"Τρία χρόνια έχει να αγοράσει καπνά από τη Θράκη η Philip Morris" | PellaNews

"Τρία χρόνια έχει να αγοράσει καπνά από τη Θράκη η Philip Morris"

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Θρακιώτες καπνοπαραγωγοί, με το επάγγελμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερο τα τελευταία χρόνια. Οι κομμένες επιδοτήσεις, οι άστατες καιρικές συνθήκες κι ο διεθνής ανταγωνισμός τιμών, αναγκάζουν έναν-έναν τους Θρακιώτες καπνοπαραγωγούς να παρατούν την καλλιέργεια, δοκιμάζοντας κάτι άλλο ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. «Άνθρωποι κάθε μέρα φεύγουν», περιγράφει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν: «θέλουν δεν θέλουν θα φύγουν, δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Με τα σημερινά δεδομένα αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των καπνοπαραγωγών, η κατάσταση στον κλάδο θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία κι έτσι ένα-ένα τα μαγαζιά θα κλείνουν.

Καλή ποιότητα, κακές τιμές

Καλή ποιότητα, κακές τιμές. Σε αυτή τη φράση μπορεί να συνοψιστεί η κατάσταση των καλλιεργειών καπνού στη Θράκη. Παρά τον άστατο καιρό φέτος, με πολλές βροχοπτώσεις, οι καλλιέργειες έδωσαν ποιοτικό καπνό, σύμφωνα με τον Εσάτ Χουσεΐν. Πάντως, ακόμη υπάρχουν κάποια αμάζευτα ποιοτικά καπνά σε διάφορες περιοχές του Νομού.

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει ο εκπρόσωπος των καπνοπαραγωγών, το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα αλλά οι τιμές πώλησης. «Με αυτά τα λεφτά που πουλάνε (οι καπνοπαραγωγοί) το 90% πάει στα έξοδά τους», υποστήριξε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό από χώρες των Βαλκανίων, που έχουν πολύ μικρότερο κόστος ζωής και πολύ μικρότερο κόστος καλλιέργειας, όπως η Αλβανία, η Τουρκία, η Σερβία, που πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι πως μία εταιρία κολοσσός στον κλάδο του καπνού, η Phillip Morris, για τρίτη χρονιά φέτος δεν θα αγοράσει καπνά από τη Θράκη, στρεφόμενη στη φθηνότερη αγορά των Βαλκανίων.

Μειώνονται τα στρέμματα, ζητούν βοήθεια

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως τα στρέμματα καπνού στη Θράκη έχουν μειωθεί από τη στιγμή που κόπηκαν οι επιδοτήσεις από 65.000 σε 40.000, κατ’ εκτίμηση του προέδρου, ενώ διαρκώς μειούμενος είναι κι ο αριθμός επαγγελματιών καπνοκαλλιεργητών στη Θράκη, που πλέον δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Ο Εσάτ Χουσεΐν ζητάει στήριξη από την ελληνική πολιτεία, με δεδομένο πως οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κοπεί κι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν περιλαμβάνει κάτι ευνοϊκό για τους καπνοπαραγωγούς.

 

 

agro24.gr