Η ιστορία του Κολινδρού μέσα από παλιές εφημερίδες (Φ.Ε.Κ.) | PellaNews

Η ιστορία του Κολινδρού μέσα από παλιές εφημερίδες (Φ.Ε.Κ.)

 Ομιλητής ο Ιωάννης Παπαλαζάρου

Την ιστορία του Κολινδρού, της ιστορικής και πολύ όμορφης μικρής πολιτείας της Πιερίας, παρουσίασε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου μέσα από παλιές εφημερίδες (Φ.Ε.Κ.), από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση οφείλεται σε πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Τραούδα, Υποστρατήγου της Αστυνομίας ε.α., Κολινδρινού κατά την καταγωγή, που διαμένει και δραστηριοποιείται πολιτιστικά στα Γιαννιτσά. Οργανώθηκε από τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Νικόλαος Λούσης» και τον Όμιλο Επιστημόνων Κολινδρού.  Παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Ανέστης Μανώλας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αφροδίτη Κουτσομάρη, που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της, ο Πρόεδρος του Δημ. Φορέα Πολιτισμού κ. Κώστας Πλασταράς, ο τέως Δήμαρχος κ. Θωμάς Σολοποτιάς, η διευθύντρια του Σχολείου κ. Μαρία Πάσχου, περιποιητικότατη οικοδέσποινα, και μεγάλος αριθμός φιλομαθών Κολινδρινών. Στον ομιλητή επιδόθηκαν προϊόντα της τοπικής Ποτοποιίας ΠΛΑΤΣΑΣ και βιβλίο του εκπ/κού-ιστορικού κ. Βουδριά για τα Λαογραφικά του Κολινδρού.

Η ομιλία του κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου εντυπωσίασε και ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό με την πρωτοτυπία, το πλήθος και την ποικιλία των ιστορικών πληροφοριών για την πορεία και την εξέλιξη του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής του, μέσα από τα δημοσιεύματα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από την απελευθέρωση της Μακεδονίας έως τις ημέρες μας.

Παρουσιάσθηκαν  οι σημαντικότεροι σταθμοί στις διοικητικές μεταβολές της τοπικής αυτοδιοίκησης των οικισμών της περιοχής, οι ιδρύσεις σχολείων, κοινωνικών ιδρυμάτων και δημοσίων και κοινοτικών υπηρεσιών και ένα πλήθος διαταγμάτων και αποφάσεων καθοριστικών για την ανάπτυξη του τόπου, για τις καλλιέργειες, την οικονομική και εμπορική του κίνηση, για τη ζωή των κατοίκων. Στα δημοσιεύματα αυτά αποτυπώνονται και απεικονίζονται τα προβλήματα της περιοχής και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, οι διαδοχικές πολιτικές μεταβολές στην ιστορία του τόπου και η ανάλογη και αντίστοιχη νοοτροπία της Διοίκησης κατά τις διάφορες πολιτικές και πολιτισμικές περιόδους.

Ο κ. Ι. Παπαλαζάρου τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει ανάλογο ιστορικό και πληροφοριακό υλικό για πολλά μικρά ή μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Φλώρινα, την Αριδαία, τη Σκύδρα, τη Γουμένισσα, την Αλεξάνδρεια κ.ά. που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κοινωνική, την οικονομική και πολιτιστική ιστορία τους.