Στα Γιαννιτσά βρέθηκε η Διεπαγγελματική Βάμβακος-Πλήρης ενημέρωση για το προϊόν (φώτος, videos) | PellaNews

Στα Γιαννιτσά βρέθηκε η Διεπαγγελματική Βάμβακος-Πλήρης ενημέρωση για το προϊόν (φώτος, videos)

Την 4η ετήσια εσπερίδα της έκανε στα Γιαννιτσά, μεταξύ τριών άλλων πόλεων, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με θέμα την αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας. Η εσπερίδα έγινε σε αίθουσα του Κτήματος Ταρινίδη, με τρεις κυρίως ομιλητές να κρατούν το ενδιαφέρον των παριστάμενων και να δέχονται ερωτήσεις. Ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Προέδρου της Οργάνωσης Βασίλη Μάρκου, ενώ ενδιαφέροντα σημεία παρουσίασε και ο γεωπόνος εκ Γιαννιτσών Τραϊανός Τερζής. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία στατιστικής για το βαμβάκι εισηγήθηκε ο Dr Μωχάμεντ Νταράουσε, δίνοντας άγνωστους αριθμούς που αντικατοπτρίζουν τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και τι γίνεται σήμερα. Όλα αυτά κατόπιν ερευνών του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Τη δική του οπτική έδωσε και ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα", που παίζει τον δικό του ρόλο στην όλο ζήτημα του προϊόντος, με την έναρξη της εσπερίδας να κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Χατζηνικολάου.  

Ζητήματα όπως η Εθνική Στρατηγική για το Βαμβάκι, οι προκλήσεις για το προϊόν, αλλά και σχετική έρευνες με στατιστικά στοιχεία για το τι είδους βαμβάκι υπήρχε, υπάρχει και τι βαμβάκι απαιτείται πλέον να υπάρχει στο ακριβώς μπροστά μας χρονικό διάστημα και έπειτα ήταν αυτά που απασχόλησαν το βασικό κομμάτι της ενημερωτικής εκδήλωσης. Κοινός παρανομαστής, η απαιτήσεις που υπάρχουν από την αγορά για ποιοτικό βαμβάκι, άσπρου χρώματος και συγκεκριμένου μεγέθους(ίντσες). Για να παραχθεί τέτοιο βαμβάκι το κίνητρο, η αμοιβή θα είναι να παίρνει σαφώς καλή τιμή, μιας και σίγουρα θα απορροφηθεί από τις αγορές, λόγω της ποιότητας του. Αυτοί οι παραγωγοί πρέπει να ενισχύονται, σύμφωνα με τους ομιλούντες.

Ένα δεύτερο σημείο που επιτάχθηκε ήταν η μορφή «συνεταιριστικού» τύπου ή μορφή «ομάδων παραγωγών» (και λέμε «μορφή» γιατί δεν απαιτείται να αποτελούν ακριβώς τέτοιον φορέα), για να υπάρχουν καλύτερες τιμές στα εφόδια και τα έξοδα, αλλά και στην τιμή πώλησης του. Ένα «παζάρι» κανονικό και στις δύο περιπτώσεις, από παραγωγούς που μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν την καλλιέργεια τους, “εξυψώνοντας” την.   

Στην αίθουσα βρέθηκαν δεκάδες εκκοκκιστές από Μακεδονία και Θεσσαλία, λίγοι όμως «βαμβακάδες» παραγωγοί και κυρίως από τον κάμπο των Γιαννιτσών (όπως εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Πέλλας «Ενότητα», αγροτικών συλλόγων της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας κ.α.).

Συνδιοργανωτής ουσιαστικά, αλλά και οικοδεσπότης της εσπερίδας ενημέρωσης για το βαμβάκι ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέλλας (πρώην ΕΑΣ Γιαννιτσών), με παρόντες τον Πρόεδρο Μ. Φαρμάκη, και τους Τσάτσα Γεώργιο, Σάϊμον Τσαρτσαράκη, Χρήστο Κάμτση, τον Διευθυντή Ηλία Γεωργιάδη, κ.α. Να υπογραμμίσουμε οτι η εκδήλωση έδωσε φως για την καλλιέργεια, απαντήθηκαν σημεία που ρωτήθηκαν κυρίως από παραγωγούς, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι, που θα γίνει στη Λάρισα.