Απρόβλεπτες συνέπειες | PellaNews

Απρόβλεπτες συνέπειες

Γράφει ο Δημήτριος Γιαννακίδης*

Ας μην γελιόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι, οι καταστάσεις ,απρόβλεπτες και μη, που ζούμε επί εποχής πανδημίας είναι δυσμενείς, χωρίς προηγούμενο και χωρίς καμία σταθερά για το πως θα εξελιχθούν μετέπειτα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που αφορά την ψυχολογία και την σωματική υγεία, προσθέτουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το πρώτο κύμα. Μια πρωτοφανή οικονομική καταστροφή, μια δίχως προηγούμενο, ψυχολογική πίεση που επέφερε την στασιμότητα στο ρολόι της εμπορικής φοράς.

 Ακόμη οι πληγές δεν έχουν κλείσει από το πρώτο εφιάλτη που ζήσαμε και ήδη τα χειρότερα έρχονται, τα βλέπουμε και αρχίζουμε να τα ζούμε. Ψυχολογική πίεση ,οικονομική δυστοκία και πανικός παραπληροφόρησης. Ένα συνονθύλευμα λοιπόν πολλών παραγόντων που καλούμαστε ως έμποροι να ισορροπήσουμε, χωρίς καμία βάση και χωρίς καμία ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη από κανέναν φορέα(θεωρώ ανάξιο αναφοράς τα 1.100€ Και όλα τα αλλά περί ρευστότητας από την μεριά των τραπεζών).

 Ας κοιτάξουμε κατάματα την κατάσταση, είμαστε και πάλι μόνοι μας σε ακόμη μια δύσκολη κατάσταση που έρχεται. Πρώτιστο μέλημα μας η υγεία κι μόνο αυτή ως ύψιστο αγαθό, πληρώσαμε την θυσία μας αυτή και αν απαιτηθεί θα το ξανακάνουμε ... ΑΛΛΑ ... με άλλη βάση και στήριξη από την Ευρωπαϊκή ένωση, διότι αυτήν την φορά κάποια μαγαζιά δεν θα ξανά ανοίξουν. Για εμάς είναι η ύστατη λύση πλέον το να  ξανά κλείσουμε ως καταστήματα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα αποτελέσει την καταστροφή πολλών από εμάς.

 Δεν έχουμε πλέον αυτήν την πολυτέλεια, τα όρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για τον ελεύθερο επαγγελματία. Ήδη εδώ και πολλές μέρες η αναδουλειά έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην αγορά, ο λόγος καθαρά ψυχολογικός, το καταναλωτικό κοινό πλέον κοιτά την προστασία της υγείας του και είναι αυτονόητο, αυτό είναι και το  σημαντικότερο, για όλους αποτελεί αυτοσκοπό, όμως η πράξη αυτή δεν αναιρεί το αρχικό συμπέρασμα και αποτέλεσμα της αναδουλειάς.

 Είναι αλυσιδωτά πλέον όλα τα κομμάτια της πανδημίας, είμαστε το πιο ευάλωτο τμήμα αυτών των αντιδράσεων και συνεπειών. Πρέπει να φανούμε δυνατοί και να επιδείξουμε υπομονή, διότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο τον χειμώνα που μας έρχεται.

22/9/2020

* πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκύδρας