Ενυδάτωση | PellaNews

Ενυδάτωση

Γράφει η Τριανταφυλλίδου Νίκη,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

Τώρα που οι ζέστες έπιασαν για τα καλά το σημαντικότερο για τον οργανισμό μας αποτελεί η ενυδάτωση.Η σημαντικότερη πηγή ενυδάτωσης θεωρείται το νερό. Τα 2/3 του σώματος μας αποτελούνται απο νερό.

Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο;

Δημιουργεί αποβολή τοξινών. Η επαρκής ποσότητα νερού βοηθάει στην διατήρηση του όγκου του αίματος, την μεταφορά θρεπτικών συστατικών καθώς και την αποβολή τοξινών από τα νεφρά ή τον ιδρώτα. •Διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος. Κατά την άσκηση παρατηρούμε αύξηση της θερμοκρασίας και δημιουργία κρύου ιδρώτα έτσι κατά την σταδιακή εξάτμιση του δημιουργεί μείωση της θερμοκρασίας και αποφυγή θερμοπληξίας. •Λιπαίνει τις αρθρώσεις. Όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται ενυδάτωση για την αποφυγή κραδασμών και τριβών. •Βοηθάει στην χώνεψη. Η επαρκής ποσότητα νερού βοηθάει στην πέψη και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες στην αποφυγή δυσκοιλιότητας .•Δημιουργεί λαμπερό δέρμα. Το Υαλουρονικό οξύ διατηρεί την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος και προσφέρει λάμψη και υγεία στο δέρμα. •Προσφέρει νοητική ευεξία. Μια πτώση της ενυδάτωσης κατά 1-5% επιφέρει νοητική και σωματική κόπωση. •Βοηθάει στην απώλεια κιλών.Το νερό μας βοηθάει να δουλεύουν όλα τα συστήματα του οργανισμού σωστά. Η έλλειψη νερού προκαλεί την αύξηση της κορτιζόλης της ορμόνης του άγχους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Επίσης αν καταναλώνουμε υγρά αυξάνεται ο κορεσμός έτσι μειώνεται η ποσότητα κατανάλωσης φαγητού.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει κάποιος ημηρεσίως;                                       Το  νερό που  πρέπει  να  καταναλώνει  κάποιος  ημηρεσίως είναι κατά προσέγγιση 2,5 λίτρα για τους άνδρες  και  2 λίτρα για τις γυναίκες. Όμως  οι καθημερινές απαιτήσεις ενός οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, την φυσική δραστηριότητα αλλά και διάφορους εξωτερικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες.

Σαφραμπόλεως 4 Σκύδρα,Τηλ.2381400502,6974238581

email:nickitria@gmail.com