Καλό Σεπτέμβρη οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων | PellaNews

Καλό Σεπτέμβρη οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λάβουν, όπως όλα δείχνουν, την έκτακτη ενίσχυση οι αιγοπροβατοτρόφοι που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό. Ετσι, πέρα από τις ενστάσεις που υπήρχαν για το ύψος και τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης, ο κλάδος που υπέστη πανωλεθρία την πασχαλινή περίοδο θα πρέπει πλέον να κάνει κι άλλη υπομονή εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των μπρος-πίσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις.

Την καθυστέρηση επιβεβαίωσε ο ΥΠΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ., Κώστα Καραγκούνη, που ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα, αλλά και στην προχθεσινή συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, αυτή τη στιγμή το έκτακτο βοήθημα (ύψους 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα) βρίσκεται προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μόλις πάρει το πράσινο φως, θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εκδοθεί ως μέτρο ενίσχυσης, με τη διάρκεια της όλης διαδικασίας να εκτιμάται σε ενάμιση μήνα. Πρόκειται για ενίσχυση ύψους 31 εκατ. ευρώ που αφορά 45.340 δικαιούχους. Η χαρακτηριστική καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα όταν βλέπουν ότι σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα εκτός του πρωτογενούς τομέα, οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν με σαφώς ταχύτερες διαδικασίες.

Στις 8 Ιουλίου 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του lockdown στην οικονομία. Τονίζουν ότι απαιτούνται ποσά ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων, που υπέστησαν βαρύ πλήγμα το Πάσχα. Οπως επισημαίνουν, η απουσία εμπροσθοβαρούς στήριξης θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα όλου του τομέα, ακόμα και τη διατροφική ασφάλεια της χώρας.

πηγή: efsyn.gr (Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος).