Διατροφή και νηστεία | PellaNews

Διατροφή και νηστεία

Γράφει η Τριανταφυλλίδου Νίκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

Η Σαρακοστή έχει μπει και για πολλούς η νηστεία ξεκίνησε…

Η νηστεία από διατροφικής άποψης αποτελεί μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης,ανανέωσης του οργανισμού και βελτίωση της υγείας.

Οφέλη της νηστείας

  • Κατά την περίοδο της νηστείας συνηθίζεται να αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα την αύξηση των φυτικών ινών
  • Μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών λόγω αποχής από το κρέας και απο τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Αυξάνονται τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα λόγω αυξημένης κατανάλωσης ελαιολάδου,ξηρών καρπών,ταχίνι κ.α

Διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της νηστείας

  • μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας η οποία περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα όπως στο κρέας,τα αυγά,τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά,
  • μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου εξαιτίας της μη κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων
  • μειωμένη λήψη σιδήρου ο οποίος περιέχεται σε πιο απορροφήσιμη μορφή στα ζωικά προϊόντα από ότι σε φυτικά.
  • και τέλος μπορεί να προκύψει έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Επιλογές κάλυψης αναγκών στις ελλείψεις που παρουσιάζονται:

  • Πρωτεΐνη: Φυτικές πρωτεΐνες σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια.
  • Σίδηρο-βιταμίνη Β12: Θαλασσινά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, σπανάκι, μπίρα.
  • Ασβέστιο: Ξηροί καρποί, μπρόκολο, σουσάμι, ταχίνι, γάλα σόγιας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σεσκουλο, λάπαθο).

Διατροφικές συμβουλές κατά την διάρκεια της νηστείας

  1. αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού
  2. αποφυγή τηγανίσματος αλλά επιλέγουμε άλλες μορφές μαγειρέματος
  3. δεν παραλείπουμε το πρωινό διότι είναι αυτό που θα μας δώσει ενέργεια
  4. σαν ενδιάμεσες επιλογές μπορούμε να καταναλώσουμε κάποιο φρούτο ή ξηρούς καρπούς
  5. δεν παραλείπουμε με κάθε  γεύμα την σαλάτα
  6. αυξάνουμε την συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων
  7. Έλεγξε το λάδι που χρησιμοποιείται: Η περίσσεια λαδιού δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
  8. Χρησιμοποίησε ολικής αλέσεως προϊόντα: Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και καλύτερο κορεσμό.

*Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,

2381400502,6974238581