«Ψυχρολουσία» με τον δρόμο στην Πέλλα | PellaNews

«Ψυχρολουσία» με τον δρόμο στην Πέλλα

Του Στέφανου Μίντζα

Απογοήτευση επικρατεί στον κόσμο της Πέλλας μετά την γνωστοποίηση της είδησης πως ο πολυπόθητος δρόμος Έδεσσας- Γιαννιτσά- Θεσσαλονίκης δεν θα ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης και δεν θα χρηματοδοτηθεί από αυτό. Μάλιστα από το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν και έγινε γνωστή η είδηση επικρατεί σιγή ιχθύος , με την Θεοδώρα Τζάκρη να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που το 2017 ως αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεσμευτεί από το βήμα της ΔΕΘ για το σημαντικό αυτό έργο πνοής, αλλά και κατά την τελευταία του προεκλογική ομιλία από τα Γιαννιτσά πριν τις εκλογές του 2019 είχε επαναλάβει αυτή την δέσμευση. Ακολούθησε η συζήτηση περί «ώριμων» μελετών και την κατάθεση φακέλων, μελετών και υπομνημάτων, προς τον Κώστα Καραμανλή αλλά και οι ανακοινώσεις για υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου.

Το έργο αυτό έχει πράγματι απασχολήσει την Πέλλα πολλά χρόνια, θυμόμαστε όλοι πως παραμονές των εκλογών του 2012 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκαν σκανδαλωδώς 120 εκ ευρώ από τον δρόμο της Πέλλας για τον δρόμο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αλλά και στις αρχές του 2004 ο Γιώργος Σουφλίας ως Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί για το σημαντικό αυτό έργο, με την διαδικασία των μελετών να αποδεικνύεται χρονοβόρα και το έργο να μην υλοποιείται.

Η Έδεσσα και η Πέλλα παραμένουν αποκομμένες από την Θεσσαλονίκη κάτι που το γνωρίζει καλά τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν ο ΜΟΝΟΣ που δεσμεύτηκε για το έργο όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος  Τζιτζικώστας. Άλλωστε και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είχε δεσμευτεί για το έργο το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως απόλυτη προτεραιότητα τονίζοντας πως αν δεν ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθεί σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως τα ΣΔΙΤ. 

Άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν  πως αν διεξαχθούν εκλογές χωρίς τον δρόμο και την υλοποίηση του έργου, το αποτέλεσμα θα είναι άκρως απογοητευτικό.Αξίζει να επισημάνουμε πως πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι το έργο να υλοποιηθεί, οπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές.