Έκδοση ομολόγου, πίσω από τις γραμμές | PellaNews

Έκδοση ομολόγου, πίσω από τις γραμμές

Γράφει ο Δημήριος Καμενίκης

Όπως θα ακούσατε στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (το νομικό πρόσωπο της Ελλάδας στις χρηματαγορές) έκανε μία νέα επιτυχή(;) έκδοση ομολόγου και άντλησε ποσό 2,5 δισεκατομμύριων euro. Όμως πέρα από το προφανές που είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας δανείζετε στην εποχή μετά τα μνημόνια κρύβονται οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

Η στήλη «Ναός του Χρήματος» όπως έχει υποσχεθεί επανανειλήμμενα θα ενημερώνει τους αναγνώστες της πλήρως αντικειμενικά και με κριτήρια την σε βάθος και έγκυρη ενημέρωση τους. Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε στην δική σας κρίση.

Ειδικότερα για την έκδοση. Ο ΟΔΔΗΧ αναμενόνταν να ζητήσει ποσό γύρω στα 2 δις, όμως με τις προσφορές να φτάνουν τα 8,5 δις (4 φορές πάνω από την ζήτηση) το πόσο άντλησης αυξήθηκε κατά 500 εκατομμύρια euro, με τελικό επιτόκιο 3,6% και λήξη σε 5 έτη με ετήσιο κουπόνι. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι οι γνωστές σε όλους, πίσω από τις γραμμές όμως από τις διαβάζουμε εμείς προκύπτουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Η έκδοση η οποία είχε ανάδοχους (υποστηρικτές) τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες όπως: Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και Société Générale Corporate Investment Bank ήταν επι της ουσίας εξασφαλισμένη από πλευράς ζήτησης καθώς οι παραπάνω ανάδοχοι έναντι αδράς αμοιβής βρήκαν πελατές για τα ελληνικά ομόλογα!

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η ταύτοτητα των αγοραστών (ή τουλάχιστον η δηλωμένη έδρα της εταιρείας τους) καθώς με 42% συμμετείχαν εταιρείες με έδρα την Μεγάλη Βρετανία, 13% γερμανικές εταιρείες,11% ιταλικές και στην τέταρτη θέση με περίπου 10% ελληνικές εταιρείες (συμπεριλαμβάνομένου και των τραπεζών με 3%). Τέλος για την ιστορία θα αναφέρουμε για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης πως επι μνημονίων δανειζόμασταν από τον SSM με 1,1% (3 φορές κάτω) και επίσης το γεγονός πώς η ισπανία αυτή τη στιγμή δανέιζετε με επιτόκιο 0,4%.