Φάκελος: Φυσικό αέριο Πέλλας…. | PellaNews

Φάκελος: Φυσικό αέριο Πέλλας….

Του Στέφανου Μίντζα

Σε μακρόχρονο σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση της παροχής φυσικού αέριου στην Πέλλα, ένα σίριαλ με πολλούς πρωταγωνιστές αλλά και με καλούς «ηθοποιούς». 
Η αρχή έγινε το 2013, όταν και η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με τον Νόμο 4217/10-12-12 κατοχύρωνε τη διεθνή συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου μέσω τους διεθνούς αγωγού που θα περνούσε και από την Πέλλα. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταψηφίσει τον νόμο για να έρθει λίγα χρόνια αργότερα να «φέρει» το φυσικό αέριο στην Πέλλα, επικαλούμενη την ίδια συμφωνία. 
Η διεθνής αυτή σύμβαση - σύμφωνα με την παράγραφο 7.2 του προαναφερθέντα νόμου- όριζε πως ο αγωγός θα έχει τρεις εξόδους, με τη μια έξοδο να βρίσκεται στο Άσπρο του Δήμου Σκύδρας από όπου θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο οι Δήμοι Σκύδρας, Έδεσσας, Αλμωπίας αλλά και στα Γιαννιτσά
Άλλωστε και με το άρθρο 30 του Ν 3175/2003, ΦΕΚ 207/Α΄/29.08.2003) εντάσσεται  σαν προϋπόθεση η εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων σε κάθε νέα οικοδομή, από τις πόλεις που θα περάσει το φυσικό αέριο, επομένως η έξοδος στο Άσπρο είχε κατοχυρωθεί από το 2013.
Τι έγινε όμως από το 2013 μέχρι και σήμερα;
Έχουν περάσει 6 χρόνια και δυστυχώς η Πέλλα παραμένει ακόμη και σήμερα χωρίς φυσικό αέριο αλλά και χωρίς το μέλλον να είναι ευοίωνο για την έλευση του. 
Μετά από τα χρόνια χωρίς ουσιαστική εξέλιξη φτάσαμε στον Μάρτιο του 2018, όταν και είχαμε συναντήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη αλλά και Δημάρχων της Πέλλας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ ΑΕ και τον Πρόεδρο της ΡΑΕ. Τότε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει:
• Την ταχύτερη δυνατόν ολοκλήρωση των μελετών σκοπιμότητας από τη ΔΕΔΑ.
• Να διερευνήσει η ΔΕΔΑ την δυνατότητα να προχωρήσει σε αίτηση αναμόρφωσης του ΠΕΠ και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια να χρηματοδοτηθούν τα έργα κατασκευής σε Έδεσσα, Σκύδρα και Αριδαία από το τρέχον ΕΣΠΑ.
• Να συμπεριληφθεί η πόλη της Πέλλας στο σχεδιασμό ανάπτυξης δικτύων διανομής.
• Να συμπεριληφθεί στη μελέτη ανάπτυξης των δικτύων διανομής της περιοχής το Λουτράκι, όπου βρίσκονται δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.
• Να επισπευσθούν οι συζητήσεις με τη ΡΑΕ προκειμένου να αναμορφωθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει ήδη υποβληθεί για έγκριση, ώστε να συμπεριλάβει και τις πόλεις του νομού Πέλλας.
• Να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό ο αριθμός των στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας. Παρέδωσε μάλιστα στον κ. Τερζόπουλο αρχείο που περιλαμβάνει τις εκτάσεις κατά στρέμμα των κηπευτικών υπό κάλυψη ανά οικισμό.
Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ δεσμεύθηκε να εξεταστούν προς τη θετική κατεύθυνση τα ζητήματα που έθεσε η κ. Τζάκρη χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχουμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στα θέματα αυτά.

Έναν χρόνο μετά και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές – το Μάιο του 2019- και ο Γιάννης Σηφάκης επανάφερε το θέμα του Φυσικού αερίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑ Σταύρο Ραπτόπουλο και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες της επιχείρησης για την σύνδεση της Πέλλας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Από τη συνάντηση εκείνη προέκυψε πως προχωρούν οι μελέτες κόστους – οφέλους για την σύνδεση της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Αριδαίας και της Νάουσας και μάλιστα το έργο αυτό αντιμετωπίζεται ως ενιαίο έργο στην προοπτική σύνδεσης και των Γιαννιτσών και της Βέροιας με αγωγό από το Άσπρο με στόχο να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ενιαία. Αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά και τις πλέον «δύσκολες» από πλευράς βιωσιμότητας του έργου περιοχές (Αριδαία, Νάουσα) να συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Η ολοκλήρωση των μελετών κόστους – οφέλους προβλέπεται να γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Άρα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο.
Μάλιστα τα αποτελέσματα των μελετών θα είχαν ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ σε επίσκεψη τους στην Πέλλα, επίσκεψη η οποία ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί. 
Όμως εξελίξεις είχαμε αυτή την εβδομάδα καθώς δημοσιοποιήθηκε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, αλλά και σχετικό δελτίο Τύπου από την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.  Στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΦΑ 2020-2029 που δημοσίευσε για διαβούλευση ο ΔΕΣΦΑ, υπάρχει ειδική αναφορά στο Ασπρο του Δήμου Σκύδρας. Συγκεκριμένα  στη σελίδα 31 και στο έργο με κωδικό 2.1.2.17 εμφανίζεται πλέον η επένδυση των 3.000.000 € που απαιτούνται για την κατασκευή της σχετικής υποδομής, με τις εργασίες να αρχίζουν τον Δεκέμβριο του 2019 και θα αρχίζει να λειτουργεί το 2022. Βέβαια η παροχή φυσικού αερίου αναμένεται να πάει μόνο στις πόλεις Έδεσσα και Σκύδρα, αποκλείοντας την Αριδαία και τα Λουτρά, όπου και βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις. Οδηγούμαστε λοιπόν σε έναν ακόμη εμπαιγμό των κατοίκων της Πέλλας και ειδικά της Αλμωπίας
Για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες της Πέλλαnews ετοιμάζεται ερώτηση από βουλευτή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έλευσης του αερίου αλλά και να υπάρξει και σύνδεση της Αλμωπίας.  
Αναμένουμε λοιπόν εξελίξεις

 

Από την έντυπη έκδοση της Πέλλαnews