Δ. Σταμενίτης: Πανέτοιμη η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης | PellaNews

Δ. Σταμενίτης: Πανέτοιμη η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσε αναμφίβολα ένα ιστορικό βήμα στον τρόπο με τον οποίο η Ένωση διαχειρίζεται τις κρίσεις. Σαφώς, η εμφάνιση της πανδημίας και οι ανακατατάξεις που επέφερε ώθησαν την Ευρώπη σε αυτήν τη γενναία απόφαση, η οποία όμως δεν ήταν δεδομένη πριν 17 μήνες.

Σε αυτό το εγχείρημα αξίζει να επαναλάβουμε ότι η χώρας μας, δια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοστάτησε. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν θα σχεδιάζαμε σήμερα τους τρόπους διαχείρισης των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία των 9 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι πρώτοι μίλησαν για την ανάγκη κοινού Ευρωπαϊκού δανεισμού, ως το μοναδικό δρόμο για την  αντιμετώπιση των σφοδρών συνεπειών που δημιουργούσε τότε και δημιουργεί ακόμα στις οικονομίες η εμφάνιση και εξάπλωση της νόσου COVID – 19.

*Γράφει ο κ. Διονύσης Σταμενίτης

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη μεγάλη και ιστορική ευκαιρία που λέγεται «Ταμείο Ανάκαμψης» κατάρτισε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο «Ελλάδα 2.0». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, αναπτυξιακό και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει το όχημα που θα οδηγήσει τη χώρα μας στη νέα εποχή και που θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές στη νέα, καλύτερη της εκδοχή.

Και στην κατάρτιση του σχεδίου, όπως και στην πρόταση για δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι από τις καλύτερες και πληρέστερες προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί νίκη της κυβέρνησης μόνο, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων πολιτών. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ανήκει στον ελληνικό λαό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια ολοκληρωμένη πρόταση θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει το σύνολο των διατιθέμενών πόρων, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τις χρόνιες πληγές της ελληνικής οικονομίας, να επιλύσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα του κράτους και του δημόσιου τομέα, να μεταλλάξουμε την παραγωγική βάση της χώρας και τέλος, να σχεδιάσουμε μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου και κεφαλαίου. Έτσι θα επιτύχουμε απτά και άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών.

Την Πέμπτη, από το χώρο της  Αρχαίας Αγοράς η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το σχέδιο της Ελλάδας. Πρακτικά αυτό σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα, την επιτυχημένη και ανοδική πορεία της οποίας εγγυόνται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

*Ο κ. Διονύσης Σταμενίτης είναι Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας