Ο Δημήτρης Χαρίτου στο pellanews.gr: "Βιομάζα και ο μύθος σύνδεσης της με τις πυρκαγιές" | PellaNews

Ο Δημήτρης Χαρίτου στο pellanews.gr: "Βιομάζα και ο μύθος σύνδεσης της με τις πυρκαγιές"

Η φώτο από το dasarxeio.com

"Η Βιομάζα και ο μύθος σύνδεσης με δασικές πυρκαγιές"

*του Δημήτρη Χαρίτου

Βιομάζα: Ένας ακόμη μύθος που έχει συνδεθεί με τις δασικές πυρκαγιές είναι η διαχείριση της βιομάζας που παράγουν τα ελληνικά δάση.

Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Η παράγωγη βιομάζας είναι μια φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα και όχι μόνον αλλά και στα τεχνητά  όπως τα γεωργικά όπου π.χ. τα υπολείμματα κλάδευσης των δένδρων, τα υπολείμματα από την συγκομιδή των αγρωστωδών φυτών κ.α. θεωρούνται βιομάζα. Και στα μεν τεχνητά γίνεται σε μεγάλο βαθμό η αξιοποίηση τους, όμως, το ίδιο δεν μπορεί και δεν πρέπει ακρίτα να συμβεί στα φυσικά με την απομάκρυνση της καθόσον στα πρώτα υπάρχει η τεχνητή αναπλήρωση του εδάφους με την χημική λίπανση, στα δε, δεύτερα η αποσύνθεση της νεκρής βιομάζας εξυπηρετεί την βασική λειτουργία της φυσικής λίπανσης, που βελτιώνει το έδαφος και του προσφέρει γονιμότητα, ενώ παράλληλα δίνει ζωή σε με τεράστια ποικιλία φυτικών και ζωικών οργανισμών που ζουν από αυτή και την διαδικασία αποσύνθεσης της.

Πέραν αυτού και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και το ανάγλυφο των δασών και των  δασικών εκτάσεων της χώρας μιλάμε για ποσότητες βιομάζας που είναι αδύνατον να συλλεχτούν, να διαχειριστούν και τελικά να αξιοποιηθούν ακόμη και αν αυτό είναι αντιεπιστημονικό όπως προείπαμε. Το δε οικονομικό κόστος δυσθεώρητο και όχι μόνον αλλά και με αρνητικές οικολογικές συνέπειες. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να απομακρύνεται η βιομάζα από τις δασικές εκτάσεις που γειτνιάζουν με αγρούς και βιομηχανικές περιοχές,  εκτάσεις κατά μήκος δρόμων που διέρχονται από δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και από Πάρκα και άλση πλησίον αστικών κέντρων, δασών και δασικών εκτάσεων υπό την αιγίδα και την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

**Ο Δημήτρης Χαρίτου είναι Δασοπόνος Δασαρχείου Έδεσσας - Αντιπρόεδρος Ένωσης  Δασοπόνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης

 

Δημήτρης Χαρίτου