Λιβύη – Βερολίνο, ώρα εθνικής περισυλλογής | PellaNews

Λιβύη – Βερολίνο, ώρα εθνικής περισυλλογής

Δεν είναι ώρα, νομίζω, να επιρρίψεις ευθύνες και να δημαγωγήσεις για το πώς και το γιατί φτάσαμε στον αποκλεισμό από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη της προσεχούς Κυριακής, 19 Ιανουαρίου. Είναι, πιστεύω, ώρα εθνικής περισυλλογής. Διότι, μπορεί να μην έγιναν όλα όσα έπρεπε, ώστε να συμμετάσχουμε σε αυτήν την κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα διάσκεψη και να είναι αυτονόητος ο καταλογισμός ευθυνών. Αλλά δεν αποκλείστηκε από ένα διεθνές φόρουμ που μας αφορά άμεσα, η κυβέρνηση (μία κυβέρνηση), αποκλείστηκε η χώρα.

Η Ελλάδα τώρα, στο Βερολίνο, υποχρεούται να εκπροσωπηθεί, εμμέσως πλην… ασαφώς, από κοινοτικές χώρες που θα συμμετάσχουν, Ιταλία και Γαλλία, θεωρητικά (λόγω Brexit) από Βρετανία, καθώς και από Ε.Ε. και ΟΗΕ. Γράφω «εμμέσως πλην… ασαφώς», όχι απλώς για σκωπτικό λογοπαίγνιο. Αλλά όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «έχουμε (σημ. είχαμε) ζητήσει να συμμετάσχουμε», δεν διευκρίνισε πώς και από ποιον «ζητήσαμε». Να υποθέσω από τη Μέρκελ, που είναι και αυτή που συγκάλεσε τη διάσκεψη; (Να υπενθυμίσω ότι η γερμανική πρωτοβουλία, που τη λένε «διαδικασία», για τη Λιβύη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, άρα υπήρχε άφθονος χρόνος να εκδηλωθούν ελληνικές κινήσεις!) Οπότε, ούτε τώρα που αποκλειστήκαμε, γνωρίζουμε πώς η ελληνική διπλωματία προσέγγισε, κυρίως, τους εταίρους μας στην Ε.Ε. που θα συμμετάσχουν, ώστε να προωθήσουν (και για λογαριασμό μας) το ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.

Την αλήθεια κατάματα: Η επιτυχία, επιτυχία, το λάθος, λάθος και η αποτυχία, αποτυχία. Με παρελκύσεις, παρασιωπήσεις και εξωραϊσμούς χωριό δεν κάνουμε. Στην προηγούμενη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το ’18, τη χώρα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός. Τώρα τι συνέβη και μείναμε εκτός; Με την Τουρκία σε πρώτο ρόλο; Κρίση Λιβύης σημαίνει πετρέλαιο συν μετανάστευση. Το μίγμα είναι εκρηκτικό…

πηγή: efsyn.gr (Πέτρος Μανταίος)