Γιόγκα : γυμναστική ή θρησκεία ; | PellaNews

Γιόγκα : γυμναστική ή θρησκεία ;

Γράφει ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

 

Διαβάζοντας πριν λίγο καιρό το περιοδικό GEO που μοιράζεται μια φορά το μήνα μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» βρήκα ένα αφιέρωμα στη γιόγκα εμπλουτισμένο και με πολλές φωτογραφίες. Φυσικά περίμενα να διαβάσω αυτά που ακούω από αυτούς που ασχολούνται με την γιόγκα, που τελευταία αυξάνονται πολύ και στην Ελλάδα, και αυτά που τύχαινε να ακούσω στα ΜΜΕ. Ότι δηλαδή είναι ένα διαφορετικό είδος γυμναστικής με πολλά οφέλη στην υγεία και στο μυαλό. Αυτά που διάβασα όμως έλεγαν και πολλά άλλα πέρα από αυτά !

 «Τον 21ο αιώνα η γιόγκα έχει γίνει παγκόσμια επιχείρηση. Μόνο οι Αμερικανοί ξοδεύουν κάθε χρόνο περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια για μαθήματα και εξοπλισμό…  Ενώ οι χριστιανικές εκκλησίες στις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς μέλη, στη γιόγκα υπάρχει αδιάκοπη προσέλευση. Κάποιοι θέλουν απλώς να απαλλαγούν από τους πόνους που έχουν στην πλάτη, άλλοι να ικανοποιήσουν τις πνευματικές αναζητήσεις τους...». Και μόνο από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς γυμναστική, αλλά έχει θρησκευτικές προεκτάσεις.  

Το GEO πήρε συνέντευξη από τον Δρ M. Singleton που ασχολείται στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εδώ και χρόνια με την γιόγκα κι έχει γράψει και αρκετά βιβλία. Λέει λοιπόν ο Δρ  Singleton : « Η γιόγκα ξεκίνησε από την Ινδία και αρχικά ήταν μόνο διαλογισμός. Τον 11ο αιώνα αναπτύχθηκε η Hatha Yoga οποία συνδύαζε την αναπνοή και τον διαλογισμό με συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής, αυτές που γνωρίζουμε και σήμερα εμείς σαν γιόγκα.

Αυτή η γυμναστική χρησίμευε για να μπορούν να διαλογίζονται για πολλή ώρα. Πολύ αργότερα, αρχές του 20ου αιώνα, άρχισαν οι Ινδοί δάσκαλοι να τονίζουν τα οφέλη αυτής της γυμναστικής για την υγεία και ξύπνησαν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών».

Βλέπετε λοιπόν το ωραίο μάρκετινγκ που εφαρμόζει η γιόγκα ; Προσαρμόζεται και παρουσιάζεται ανάλογα με το τι θέλει ο κόσμος. «Στη γιόγκα ενυπάρχει η αλλαγή» είναι το σλόγκαν. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ήθελαν μια γυμναστική που να κάνει το σώμα δυνατό και υγιές και κρατάει καθαρή τη σκέψη. Αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε ότι πετυχαίνει η γιόγκα. Νομίζω ότι και οι μεγαλύτερες ιδιοφυίες του μάρκετινγκ θα υποκλινόντουσαν μπροστά στους ελιγμούς της γιόγκα !

«Ο ινδουισμός είναι αναμφίβολα το λίκνο της γιόγκα. Η άποψη ότι η γιόγκα ανήκει σε μια θρησκεία είναι και από ιστορική σκοπιά λανθασμένη. Η γιόγκα ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους».

Δηλαδή η γιόγκα, που πιστεύω να καταλάβατε ότι τελικά είναι κυρίως θρησκεία με βοηθητική τη γυμναστική, δεν είναι θρησκεία με στεγανά όπως ας πούμε το Ευαγγέλιο. Είναι κυρίως ινδουισμός  που παίρνει στοιχεία από όλους, βουδισμό, Ισλάμ , πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία …   με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις σε ποια θρησκεία ανήκουν. Μα μήπως αυτό δεν είναι που θέλουν να πετύχουν οι μεγάλοι αυτού του κόσμου, μια θρησκεία που να είναι μίγμα όλων των θρησκειών ;

Στην ερώτηση του GEO «γιατί η γιόγκα γνωρίζει τέτοια επιτυχία ;» Απάντησε ο Δρ. Singleton «Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις χρειάζονται ένα τρόπο για να χαλαρώνουν από το άγχος και θέλουν να νοιώθουν ότι συνδέονται με κάτι πραγματικό και βαθύ. Η γιόγκα ικανοποιεί τις πνευματικές αναζητήσεις στις σύγχρονες κοινωνίες».

Αφού στην Δύση παρουσίασαν στους ανθρώπους ο Καθολικισμός και ο Προτεσταντισμός ένα παραμορφωμένο Χριστό που φυσικά δεν ξεδιψάει την ανθρώπινη ψυχή, ήταν φυσικό να επιδιώξουν οι άνθρωποι να ξεδιψάσουν με το θολό νερό της γιόγκα και με άλλα θολά νερά.

Στην Ελλάδα όμως που έχουμε το γάργαρο και κρυστάλλινο νερό της Ορθόδοξης Πίστης μας δικαιολογούμαστε ;  Α συγγνώμη, ξέχασα ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται η γιόγκα μόνο σαν γυμναστική.