Εφηβεία και σεξουαλική ανάπτυξη | PellaNews

Εφηβεία και σεξουαλική ανάπτυξη

Γράφει η Πετρούλα Ηλιάδου

* Ψυχολόγος

Με την έναρξη της ήβης (περίοδος του λεγόμενου αυξητικού άλματος – δηλαδή της  μεγάλης και απότομης αύξησης του ύψους και του βάρους του σώματος- και της σεξουαλικής ωρίμανσης) αρχίζει να αναπτύσσεται και η σεξουαλικότητα της εφηβείας. Το ενδιαφέρον για το σεξ αυξάνεται απότομα στην πρώιμη εφηβεία. Οι έφηβοι εξερευνούν προσεκτικά το σώμα τους. Διαβάζουν βιβλία για το ανθρώπινο σώμα και αναζητούν λέξεις γύρω από το σεξ καθώς και το νόημα τους. Ακόμη συζητούν για το σεξ για να αντλήσουν πληροφορίες και να διαφωτιστούν περισσότερο για ένα θέμα που το θεωρούν προσωπικό και απόκρυφο. Ακόμη και σήμερα οι έφηβοι αντιμετωπίζουν το σεξ με μυστικοπάθεια και ανησυχία. Έρευνες δείχνουν πως η κυριότερη σεξουαλική συμπεριφορά είναι ο αυνανισμός, ο οποίος κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των 13 -14 χρόνων στα αγόρια και 1 – 2 χρόνια αργότερα στα κορίτσια. Ο αυνανισμός στην εφηβεία θεωρείται ως απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, που δεν βλάπτει και δεν προδιαθέτει σε σωματική και ψυχική ασθένεια. Μέχρι την ηλικία των 16 χρόνων σχεδόν όλα τα αγόρια και τα 2/3 των κοριτσιών έχουν αυτήν την εμπειρία. Οι έφηβοι φυσικά έχουν και σεξουαλική επαφή, με περισσότερο από το 50% των αγοριών και κοριτσιών να έχουν  σεξουαλικές επαφές στην ηλικία των 15.5 χρόνων. Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για έγκαιρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η πρόληψη είναι αναγκαία διότι οι αρμονικές και ασφαλείς σεξουαλικές σχέσεις δεν είναι συνήθεις στην εφηβεία, μιας που απαιτούν εμπειρία, προσπάθεια και μακροχρόνια σχέση.

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Για τα αγόρια η περίοδος της πρώιμης εφηβείας (11 -14 χρόνων) χαρακτηρίζεται από ανωριμότητα. Στην ηλικία αυτή το ενδιαφέρον για το σεξ αυξάνεται και κυρίαρχη σεξουαλική συμπεριφορά είναι ο αυνανισμός. Στην μέση εφηβεία ο αυνανισμός είναι πιο έντονος. Οι πρώτες προσεγγίσεις με το άλλο φύλο είναι αδέξιες και η αδεξιότητα συνδυάζεται με επιθετικότητα. Η τρυφερότητα είναι γνώρισμα της όψιμης εφηβείας. Στα αγόρια αρέσει περισσότερο η αναζήτηση σεξουαλικών περιπετειών, αντιμετωπίζουν το σεξ ως κάτι εφήμερο και είναι περισσότερο σεξουαλικά ενεργά σε σχέση με τα κορίτσια.

Για τα κορίτσια ο ερχομός της περιόδου (μεταξύ 11 και 13 χρόνων) θεωρείται ορόσημο και αρχή της σεξουαλικής τους αφύπνισης. Κατά την πρώιμη εφηβεία των κοριτσιών επικρατεί η περιέργεια,η πονηριά, η μυστικοπάθεια, η αμηχανία και η ανάγκη να μάθουν περισσότερα. Τα κορίτσια σε αυτήν την χρονική περίοδο της ζωής τους ερωτεύονται εύκολα τραγουδιστές, ηθοποιούς, αθλητές, τους καθηγητές τους και άλλα πρόσωπα του κοινωνικού περιβάλλοντος τους που έχουν δημοτικότητα. Στη μέση εφηβεία τα κορίτσια ερωτοτροπούν και ερωτεύονται με πάθος, αλλάζουν μέσα από τα φλερτ τα αγόρια, μιμούνται τη συμπεριφορά της φίλης τους, ακολουθούν τη μόδα, φοράνε ρούχα που τονίζουν την ομορφιά τους και ξεσηκώνουν το οικογενειακό περιβάλλον εναντίον τους με την τονισμένη σεξουαλικά εμφάνιση τους. Στην όψιμη εφηβεία  το κορίτσι είναι πια ώριμη γυναίκα. Σε αντίθεση με τα αγόρια, στα κορίτσια αρέσει περισσότερο η αναζήτηση μιας ρομαντικής σχέσης με έναν μόνο σύντροφο και καταλήγουν στη σεξουαλική επαφή μετά από σχέση.