Ερώτηση για πυρηνόκαρπα και την αποζημίωση τους | PellaNews

Ερώτηση για πυρηνόκαρπα και την αποζημίωση τους

Για τα πυρηνόκαρπα της Πέλλας που επλήγησαν από πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες κάνει λόγο με ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής της "Ελληνικής Λύσης" Κωνσταντίνος Χύτας.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Όπως μας ενημέρωσαν αγρότες της Πέλλας, η κακοκαιρία «Μήδεια» και οι συνεχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα της περιοχής. Στα βερίκοκα της περιοχής, αν και ακόμη στο σύνολό τους δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα από τον παγετό των προηγούμενων ημερών και οι επόμενες ημέρες κρίνονται κρίσιμες. Στις δε δαμασκηνιές, που ανθίζουν νωρίτερα από τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα, ήδη φαίνονται οι ζημιές και παρατηρείται καρπόπτωση. Διαφαίνεται, μάλιστα, ότι έχουν πληγεί, επίσης, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα οι ροδακινιές και οι νεκταρινιές της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, ώστε να επιληφθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να αξιολογηθεί το ποσοστό της απώλειας των παραγωγών πυρηνόκαρπων της Πέλλας, οπότε, οι σχετικές αποζημιώσεις να δοθούν στους αγρότες της περιοχής στον συντομότερο δυνατό χρόνο;