Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας η 15η Οκτωβρίου | PellaNews

Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας η 15η Οκτωβρίου

Οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε αυτήν την συγκυρία της πανδημίας. Οι αγρότισσες, με ζωτικό ρόλο στη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, αντιμετωπίζουν ήδη αγώνες στην καθημερινή τους ζωή.

Η απόσταση από τα αστικά κέντρα, οι περιοριστικοί κοινωνικοί κανόνες και τα στερεότυπα φύλου μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα των γυναικών της υπαίθρου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, πολλές γυναίκες της υπαίθρου υποφέρουν από απομόνωση, καθώς και εξάπλωση παραπληροφόρησης και έλλειψης πρόσβασης σε κρίσιμες τεχνολογίες για τη βελτίωση της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.

Παρ 'όλα αυτά, οι αγρότισσες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης στην πανδημία, ακόμη και όταν η μη αμειβόμενη φροντίδα και η οικιακή τους εργασία αυξήθηκε λόγω lockdown.

Χρειαζόμαστε μέτρα για την ανακούφιση του φόρτου φροντίδας και την καλύτερη αναδιανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και μεταξύ οικογενειών και δημόσιων / εμπορικών υπηρεσιών, ειδικά στα πιο περιθωριοποιημένα απομακρυσμένα χωριά. Πρέπει να υποστηρίξουμε την επαρκή υποδομή και υπηρεσίες (νερό, υγεία, ηλεκτρισμό κ.λπ.) για να υποστηρίξουμε την παραγωγική και μη αμειβόμενη φροντίδα των γυναικών και την οικιακή εργασία, η οποία επιδεινώνεται από την κρίση.

Η πανδημία αύξησε επίσης την ευπάθεια των δικαιωμάτων των αγροτισσών στη γη και τους πόρους.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Αγροτισσών, από τον ΟΗΕ, είναι: «Η οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των αγροτισσών μετά τον COVID-19», για τη δημιουργία συνειδητοποίησης των αγώνων αυτών των γυναικών, των αναγκών τους και του κρίσιμου και βασικού ρόλου τους στην κοινωνία μας.

Ανακοίνωση Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας της Υπαίθρου, η οποία ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2007 να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, επιθυμεί να εκφράσει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη αλλά και τις ευχαριστίες της προς όλες τις γυναίκες που ζουν στις αγροτικές περιοχές.Οι προκλήσεις για τις γυναίκες της υπαίθρου περισσότερες και οι ευκαιρίες λιγότερες. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών της υπαίθρου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες που να επιτρέπουν στα άτομα να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Κάθε κορίτσι και γυναίκα πρέπει να απολαμβάνει πλήρως την ισότητα τόσο στις ευκαιρίες όσο και στην οικονομική στήριξη. Στόχος είναι ένας κόσμος που θα είναι δίκαιος, ανεκτικός, ανοιχτός και κοινωνικά συμπεριληπτικός, όπου οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ικανοποιούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023 στο πλαίσιο του στόχου της Ενδυνάμωσης των Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, έχουν καθοριστεί ως ενδιάμεσοι στόχοι μεταξύ άλλων, η στήριξη Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, η ενδυνάμωση γυναικών σε αγροτικές περιοχές (Προγραμματικό έγγραφο της Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την Κυπριακή ύπαιθρο θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω πολιτικών που να διευκολύνει τις γυναίκες και να τις ενδυναμώνει ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, σε διασφάλιση των ιδιοκτησιακών και εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών στη γη, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές και στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για τα κορίτσια και τις γυναίκες της υπαίθρου.

Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση χθες στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε χθες η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που τίμησε την Ελληνίδα Αγρότισσα με πρωτοβουλία της Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής "Άγιος Γεώργιος" στην πλατφόρμα zoom με την τεχνική στήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και ταυτόχρονη διαδραστική παρουσία στο facebook.

η συνέχεια του άρθρου εδώ: https://www.agro24.gr/