Στ. Μπαλτατζίδης: "Η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια για τα μήλα"! | PellaNews

Στ. Μπαλτατζίδης: "Η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια για τα μήλα"!

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

«Ανάμικτες τάσεις εμφάνισαν οι εξαγωγές με τα επιτραπέζια σταφύλια να συνεχίζουν με υποτονική ροή και τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε. Αντίθετα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, η συγκομιδή μήλων εξελίχθη ομαλά, με την ποιότητα των καταλλήλων προς εμπορία προϊόντων σε πολύ καλά επίπεδα. Αναφέρεται δε πρόωρη συγκομιδή πορτοκαλιών και αναμένεται και μανταρινιών και λεμονιών». Αυτή είναι μία πληροφόρηση, την οποία μπορεί κάποιος να συναντήσει σε διαδικτυακά ενημερωτικά σάιτ αγροτικής εξειδίκευσης.

 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πορτοκάλια και μανταρίνια οι περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας δεν έχουν. Λεμόνια, εναπόκειται σε μεμονωμένες καλλιέργειες, στηριζόμενες μόνο στο…μεράκι. Μήλα όμως έχουμε και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας και στην Πέλλα και στην Ημαθία. Και να σταθούμε σ’ αυτά. «Ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τα μήλα, ήταν εξαιρετική χρονιά, σε βαθμό που μπορώ να σας πω ότι είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας», τόνισε στην ΠΕΛΛΑNEWS ο Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Στάθης Μπαλτατζίδης. «Παρότι υπήρξαν ζημίες και στα μήλα, το προϊόν πουλήθηκε σε πολύ καλές τιμές», σημείωσε.

Κοντά στα μήλα, ο κ. Μπαλτατζίδης ανέφερε πως «παρατηρώ βάση της εμπειρίας μου εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο στη φάση της παραγωγής, αλλά και της εμπορίας και της τάσης προτίμησης του κόσμου διατροφικά, ότι υπάρχει στροφή κατανάλωσης στα φρούτα, αλλά και στα χόρτα. Υπήρξε πίεση ζήτησης για μαρούλια, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει στην κίνηση των μπρόκολων, στην κίνηση σε αντίδια κλπ.». Μια σαφής ένδειξη ότι μπορούν αυτές οι καλλιέργειες, πηγαίνοντας καλά, όχι απλά να προχωρούν έχοντας πάρει για τα καλά μπρος, αλλά να αποκτούν περίφημες προοπτικές. «Το ίδιο συμβαίνει»,, πρόσθεσε ο επί χρόνια συνδικαλιστής στα αγροτικά και συνεταιριστικά πράγματα της περιοχής του ευρύτερου κάμπου της Ημαθίας, σε αγαστή συνεργασία με συναδέλφους του από την Πέλλα, «και στα κυδώνια και στους λωτούς, προϊόντα που δειλά δειλά παίρνουν τα πάνω τους».

 

Πάμε τώρα σε ένα άλλο προϊόν, μια άλλη ανερχόμενη καλλιέργεια. Ή αν θέλετε μία καλλιέργεια, που αν ψάξει κανείς να εντρυφήσει σ’ αυτήν (τα πάντα σήμερα άλλωστε θέλουν ενημέρωση και ψάξιμο για να πετύχουν). Ο λόγος για τα ακτινίδια. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Incofruit αναφέρει πως «σε ό,τι αφορά στη διακίνηση ακατάλληλων προς εξαγωγή ακτινιδίων, μετά την παρέμβαση του Συνδέσμου που ζητούσε εντατικοποίηση των ελέγχων, ο Incofruit Hellas επισημαίνει ότι από την ημερομηνία έναρξης των ελέγχων βάσει της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης η διακίνηση ακτινιδίων έχει περιορισθεί κατά 24,3% ένεκα του «φόβου των ελέγχων». Σημειώνεται ότι ακτινίδια που ανταποκρίνονται στα σάκχαρα των 6,2ο Brix έχουν και τη μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει.

 

«Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις) ή για βιομηχανική χρήση που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει δε ότι παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας Hayward που από 15 Οκτωβρίου επιτρέπεται η συγκομιδή, δεν έχει ακόμη τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά λόγω του ότι η ωρίμανσή τους παρουσιάζει οψιμότητα τουλάχιστον 10 ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά φορτία ανώριμων ακτινιδίων έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές (συνολικού όγκου από την αρχή της περιόδου υπερβαίνοντα τους 200 τόνους) που δεν πληρούσαν ούτε το δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας.

Τι συμβαίνει όμως μ’ αυτό; Ο κ. Μπαλτατζίδης αποκαλύπτει ουσιαστικά (γιατί είναι άγνωστο), ότι η Ιταλία, λόγω προβλήματος «υγείας» των ακτινιδίων της παίρνει το προϊόν από την Ελλάδα και μάλιστα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά. «Μπορώ να σας πω ότι το 90% της παραγωγής των ακτινιδίων, το οποίο είναι εξαγώγιμο προϊόν, θα φύγει στην Ιταλία που έχει πρόβλημα με τα δικά της», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία καλλιέργεια που έχει απαιτήσεις, αλλά αποδίδει και μάλιστα με εξαιρετικά λιγότερα έξοδα, σε σχέση π.χ. με το ροδάκινο». «Φανταστείτε ότι εγώ ετοιμάζομαι να μαζέψω και δεν έχω ραντίσει καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτατζίδης.

 

Φαίνεται ότι με τον Αντιπρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας έχουμε να πούμε ακόμη πολλά. Τα μήλα, τα ακτινίδια, αλλά και προϊόντα όπως οι ξηροί καρποί(ανερχόμενοι κι αυτοί, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν κάπως…παρεξηγημένοι σαν καλλιέργεια)έχουν εικόνα την οποία δεν γνωρίζουμε όσο πρέπει. Η προσοχή μας, λόγω των προβλημάτων που συνήθως παρουσιάζονται, πέφτουν στην δενδροκαλλιέργεια ή στο βαμβάκι, που είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Ναι, αλλά ο κόσμος των φρούτων και λαχανικών έχει αρχίσει πλέον και βγαίνει στην επιφάνεια έντονα. Και αυτό το φως πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε.  

*από την έντυπη Πέλλαnews που κυκλοφορεί (21/10/2020)