Άτοποι στόχοι | PellaNews

Άτοποι στόχοι

Γράφει ο Δημήτρης Γιαννακίδης*

Αφήνουμε τον τίτλο ,απλά στο τέλος θα αντιστρέψουμε το νόημα και η επίλυση του υποτιθέμενου γρίφου θα είναι εμφανή μέσα από το κείμενο. Αγαπητοί συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή, τονίζουμε ως σύλλογος, ότι έχουμε άποψη, λόγο και προτάσεις για πολλά θέματα που απασχολούν την πόλη αλλά και τον Δήμο μας. Δυστυχώς λίγες είναι οι φορές, ως καμία θα έλεγα, που μας έχει ζητηθεί το σκέλος της δραστηριότητας μας αυτής. Δεν παρακαλάμε κανέναν και καμία για να βρεθούμε στην οποιοδήποτε θέση ,ώστε να προβάλουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Οπότε θεωρούμαι χρήσιμο να το κάνουμε, θα το πράττουμε, αυτή είναι η στάση αξιοπρέπειας και ευθύνης που μας διακατέχει ως Διοικητικό συμβούλιο.

 

 Δεν θα επιδοθούμε στο επίπεδο -δάπεδο (με κατηφορική κλήση υπογείου)- της πολιτικής μέσω Facebook, άλλωστε η ανθρωποφαγία τείνει να γίνει μόδα στην πόλη μας, κυρίως από την θέση των δημοσίων σχόλιων. Αυτά δεν μας αγγίζουν κυριολεκτικά και μη, έτσι προεξοφλώ την αντίδραση μας στην οποιαδήποτε βλακώδη στάση του οποιοδήποτε.

 

 Και μετά την εισαγωγή, απαραίτητη διότι μαζεύτηκε αρκετό υλικό αδρανούς ευφυΐας, που έχριζε σχολιασμού ,το τελευταίο διάστημα, περνάμε στα δικά μας, στα του εμπορικού συλλόγου μας. Αρκετές φορες επιδιώκω να επικοινωνώ μαζί σας κατ ιδίαν, μου αρέσει η άμεση επικοινωνία, να κουβεντιάζω τα θέματα που απασχολούν το κλάδο μας, τα προβλήματα μας, τα παράπονα σας προς εμάς αλλά και τις προτροπές σας.

 

Βασικό θέμα ,στην πλειονότητα των συζητήσεων αυτών, είναι η αναδουλειά που μαστίζει την αγορά μας. Φυσικά και είναι πανελλαδικό φαινόμενο, ειδικά στα χρόνια της ύφεσης αλλά και ως τώρα με την απρόσμενη κατάσταση της πανδημίας. Ένα συνονθύλευμα προβλημάτων που μας έχει φέρει σε μια δύσκολη θέση ως επιχειρηματίες. Κάθε πόλη όμως, κάθε σύλλογος ,αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε διαφορετική βάση, ας μην θέτουμε όλα τα προβλήματα σε κάθετες βάσεις, ξέρω βολεύει σε κάποιους αλλά δεν είναι το οπτικό πρίσμα που θα μας δώσει την απαιτούμενη λύση. Οι εξισώσεις, οι γενικολογίες, τα παραδείγματα άλλων πόλεων κλπ, είναι έτεροι δρόμοι αποφυγής της λύσης πάνω στα θέματα αυτά.

 

Θα έρθω στην δίκη μας πόλη και θα πω ότι οι βάσεις μας είναι μηδενικές, μπορεί και το πρόσημο μείον να χαρακτηρίζει καλύτερα την κατάσταση. Η έλλειψη πεζόδρομου, η έλλειψη ενός σημείου αναφοράς στην πόλη μας (βλέπε αναξιοποίητος σταθμός  ΟΣΕ )Παιδικές χαρές μακριά από το κέντρο ,απουσία αστικής συγκοινωνίας, είναι λιγα και μερικά από τα προβλήματα που ως πόλη μας έχουν φέρει σε μια κατάσταση μειονεκτική και δυσμενή σε σχέση με τον ανταγωνισμό(άτυπο πάντα) με τις υπόλοιπες πόλεις του Νομού μας. Λάθη για τα οποία ευθύνονται όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από την Σκύδρα ,αλλά και από εποχής προέδρων κοινότητας Σκύδρας.

 Λάθη που μας έχουν φέρει σε μια ακόμη πιο δύσκολη θέση ,στο όλο γενικό βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας.

 Ήρθανε τα προβλήματα και μας βρήκανε ως μια ανοχύρωτη πόλη, χωρίς σχολικές υποδομές που θα μας καθιστούσαν κέντρο εκπαίδευσης στην γύρω περιοχή, και ως επακόλουθο αυτού θα είχαμε και μια μεγαλύτερη σαφώς κινητικότητα στη αγορά μας. Σχολεία ως ΕΠΑΛ, Τεχνικά λύκεια, ΙΕΚ κλπ, εκπαιδευτικές μονάδες που θα έκαναν την πόλη να σφύζει από ζωή. Φυσικά κάτι τέτοιο απουσιάζει από την Σκύδρα και φαντάζει μακρινό όνειρο. Λάθη που μας κόστισαν ως αγορά είναι η μετακίνηση των ΚΤΕΛ, το λύκειο που έγινε σε μια άκυρη και επικίνδυνη θέση, το κλείσιμο των στρατοπέδων μας και αλλά πολλά (που φυσικά για όλα δεν ευθύνονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές που πέρασαν από την πόλη μας, αλλά κάποιο μερίδιο τους αναλογεί).

 Αγαπητοί συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ως Δήμος Σκύδρας στερούμαστε πολλά που άλλες πόλεις τα θεωρούν αυτονόητα, οι βάσεις για κάποια βελτίωση στον αγορά μας είναι μηδαμινές, τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης καθιστούν τη υλοποίηση όλων αυτών δύσκολο πράγμα αλλά όχι ακατόρθωτο. Ας σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας όλοι μας και να δούμε τι μας αναλογεί, με ειλικρίνεια να δούμε τι καταφέραμε ως πόλη και τι όχι, τότε θα καταλάβουμε γιατί είμαστε σε αυτή την θέση, ποια θέση ; Του ουραγού στην Πέλλα, μια θέση που μας έχει φέρει σε ένα επαγγελματικό τέλμα ως επιχειρηματίες, σε ένα αδιέξοδο που δεν βλέπουμε να έχουμε καμία βοήθεια ώστε να το ξεπεράσουμε.

  Υ.Γ Η δύναμη ,η ταυτότητα και η συνοχή της πόλη μας ως εικόνα φάνηκε στην περίοδο του lockdown, πόλη φάντασμα, που χωρίς τα μαγαζιά της απλά είναι πόλη φάντασμα. Αυτή είναι η δύναμη της Σκύδρας, η αγορά της, το επιχειρηματικό της προφίλ, ας κοιτάξουμε να την αναδείξουμε και να την βοηθήσουμε να βγει από το κυκεώνα προβλημάτων που την ταλανίζει, το αξίζουμε όλοι μας.

14/9/20

 

*πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκύδρας