Ανθεκτικότητα στο στρες | PellaNews

Ανθεκτικότητα στο στρες

Γράφει η Βέχτσαλη Ευαγγελία

Ο τομέας της εργασίας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχει γίνει ένα έντονα στρεσογόνο πεδίο. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι το 83% των εργαζομένων βιώνει στρες που οφείλεται στην εργασία. Το ποσοστό αυτό είναι σοκαριστικό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις βλαπτικές συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή μας η συνεχής έκθεση στο στρες , τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Παρόλο που το στρες δεν είναι εξ’ ορισμού κάτι αρνητικό, σε μεγάλες ποσότητες γίνεται επικίνδυνο, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε επαγγελματική εξουθένωση (burnout) κάνοντας το άτομο να θέλει να παραιτηθεί νιώθοντας  αβοήθητο.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε στρατηγικές προκειμένου να αναπτύξουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες. Η ανθεκτικότητα είναι ουσιαστικά η ικανότητά μας να ανακάμπτουμε από το στρες γρήγορα .  Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα λαστιχάκι το οποίο τραβάμε και αυτό τεντώνεται (δηλαδή ασκούμε πίεση σε αυτό-στρες). Μόλις το αφήσουμε, αυτό επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Αυτή είναι η λειτουργία της ανθεκτικότητας. Όλοι βιώνουμε στρες σε καθημερινή βάση. Επανακάμπτουμε όμως στην αρχική μας κατάσταση, όπως δηλαδή το λαστιχάκι, ή παραμένουμε τεντωμένοι επ’ αόριστον κάτω από την στρεσογόνα πίεση;

Η ανθεκτικότητα είναι μία δεξιότητα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε προκειμένου να επανακάμψουμε γρήγορα από το στρες. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που χαρακτηρίζονται ως ανθεκτικοί, δηλώνουν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους και επιπλέον αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν χαρακτηρίζονται ως ανθεκτικοί.

Υπάρχουν δύο βοηθητικοί τρόποι προκειμένου να αναπτύξετε την ανθεκτικότητά σας.

Ενισχύστε τα θετικά συναισθήματα. Για κάποιους το ποτήρι είναι μισοάδειο και για κάποιους  μισογεμάτο. Ανάλογα με την οπτική που υιοθετούμε μπορούμε να εστιάσουμε στη θετικότητα ή στην αρνητικότητα  του περιβάλλοντός μας. Δυστυχώς, είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας να στρέφουμε την προσοχή μας αυτόματα στο αρνητικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι συχνά μία αρνητική πληροφορία ερμηνεύεται ως απειλή και προσέχουμε τις «απειλές» αυτές προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα,  αυτές οι «απειλές» σπανίως είναι πραγματικές απειλές. Ο νους μας όμως στρέφει πιο εύκολα την προσοχή του σε αυτές παρ’ αυτά. Για παράδειγμα, αν αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία της πληροφόρησης που λαμβάνετε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετίζεται με αρνητικότητα, τότε θα παρατηρήσετε ότι η διάθεσή σας είναι πεσμένη. Μάλιστα, σε μία έρευνα που έγινε το 2019 το 70% των χρηστών του Facebook ανέφερε ότι η πλατφόρμα ήταν τοξική. Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο να μπορούμε να έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε τη θετική από την αρνητική πληροφορία. Ούτως ή άλλως η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει αρκετούς στρεσογόνους παράγοντες, οπότε το να την επιβαρύνουμε με επιπλέον στρες μοιάζει να είναι κουτό. Αντιθέτως, η αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων –το αρνητικό δηλαδή-  με θετική πληροφόρηση, οδηγεί σε περισσότερη θετική συναισθηματική κατάσταση. Με απλά λόγια, διαλέξτε το θετικό! Όταν εσκεμμένα επιλέγετε να αυξήσετε το θετικό συναίσθημα στην καθημερινότητά σας, δημιουργείτε έναν κυματοθραύστη ενάντια στους αναπόφευκτους αρνητικούς και στρεσογόνους παράγοντες της ζωής.  Δοκιμάστε να προσαρμόσετε τις εισερχόμενες πληροφορίες προς τη θετικότητα. Μην ακολουθείτε λογαριασμούς πληροφόρησης που εστιάζονται στις αρνητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Αντ’ αυτού, αυξήστε τις αλληλεπιδράσεις σας μέσω τηλεφωνημάτων, υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων (messenger κλπ.) ή μέσω της δια ζώσης επικοινωνίας με ανθρώπους που είναι από τη φύση τους θετικά διακείμενοι. Με τον τρόπο αυτό, αποθηκεύετε μία ποσότητα θετικών συναισθημάτων από την οποία μπορείτε να αντλήσετε όταν βιώσετε κάτι στρεσογόνο.

Θετική νοηματοδότηση του στρες.  Αναλογιζόμενοι ότι βιώνουμε σε καθημερινή βάση στρες, η δεύτερη στρατηγική που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ανθεκτικότητα σχετίζεται με το πώς αντιδρούμε στο στρες που βιώνουμε. Για παράδειγμα, στις καθημερινές σας μετακινήσεις μπορεί να υπάρξουν μέρες που καθυστερείτε να πάτε στη δουλειά  είτε εξαιτίας κάποιας βλάβης σε κάποιο μπροστινό όχημα, είτε εξαιτίας ενός τρακαρίσματος, είτε για λόγους έργων που γίνονται στο δρόμο κλπ. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να απογοητευτείτε  και να θυμώσετε που έχετε παραμείνει στο ίδιο σημείο επειδή ο δρόμος είναι κλειστός για αρκετή ώρα. Η άλλη επιλογή είναι να αποδεχτείτε ότι η καθυστέρηση αυτή είναι ενοχλητική αλλά μπορείτε να είστε ευγνώμων που δεν είστε εσείς εμπλεκόμενος για παράδειγμα  στο τροχαίο ατύχημα που εμποδίζει την κυκλοφορία της λωρίδας σας και ότι υπάρχει μία δουλειά που σας περιμένει, ασχέτως αν καθυστερήσετε τη συγκεκριμένη μέρα.

Δοκιμάστε να κάνετε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας κάθε φορά που αντιμετωπίζετε έναν στρεσογόνο παράγοντα: «πόσο σημαντικό θα είναι αυτό σε ……… (μία ώρα, μία μέρα, μία εβδομάδα);»

Αν και θα υπάρχουν πιεστικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν για αρκετό καιρό τη ζωή σας, στην καθημερινότητά μας οι περισσότεροι δεν έχουν τόση σημασία. Είναι εκνευριστικό το ότι αναγκάζεστε να περιμένετε μία ώρα κολλημένοι στο δρόμο; Ναι,  είναι. Αξίζει να χαλάσετε τη μέρα σας αφήνοντας την αντίδρασή σας αυτή να εξελιχθεί σε πικρία; Μάλλον όχι…-Ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης 10, Σκύδρα

23810 82930

Πηγές:1) 42 Worrying Workplace Stress Statistics, The American Institute Of Stress, 2019

2) The Internet’s Most Hated: Who Are The Most Annoying People Online?, Allen T.,  2019