Παρουσίαση του έργου Life+Forage4Climate στο Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών | PellaNews

Παρουσίαση του έργου Life+Forage4Climate στο Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών

Την περασμένη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 στο Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής στην Παραλίμνη Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου Life+Forage4Climate από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος. 

Ο σκοπός του έργου LIFE + Forage4climate είναι να δείξει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα χρησιμοποίησης διαφορετικών χονδροειδών ζωοτροφών μπορούν να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή. Το έργο υλοποιείται σ’ εκείνες τις ευρωπαϊκές περιοχές όπου παράγεται αιγοπρόβειο (Ελλάδα και Σαρδηνία) και αγελαδινό γάλα (Po Valley, στη Βόρεια Ιταλία).
Οι πρακτικές αυτές στοχεύουν:

– στην αύξηση του κύκλου του άνθρακα των λειμώνων και στη διατήρηση των αποθεμάτων αυτού στο έδαφος,
– στη μείωση των αποβαλλόμενων αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δράσεις που συνδέονται με τη γαλακτοπαραγωγή, με παράλληλη ποσοστιαία αύξηση των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών και βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας.

 

Το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου στην Παραλίμνη Γιαννιτσών με τον πρώην Διευθυντή κ. Χριστοδούλου και τη νυν Διευθύντρια, κα Φανή Χατζήνα (από δεξιά)

Η κα Βασιλική Κοτσάμπαση, υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας εξηγώντας τους στόχους του προγράμματος και θυμίζοντας παράλληλα και τον ρόλο του ερευνητικού κέντρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την συμβολή του στην κτηνοτροφία. 

Η Διευθύντρια του κέντρου, κα Φανή Χατζήνα εξέφρασε κι αυτή από την μεριά της την ικανοποίηση της για την δουλειά που επιτελείται καθώς και την σημασία του Life+Forage4Climate.

Στους συμμετέχοντες και ο Δήμαρχος Πέλλας, κ. Γρηγόρης Στάμκος που ως γεωπόνος γνωρίζει από πρώτο χέρι τον πρωτογενή τομέα κατέθεσε την άποψη του ευχόμενος καλά αποτελέσματα στην ημερίδα αλλά και στο πρόγραμμα. 

Την παρουσίαση του έργου ανέλαβε ο υπεύθυνος του προγράμματος, ομ. καθηγητής κ. Γεώργιος Ζέρβας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. (Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).

Ο καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας με την Δ/ντρια Φανή Χατζήνα

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Ζέρβα ακολούθησε συζήτηση καθώς και τοποθετήσεις των κκ Γίτσα Ελευθέριου και Παπαδόπουλου Ιωάννη. Ο κ. Γίτσας ως πρόεδρος της διεπαγγελματικής κρέατος συνέδεσε το θέμα της ημερίδας με το πρόβειο κρέας εκφράζοντας ενδιαφέρουσες απόψεις ενώ ο κ. Παπαδόπουλος από την γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ τόνισε την σημασία της ευζωίας και της διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων. 

Τέλος η ενδιαφέρουσα ημερίδα έκλεισε με επίσκεψη των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου όπου έγινε ξενάγηση και σύντομη ομιλία για τις δύο φυλές προβάτων που εκτρέφονται. Παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας  καθώς και της φυλής Χίου. 

Ελαφρύ γεύμα περίμενε του συμμετέχοντες στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων

Κούπες και διάφορα άλλα αναμνηστικά μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες
Διάφορα είδη καρπών
Εγγραφές λίγο πριν την έναρξη των εργασιών
Συζήτηση για τις φυλές Φλώρινας-Πελαγονίας και Χίου
Πρόβατα φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας
Πρόβατα φυλής Χίου