Ενισχύσεις μέσω de minimis και ΟΑΕΔ λόγω παγετού σε μεταποιητικές πυρηνόκαρπων | PellaNews

Ενισχύσεις μέσω de minimis και ΟΑΕΔ λόγω παγετού σε μεταποιητικές πυρηνόκαρπων

Η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και η διατήρηση του μόνιμου προσωπικού μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Οικονομικών, με θέμα τη λήψη μέτρων στήριξης των αγροτικών συνεταιρισμών – ομάδων παραγωγών, επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας νωπών φρούτων & λαχανικών και κονσερβοποιών καθώς και των μεταφορέων αγροτικών προϊόντων, λόγω της απώλειας παραγωγής εξαιτίας των ανοιξιάτικων παγετών σε Πέλλα και Ημαθία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις, βασική πρόταση αποτέλεσε η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά, όπου η έλλειψη πρώτης ύλης (σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, κ.λ.π.) δημιούργησε αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε όλο τον κύκλο της οικονομίας που αναπτύσσεται γύρω από την εν λόγω πρωτογενή παραγωγή.

Επίσης, οι βουλευτές της Ν.Δ, Πέλλας, κ. Διονύσης Σταμενίτης, και Ημαθίας, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, κατέθεσαν εκ νέου προτάσεις που ήδη έχουν καταθέσει στον πρωθυπουργλο και στον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο. Ειδικότερα πρότειναν:

Μέτρα στήριξης για τη διατήρηση του μόνιμου προσωπικού (οργάνωση προγραμμάτων από ΟΑΕΔ κτλ.)Ρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.α. καθώς και παράταση της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας για την κάλυψη των τρεχόντων αναγκών.Παράταση υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.

Εκτός των δύο βουλευτών, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πετραλιάς, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων κ. Γιαννακάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Πέλλας κ. Μηνάς, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας κ. Φαρμάκης, ο Πρόεδρος Α.Σ. Νέας Μέλισσας κ. Γερασίμου καθώς επίσης και εκπρόσωποι από συνεταιριστικές οργανώσεις της Ημαθίας, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αποστολίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Αποστόλου.

 

agro24.gr