊόν μας, λόγω κυρίως και της εγγύητας των δυο χωρών. Δεν πιστεύω ότι για κανένα λόγο θα πάνε αλλού για βαμβάκι, αναφέρει σχετικά ο ίδιος σε σχέση με την Τουρκία. Σε σχέση με τις εκτάσεις στην Ελλάδα, ο κ. Νταράουσε μας είπε ότι πέρσι ήταν πάνω από 2.800.000 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν, ενώ φέτος ίσως αποδειχθούν ελαφρώς μειωμένα (5%).

Αναφερθείς στο διεθνή ανταγωνισμό τώρα ο κ. Νταράουσε μας υπογράμμισε ότι η Κίνα φαίνεται να έχει κάνει αποθέματα σε βαμβάκι λόγω κορονοϊού, ώστε να είναι καλυμμένη σε κάθε περίπτωση, ενώ επάνοδο στο βαμβάκι με περισσότερες εκτάσεις κάνει τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και η Βραζιλία.

πηγή: agrotypos.gr(Μπίκας Αλέξανδρος)