Ένα βιβλίο μπορεί να προσφέρει… | PellaNews

Ένα βιβλίο μπορεί να προσφέρει…

Από τη Μαθηματικό, Ελένη Μαυρίδου!

Το διάβασμα είναι για το πνεύμα ό,τι η άσκηση για το σώμα. Γι’ αυτό και η απάντησή σας στην ακόλουθη ερώτηση χρειάζεται να είναι απόλυτα ειλικρινής: «Πόσες ώρες διαβάσατε συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα;».

 Σε έναν κόσμο που τον κατακλύζουν οι οθόνες, το διαδίκτυο και οι εύπεπτες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όλο και λιγότεροι άνθρωποι επενδύουν στην ανάγνωση και συλλογή βιβλίων, θεωρώντας την ίσως μια παρωχημένη ασχολία. Εντούτοις, τα αποτελέσματα όλων των ερευνών αποστομώνουν χωρίς καμία προσπάθεια όσους επιχειρηματολογούν κατά των βιβλίων. Πριν παραθέσουμε εδώ τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της υπερπολύτιμης συνήθειας, θα αναφερθούμε σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που συνδέουν άμεσα το διάβασμα με την υγεία.

Το 2016, ερευνητές από το τμήμα Δημόσια Υγείας του Yale εξέτασαν δεδομένα μελετών 12 χρόνων σχετικά με τη σχέση ανάγνωσης και υγείας με συνολικό δείγμα 3.600 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών και αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο σχέσης: Εκείνοι που διάβαζαν βιβλία -μυθιστορήματα ή μη, ποίηση ή θεατρικά έργα- έστω και 30 λεπτά τη μέρα ζούσαν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν διάβαζαν καθόλου. Όμως, εκτός από το ζήτημα της μακροζωίας, τα παρακάτω συναρπαστικά οφέλη είναι αυτά που μάλλον θα σας κάνουν φανατικούς βιβλιόφιλους, αν δεν είστε ήδη.

Τα βιβλία λοιπόν…

▪Μας προσφέρουν απλόχερα γνώση

▪Μειώνουν τα επίπεδα του στρες

▪Αποτελούν το μαγικό φίλτρο για τη μνήμη

▪Αναπτύσσουν την κριτική σκέψη

▪Βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης

▪Χαρίζουν μια μοναδική αίσθηση γαλήνης

▪Διευρύνουν και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό μας

▪Αναπτύσσουν τη φαντασία μας

▪Βελτιώνουν τη ψυχική μας υγεία

▪Εύκολος και οικονομικά προσιτός τρόπος ψυχαγωγίας

▪Αναπτύσσει την ενσυναισθητική μας πλευρά

▪Προάγουν την κοινωνικοποίησή μας

▪Βελτιώνουν τη ποιότητα του ύπνου μας

Η λίστα των πλεονεκτημάτων της ανάγνωσης είναι ανεξάντλητη και ένα άρθρο δεν φτάνει για να καλύψει τα πολύτιμα οφέλη που μας χαρίζει. Παρ’ όλα αυτά, όσα αναφέρθηκαν είναι αρκετά για να σας κάνουν να αλλάξετε τον τρόπο ψυχαγωγίας και χαλάρωσής σας μέσα στη μέρα, περιλαμβάνοντας το λιγότερο μισή ώρα ανάγνωσης στη ρουτίνα σας. Το σύντομο, αλλά ασφαλές, συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε σ’ αυτό το σημείο είναι ότι το βιβλίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα επίτευξης πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας και ευεξίας, μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.