Ν. Καλαϊτζόγλου: "Ο εμβολιασμένος ούτε μεταδίδει το ίδιο, ούτε νοσεί το ίδιο, ούτε κολλάει το ίδιο!" | PellaNews

Ν. Καλαϊτζόγλου: "Ο εμβολιασμένος ούτε μεταδίδει το ίδιο, ούτε νοσεί το ίδιο, ούτε κολλάει το ίδιο!"

Ο εμβολιασμένος ούτε μεταδίδει το ίδιο, ούτε νοσεί το ίδιο, ούτε κολλάει το ίδιο!

Γράφει ο Νικόλαος Κ. Καλαϊτζόγλου*

Μέσα στην πανδημία ως κλινικός γιατρός παρατηρώ γνώμες και απόψεις ειδικών και μη ειδικών αλλά καλό θα ήταν να δούμε τα δεδομένα βάση τεκμηρίων και μελετών. Ο καθένας μπορεί να αναφέρει τη γνώμη του αλλά να λαμβάνουμε υπόψη τις μελέτες της ιατρικής επιστήμης. Πάντα βέβαια μετράει η γνώμη των ειδικών η οποία βαδίζει με τα επιστημονικά δεδομένα.

Παρατηρώ λοιπόν να γίνεται κυρίαρχη είδηση μια περίπτωση θανάτου εμβολιασμένου ατόμου, αλλά ξαφνικά ξεχάσαμε τις 14 χιλιάδες περίπου ανεμβολίαστων που πέθαναν λόγω του ιού. Κυρίαρχη είδηση επίσης στα κανάλια οι ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου που επηρεάζουν αρνητικά τους πολίτες, αλλά καμία είδηση για τις επιπλοκές του ίδιου του ιού και τις γεμάτες ΜΕΘ (332 την ώρα που γράφω το άρθρο) που για κάποιον λόγο πλέον δεν μας νοιάζει ή δεν δίνουμε σημασία ή το θεωρούμε δεδομένο.

• Στο 92% οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους πολίτες  (περισσότεροι από 9 στου 10).

• 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω του ιού ανά την υφήλιο

• Έχουν νοσήσει επιβεβαιωμένα 214 εκατομμύρια άνθρωποι και 

• 30 εκατομμύρια εξ’ αυτών πάσχουν από το σύνδρομο  longcovid  (παρενέργειες του ιού και επιπλοκές του μήνες μετά τη νόσηση όπως μεγάλη κόπωση, καταβολή, αδυναμία, θωρακικό άλγος, δύσπνοια, κνίδωση, διαταραχές συγκέντρωσης μνήμης, ταχυκαρδία, ζάλη, συριγμός, ανοσμία, αγευσία, καταθλιπτικό συναίσθημα, γαστρεντερολογικά συμπτώματα)

Ας αναφέρω μερικά στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από μελέτες. Βλέπουμε ότι ναι μεν ο εμβολιασμός είχε σχεδόν 100% επιτυχία στην παραλλαγή Άλφα του ιού αλλά τα ποσοστά αυτά έπεσαν στην παραλλαγή Δέλτα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να φτάσουν τα ποσοστά μόλυνσης ενός ανεμβολίαστου ατόμου. Πρόσφατη μελέτη στη Δανία έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα είναι πεσμένη σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα (που είναι σχεδόν 100%) αλλά πάλι τα ποσοστά είναι υψηλά. Για το εμβόλιο της Pfizer είναι 78,8%, για της Moderna  88,1% και για της AstraZeneca στο 73,7%. Όσον αφορά την προστασία από νοσηλεία στην ίδια μελέτη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα όσο και για την Άλφα είναι πάνω από 90%.Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 έχουν 11-12 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν αν νοσήσουν με την παραλλαγή Δέλτα του ιού από ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Άσχετα από τα συνοδά νοσήματα.

Σε άλλη μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσου σε ηλικίες  <50 είναι 91,8%. Η αντίστοιχη για ηλικίες >50 είναι 85,2%. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν πάνω από 2/3 των σοβαρών λοιμώξεων που θα οδηγούσαν σε νοσηλεία και θα είχαν συμβεί χωρίς τον εμβολιασμό.

Συγκριτικές μελέτες νοσούντων δείχνουν ότι ενώ στην Κίνα όταν ξεκίνησε η πανδημία οι άνω των 60 είχαν 7% πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν, σήμερα με την παραλλαγή Δέλτα το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%. Ένας  στους πέντε λοιπόν ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 θα νοσηλευτούν από την μόλυνση με παραλλαγή Δέλτα του covid19 λόγω σοβαρής εξέλιξης.

Σε μελέτη στην Αγγλία που ανακοινώθηκε από το Βρετανικό Εθνικό σύστημα υγείας πρόσφατα ήταν η αιτία να γίνει διαστρέβλωση του αποτελέσματος από κάποιους. Συγκεκριμένα αναφέρει η μελέτη ότι το ιικό φορτίο που μετρήθηκε σε θετικά δείγματα ήταν το ίδιο υψηλό είτε πρόκειται για εμβολιασμένους είτε για ανεμβολίαστους. Το λανθασμένο συμπέρασμα που κυκλοφορεί είναι ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει στο να κολλήσεις και ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. Ας πούμε λίγα λόγια για να καταλάβετε. Το μοριακό τεστ ή αλλιώς PCR μετράει όπως ξέρουμε την παρουσία του γενετικού υλικού του ιού (το λεγόμενο ιϊκό φορτίο). Δεν μπορεί να μας πει αν είναι σε μορφή που μπορεί να προσβάλει έναν οργανισμό, δηλαδή αδρανοποιημένο ή ενεργό. Σε εμβολιασμένο ή σε κάποιον με προηγούμενη νόσηση, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί απλά να μετρά "κουφάρια" αδρανοποιημένου (νεκρού) ιού από τα αντισώματα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε κάποιον που νόσησε όπου μπορεί να βγάζει θετικό μοριακό τεστ ακόμη και 20 ημέρες μετά την πτώση του πυρετού και αφού έχει αναρρώσει πλήρως. Δεν μεταδίδει αυτός ο άνθρωπος και ας έχει 20 μέρες μετά τη νόσηση θετικό μοριακό τεστ. Συνεπώς, μετράμε ιικό φορτίο αλλά δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανό και μεταδοτικό. Συμπερασματικά, η μέτρηση "ιικού φορτίου" στη σύγκριση εμβολιασμένων με ανεμβολίαστων, ουδεμία αξία έχει καθώς δεν μετράει μεταδοτικότητα, και αυτή είναι που μας νοιάζει. Το γεγονός ότι θα νοσήσουν και πιθανόν να  νοσηλευθούν και εμβολιασμένοι δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Δεν υπάρχει καμία γυάλα που να μπαίνει μέσα ο εμβολιασμένος. Λογικό να εκτίθεται στον ιό αν συναναστρέφεται με νοσούντες. Θα κολλήσει, όμως πολύ πιο δύσκολα από τον ανεμβολίαστο. Όσοι εμβολιασμένοι νοσήσουν θα έχουν ήδη αντισώματα λόγω του εμβολίου και τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια έως ανύπαρκτα (μπορεί και να μην το καταλάβουν). Ο ανεμβολίαστος αν νοσήσει χρειάζεται τουλάχιστον τρία  24ωρα να αναπτύξει αντισώματα που μπορεί και να του στοιχήσουν αν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Σαφώς θα έχει πιο θορυβώδη και έντονα συμπτώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι 92% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Από την άλλη όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται ο απόλυτος αριθμός μόλυνσης τους, ακόμη κι αν μιλάμε για αποτελεσματικότητα κοντά στο 96% (τόσο δίνεται σταθερά από την Βρετανία η προστασία απέναντι στην ανάγκη νοσηλείας, ακόμα και για το στέλεχος Delta).

Ας αναφέρω ένα παράδειγμα απλό και κατανοητό του λοιμωξιολόγου Γιώργου Παππά:

Βάλε 100 εμβολιασμένους και 100 ανεμβολίαστους σε μια σειρά και βήξε πάνω τους εσύ ως μολυσμένος θετικός. Θα κολλήσουν 3 εμβολιασμένοι (και πολλούς λέω) και 10 ανεμβολίαστοι (άμα ξαναβήξεις θα κολλήσουν άλλοι τόσοι, κ.ο.κ.). Οι εμβολιασμένοι που κόλλησαν θα πάνε σπίτι με ήπια συμπτώματα ή καθόλου, κάποιοι ανεμβολίαστοι θα καταλήξουν νοσοκομείο ή ΜΕΘ. Οι εμβολιασμένοι που κόλλησαν έχουν για μικρότερο διάστημα υψηλά φορτία- άρα μεταδίδουν για πολύ μικρότερο διάστημα. Και πες μου εσύ πόσο πιθανό είναι να πολλαπλασιαστεί η κυκλοφορία του ιου μεταξύ εμβολιασμένων; Ελάχιστα, θα βρίσκει τείχη και μικρότερα διαστήματα μετάδοσης. Πόσο μεταξύ ανεμβολίαστων; Πολύ, κανένα τείχος, μεγαλύτερα διαστήματα μετάδοσης. Πες μου εσύ τώρα ποιος τρέχει την πανδημία; Αναλογικά, ανά 100.000 πληθυσμού, οι λοιμώξεις εμβολιασμένων/ ανεμβολίαστων είναι 1:9, και όσο περισσότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη μιας πολιτείας, τόσο μικρότερη είναι η κυκλοφορία του ιού. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ακόμα πανδημία, θα συνεχίσουμε να έχουμε επειδή δεν εμβολιαζόμαστε.

Εδώ να τονίσω ότι δεν είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για κανέναν πολίτη και το τονίζω! Ούτε βοηθάει κανέναν αυτός ο διχασμός που ξεκίνησε. Θεωρώ υποχρέωση και ευθύνη των υγειονομικών τον εμβολιασμό τους, ειδικά των συναδέλφων γιατρών που γνωρίζουν τις μελέτες και ενημερώνονται, για να προστατέψουν εκτός από τους εαυτούς τους και  τις ευπαθείς ομάδες που περιθάλπουν. Θα θέλατε το συγγενικό σας πρόσωπο, είτε εμβολιασμένο, είτε όχι, που θα επισκεφθεί έναν γιατρό ή μια μονάδα υγείας για να γράψει τα φάρμακα του να κινδυνεύσει να νοσήσει; Δεν θέλετε το περιβάλλον που τον περιθάλπει να είναι ασφαλές; Όταν εμβολιαζόμαστε έχουμε κατά νου να προστατέψουμε και τον συνάνθρωπό μας εκτός του εαυτού μας. Γιατί, ο εμβολιασμένος ούτε μεταδίδει το ίδιο, ούτε νοσεί το ίδιο, ούτε κολλάει το ίδιο, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, είναι ξεκάθαρο και το δείχνουν όλες οι μελέτες! Στην χώρα μας  το 93% των γιατρών εμβολιάστηκε, ακολούθησε τις κλινικές μελέτες, τα δεδομένα και έδειξε τον δρόμο στους πολίτες. Άλλο η προσωπική άποψη που εκφέρουν κάποιοι γιατροί και άλλο η τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη. Θεωρώ λοιπόν ότι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς οι θεράποντες γιατροί όπως και τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Ιατρική επιστήμη και μελέτη που υπηρετούμε όλοι εμείς είναι μια και μοναδική, την ακολουθούμε πιστά, ενημερωνόμαστε και την εξηγούμε με απλά λόγια στους πολίτες έτσι ώστε να πάρουν την απόφαση τους ορθολογικά. Έτσι, ως κλινικός γιατρός, εγώ προσωπικά, εφόσον είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο και το εμπιστεύομαι με όσα ενημερώθηκα ως τώρα δεν γίνεται να μην το κάνω και να πείθω ταυτόχρονα τους ασθενείς μου να το κάνουν. Αυτό είναι ανάρμοστο, αντιδεοντολογικό και άκομψο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι μαζικά όλοι οι γιατροί θα έπρεπε να το κάνουν και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε κατά 93%. 

Να τονίσω ότι κανένα από τα εμβόλια για τον covid19 δεν είναι πειραματικό. Έχουν περάσει όλα τις 3 φάσεις που απαιτούνται για να βγουν στην αγορά και ας μην είχαν ως τώρα την οριστική έγκριση την οποία πήρε το εμβόλιο της Pfizer από το FDA μόλις πριν λίγες μέρες. Ένα εμβόλιο που βγαίνει με την διαδικασία του «επείγον» όπως αυτό ή και παλαιότερα, βγαίνει στην αγορά πριν ακόμα πάρει την οριστική έγκριση (λόγω γραφειοκρατίας και μόνο η καθυστέρηση) αλλά έχει όλες τις μελέτες ολοκληρωμένες που το κάνουν ασφαλές για τον κόσμο. Με την έγκριση λοιπόν που πήρε το εμβόλιο της Pfizer θα υπάρχει κανονικά στα φαρμακεία της χώρας σε λίγο διάστημα και θα γίνεται το εμβόλιο με μια απλή συνταγή γιατρού. Άρα καταρρέει πλέον και όλη η λεγόμενη συνομωσία περί πειραματικών εμβολίων. Όταν μιλάμε για έγκριση πρέπει να καταλάβουμε ότι 100 και πλέον επιστήμονες του FDA βάζουν κάτω τα δεδομένα, κρίνουν, συγκρίνουν, ελέγχουν το ίδιο το εργοστάσιο παρασκευής, πως κατασκευάζεται το εμβόλιο και αποφασίζουν. Μάλιστα το FDA είχε κατηγορηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ ότι αργεί πολύ να δώσει την έγκριση. Πρέπει, όμως να ακολουθήσει τις σωστές  διαδικασίες όπως γίνεται για κάθε φάρμακο ή εμβόλιο που βγαίνει στην αγορά. Μάλιστα, ενώ εδώ απορούνε κάποιοι που συστήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά άνω των 12 ετών η Αμερικανική Παιδιατρική εταιρεία πιέζει το FDA να δώσει γρήγορη έγκριση και στις ηλικίες 5-12 ετών παρατηρώντας αλλοιωμένες εικόνες πνευμόνων σε παιδάκια που πέρασαν covid19 φοβούμενοι για μεγάλη αύξηση πνευμονοπαθειών σε τόσο μικρές ηλικίες. 

Οι μελέτες που έγιναν έτσι ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε εμάς δεν ήταν διόλου μικρές, έγιναν σε πληθυσμό άνω των 40 χιλιάδων ατόμων (για το καθένα από τα εμβόλια που κυκλοφορεί) που στην ιατρική θεωρείται ένα τεράστιο νούμερο για ασφαλή συμπεράσματα. Λίγες μελέτες έχουν γίνει στα χρονικά της ιατρικής επιστήμης με τέτοιο αριθμό συμμετεχόντων. Γι’ αυτό θεωρούνται τα πλέον ασφαλή. Έχουν γίνει ως τώρα περίπου 4 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων παγκοσμίως  και οι ανεπιθύμητες ενέργειες βάση ποσοστού αναλογικά είναι ελάχιστες. Διότι, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μαζικό εμβολιασμό παγκοσμίως, δισεκατομμύρια δόσεις σημαίνουν και  παραπάνω ανεπιθύμητες αναλογικά με τον πληθυσμό που εμβολιάστηκε. Τα mrna εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και τα επόμενα χρόνια περιμένουμε νεώτερα εμβόλια και για άλλες νόσους.  Ήδη βρίσκεται στη φάση 2 εμβόλιο τεχνολογίας mrna για το μεταστατικό μελάνωμα. Εδώ, θέλω να τονίσω ότι η Δανία από 1/10/2021 άρει όλα τα περιοριστικά της μέτρα χάρη στο μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που έχουν τέτοια μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού.

Άρα με τον εμβολιασμό:

• Θωρακίζουμε τον εαυτό μας έναντι στην παραλλαγή Άλφα και Δέλτα του covid19, που είναι μάλιστα και πιο μεταδοτική.

• Αν νοσήσει ο εμβολιασμένος θα το ξεπεράσει σε συντριπτικό ποσοστό με ελαφριά συμπτώματα.

• Ο εμβολιασμένος που θα νοσήσει θα αποφύγει νοσηλεία σε νοσοκομείο (άρα σοβαρή νόσηση) σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό.

• Ο εμβολιασμένος έχει ελάχιστες πιθανότητες σε σχέση με τον ανεμβολίαστο να καταλήξει στην ΜΕΘ.

Τέλος επειδή με ρωτάει συχνά κόσμος για το τι ισχύει σε περίπτωση νόσησης πριν ή μετά το εμβόλιο, έτσι ώστε να πάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, σας αναφέρω τις οδηγίες ΕΟΔΥ για όσους νόσησαν και πότε θεωρείται ένας εμβολιασμός πλήρης:

1. Εάν νοσήσατε από τον ιό πριν τον εμβολιασμό σας οφείλετε να κάνετε μόνο μια δόση 6 μήνες μετά τη νόσηση.

2. Αν νοσήσατε μετά την πρώτη δόση του εμβολίου οφείλετε να κάνετε την δεύτερη δόση 6 μήνες μετά για να ολοκληρώσετε τον εμβολιασμό σας και όχι 3 εβδομάδες μετά που είναι το διάστημα για την δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer (αναφέρομαι σε αυτό γιατί εδώ μαζικά αυτό χορηγείται).

3. Εάν νοσήσατε με τον ιό και έχετε κάνει μια ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου οποτεδήποτε μετά την διάγνωση έχετε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σας.

4. Εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Μετά τη νόσηση και αφού τελειώσει η απομόνωση και υπάρξει ύφεση των συμπτωμάτων πρέπει να κάνετε και τις 2 δόσεις σε διάστημα εντός 3 μηνών.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για επιβεβαιωμένα κρούσματα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ.

Τελειώνοντας θα τονίσω ότι τα εμβόλια είναι τα πλέον αποτελεσματικά στην πρόληψη των νοσηλειών από covid19 όπως και στην πρόληψη της σοβαρότητας της νόσου σε περίπτωση νόσησης. Είναι το μόνο μας όπλο απέναντι στον ιό και τη εξάλειψή του. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν καταλαβαίνουμε, όπως τα συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID (LongCovid Syndrome) που εμμένουν και ταλαιπωρούν τόσους ανθρώπους μήνες μετά τη νόσηση. Υπάρχουν όμως και αυτά που γνωρίζουμε. Όπως ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και μας προστατεύουν. 

Εύχομαι να κάλυψα κάποιες από τις απορίες σας. 

Το εμβόλιο είναι ένα ρίσκο λιγότερο για την υγεία μας στο μέλλον. Ας εμβολιαστούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω…

 

*Ειδικός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής

Μετεκπαιδευθείς στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου σωματείου Ιδιωτών Γενικών Οικογενειακών Ιατρών - ΕΣΤΙΑ

Μέλος διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου Διαβήτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην έντυπη Πέλλαnews 1η Σεπτεμβρίου 2021