Η ψυχολογία μας το καλοκαίρι | PellaNews

Η ψυχολογία μας το καλοκαίρι

Ποια εποχή του χρόνου σου αρέσει περισσότερο; Η πλειοψηφία των ανθρώπων απαντά πως κάθε εποχή έχει τη χάρη της αλλά το καλοκαίρι είναι πραγματικά ξεχωριστό. Γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό; Τι κάνει το καλοκαίρι μοναδικό στις καρδιές μας; Η θάλασσα; Ο ήλιος; Τα χρώματα του καλοκαιριου; Ο ελεύθερος χρόνος; Τα ταξιδια; Οι εμπειρίες; Η καλύτερη επικοινωνία; 

Είναι γεγονός πως σκεφτόμαστε το καλοκαίρι σαν μια περίοδο έντονης ανεμελιάς και χαλάρωσης τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Πρακτικά αλλάζουμε σημαντικά τον τρόπο ζωής μας βάζοντας στη ζωή μας ασχολίες και δραστηριότητες που δεν χωρούσαν τον χειμώνα στο πρόγραμμα μας. Έρευνες δείχνουν πως την καλοκαιρινή περίοδο μας απασχολεί ενεργά η διατροφή μας ενώ βελτιώνεται και η ποιότητα του ύπνου μας. Και τα δύο αυτά γεγονότα (καλή τροφή – καλός ύπνος ) συμβάλλουν ενεργά στην σωματική και ψυχική ευεξία, τονώνουν την διάθεση μας και τον τρόπο που αξιολογούμαι τα πράγματα και γενικότερα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Η θάλασσα ... ο σύμμαχος μας. Η θάλασσα δρα ευεργετικά πάνω μας χαρίζοντας μας χαλάρωση και ηρεμία. Δείχνει πως έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τις καμπύλες του στρες προσφέροντας τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα τον ΄΄χώρο΄΄ που χρειάζεται. 

Ο ήλιος ...  ζωή. Είναι γνωστό πως ο ήλιος βελτιώνει τη διάθεση και την όρεξη για ζωή. Έρευνες καταλήγουν πως ο ήλιος, το φως, επηρεάζουν την συναισθηματική και ψυχική μας κατάσταση. Εξηγούν πως η ένταση του φωτός αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας με πολλαπλή δράση στο ανθρώπινο σώμα. Η σεροτονίνη, εκτός άλλων, εμφανίζεται σε ρόλο κλειδί  στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης και των συναισθημάτων και συμβάλει στην ευεξία και στην ευτυχία. Ως εκ τούτου η καλοκαιρινή ηλιοφάνεια βοηθά τη διάθεση μας και τα θετικά μας συναισθήματα, κάνοντας μας περισσότερο αισιόδοξους.

Σχέσεις ... επικοινωνία. Την καλοκαιρινή περίοδο έχει παρατηρηθεί μία έμφαση στις σχέσεις. Σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές. Το καλοκαίρι δίνει ζωή σε αυτές τις σχέσεις και η πιο εύλογη αιτία είναι ο ελεύθερος μας χρόνος. Η χαλαρή μας διάθεση βοηθά να αξιοποιήσουμε τον χρόνο αυτό ποιοτικά αφιερώνοντας τον στους ανθρώπους που αγαπάμε και έχουμε ανάγκη. Παράλληλα η μέρα που μεγαλώνει μας ωθεί να κλείσουμε, ακόμη και μια κουραστική μέρα, με έναν περίπατο, μία χαλαρή έξοδο ή κάτι εξίσου διασκεδαστικό, και όχι παρέα με τις ηλεκτρονικές μας συσκευές. Το ίδιο χαλαρή και αυθόρμητη είναι και η συμπεριφορά μας.Τα θετικά συναισθήματα κερδίζουν χώρο, γελάμε πιο συχνά, συγχωρούμε πιο συχνά, ευχαριστούμε πιο συχνά, εκφράζουμε την αγάπη μας πιο συχνά. Είναι σαν το φως του ήλιου να φωτίζει την ψυχή μας και αυτό είναι άκρως απολαυστικό και πολλές φορές και θεραπευτικό. Δεν είναι τυχαίο που η εβδομάδα των διακοπών έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ευτυχισμένες μέρες του χρόνου.

Όνειρα...σχέδια. Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε και δημιουργούμε. Η χαλαρή μας διάθεση μας βοήθα να επικοινωνούμε τα σχέδια μας αυτά με έναν τρόπο ανοικτής και σεβόμενοι τις αρχές της επικοινωνίας. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι κουβεντιάζουν καλύτερα και ακούνε καλύτερα. Βάζουμε στόχους και με τους σημαντικούς για έμας ανθρώπους εξετάζουμε τα βήματα μας, τις δυνάμεις μας και αυτό μας φέρνει ακόμη πιο κοντά. Το να νιώθεις πως οι άλλοι σε νοιάζονται ειναι τόσο ωραίο...

Στροφή...σε εμάς.  Το καλοκαίρι προσπαθούμε να βελτιώσουμε και την εικόνα μας. Αγαπάμε να μαυρίζουμε και να περιποιούμαστε τον εαυτό μας με κάθε τρόπο. Και αυτό είναι τόσο όμορφο...Είναι όμως και η ευκαιρία να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και εσωτερικά. Να τον αγαπήσουμε βαθιά, να καταλάβουμε τα συναισθήματα μας και να τα αποδεχτούμε, να αντιληφθούμε τις δυνάμεις  μας και να τις αποδεχτούμε, να αγαπήσουμε όλα αυτά που συνθέτουν εμάς και να νιώσουμε ευτυχία και γαλήνη.

Έρωτας...Το καλοκαίρι δίνει χώρο και στον έρωτα. Η νευρολογία εξηγεί  πως αυτό συμβαίνει λόγω των ενδορφινών που αυξάνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο με αποτέλεσμα την επιθυμία για σμίξιμο. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η χαλαρή μας διάθεση και ο αυθορμητισμός μας για ακόμη μια φορά μας δίνουν μία άλλη όψη των πραγμάτων μειώνοντας την δύναμη των αρνητικών σκέψεων και αφήνοντας μας πραγματικά ελεύθερους.

Εμπειρίες...στιγμές. Τελειώνοντας το καλοκαίρι μας ΄΄φορτίζει τις μπαταρίες΄΄  και μας βοηθά να  γεμίσουμε από όμορφες στιγμές, αναμνήσεις και εμπειρίες στις οποίες και ανατρέχουμε κάθε φορά που έχουμε την εσωτερική αυτή ανάγκη. Αναπολούμε την ξεγνοιασιά μας, την ανεμελιά μας, την παιδικότητα μας. Κάποιες φορές είναι τόσο ωραίο να ζούμε σαν παιδιά...

Κάποιος έγραψε το καλοκαίρι δεν είναι εποχή. Είναι ψυχολογία. Γνωρίζω όμως καλά πως τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ  και σίγουρα ούτε και το καλοκαίρι. Ο τρόπος όμως ή η ματιά με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όταν είμαστε με καλή διάθεση και χαλαροί, καλοπροέραιτοι, ανεπηρέαστοι και με ελεύθερο χρόνο, ανέμελοι, ανοιχτοί στην επικοινωνία και με θετικά συναισθήματα είναι πραγματικά διαφορετική, πιο ουσιαστική και πιο αποτελεσματική.

Κράτα αυτή την ματιά λοιπόν για ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο για το καλοκαίρι. Ζήσε σαν καλοκαίρι. Πες σ’αγαπώ καθημερινά, μοίρασε αγκαλιές, ζήτα συγνώμες, χαλάρωσε και καθάριζε λιγότερο, διασκέδασε και μην κολλάς στον καναπέ...με λίγα λόγια κράτα το καλοκαίρι σου ζωντανό. Μην ξεχνάς το καλοκαίρι είναι μέσα μας.

Αν αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν.

Πετρούλα Ηλιάδου

Ψυχολόγος