Λαϊκή Συσπείρωση: "Συμμεριζόμαστε απόλυτα την απόγνωσή των αγροτών της Πέλλας" | PellaNews

Λαϊκή Συσπείρωση: "Συμμεριζόμαστε απόλυτα την απόγνωσή των αγροτών της Πέλλας"

Ανακοίνωση στήριξης στους πληγέντες δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Πέλλας εξέδωσαν από κοινού οι τέσσερις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης από του; Δήμους Σκύδρας, Πέλλας (Γιαννιτσών), Αλμωπίας και Έδεσσας. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: 

Για μια ακόμη φορά οι ροδακινοπαραγωγοί της Π.Ε. Πέλλας βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για τις τεράστιες ζημιές στο τελικό στάδιο της συγκομιδής των ροδάκινων.

        Αιτία οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προκάλεσαν καρπόπτωση και σαπίσματα ( «Μονίλιες» ) σε Επιτραπέζια και Συμπύρηνα Ροδάκινα & Νεκταρίνια. Και μάλιστα σε μια χρονιά που οι τιμές ειδικά στα Συμπύρηνα Ροδάκινα παραμένουν κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ συνολικά το κόστος παραγωγής ( φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εργαλεία-ανταλλακτικά, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, κ.ά.) κάθε χρονιά αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

       Συμμεριζόμαστε απόλυτα την απόγνωσή των αγροτών της Πέλλας, που εκφράζεται και μέσα από την Κοινή Ανακοίνωση των Αγρ.Συλλόγων «ΕΝΟΤΗΤΑ» ( Μπλόκο Γυψοχωρίου ) & «ΟΜΟΝΟΙΑ» Κρύας Βρύσης και ζητούμε την άμεση καταγραφή του συνόλου της ζημιάς στα ροδάκινα και την αποζημίωσή της στο 100%.

       Πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, που παρά τα πολύ «τσουχτερά» ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες, δεν τους καλύπτει στο 100% της ζημιάς & από όλες τις αιτίες.

*(υπογράφουν οι επικεφαλής των παρατάξεων ανά τον Νομό, Γιάννης Σουμελίδης, Ολυμπία Παπαδοπούλου, Σταύρος Δρόσογλου και Τσιτσάγκας Χαράλαμπος, εκ των οποίων οι τρεις, πλην Δροσογλου, είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι).