Ο Δημήτρης Χαρίτου στο pellanews.gr για τις "Δασικές Πυρκαγιές" | PellaNews

Ο Δημήτρης Χαρίτου στο pellanews.gr για τις "Δασικές Πυρκαγιές"

*Ο Δημήτρης Χαρίτου γράφει στο pellanews.gr για τις "Δασικές Πυρκαγιές"

Πρόκειται για φαινόμενο που μαστίζει τα δασικά οικοσύστημα και δη τα μεσογειακά ένεκα της μεγάλης ξεροφυτικής περιόδου που διανύουν ευρισκόμενα σε αυτά τα γεωγραφικό πλάτη και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που τα διαμορφώνουν. Ελάχιστες εξ αυτών προέρχονται από φυσικά αίτια λόγου χάρη  από κεραυνούς με την συντριπτική τους πλειοψηφία να έχει ανθρωπογενή αιτία είτε ακούσια είτε εκούσια. Τα τελευταία χρόνια δε αποδίδεται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χωρίς αυτό να έχει απαραιτήτως απευθείας  συσχέτιση μιας και είναι γνωστό ότι η ανοσία του ανθρώπου είναι μεν ευμεγέθης εντούτοις δεν μπορεί περιοριστεί και να μετρηθεί με ακρίβεια.

Στην χώρα μας από τα στατιστικά στοιχεία έχει φανεί ότι όλως τυχαίως και εντελώς συμπτωματικώς τα έτη που συνέπεσαν με εθνικές εκλογές, οι οποίες τυχαίως και αυτές έπεφταν φθινόπωρο παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις και φυσικά αμέσως μετά άρχιζε η εθνοσωτήριος ανοικοδόμηση των καμένων περιοχών – φιλέτων για να δημιουργήσουμε και μια νέα γενιά αυθαιρέτων, που θα νομιμοποιούνταν αργότερα φυσικά.  

Βέβαια, πάντα υπήρχε ο μπαμπούλας της Δασικής Υπηρεσίας τον οποίο κατηγορούσαμε και κατηγορούμε ότι εμποδίζει την ανάπτυξη αφού έχει το θράσος να υπερασπίζεται ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό όπως το δάσος.

Έτσι, εν έτη 1998 ένας λεβέντης τότε Υπουργός Γεωργίας ονόματι Τζουμάκας αποφασίζει να βγάλει την Δασική Υπηρεσία από το πεδίο δράσης της και μόνο μιας μεταφέρει την δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα κατακερματίζοντας έτσι το αντικείμενο της πυρόσβεσης, παραμερίζοντας και απαξιώνοντας την Δ.Υ .και φορτώνοντας με ένα μεγάλο βάρος το Π.Σ., το οποίο από την γένεση του δεν μπορεί να το υποστηρίξει χωρίς βέβαια να έχω πρόθεση να υποτιμήσω τους αγώνες των απλών συναδέλφων πυροσβεστών. Όταν, λοιπόν, χρησιμοποιείς το Π.Σ. μεμονωμένα χωρίς την βοήθεια και τον συντονισμό της Δ.Υ. είναι σαν να θέλεις να κυνηγήσεις κοτσύφια χρησιμοποιώντας ρουκετοβόλο με ότι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα, το κόστος και την αναλογία μεταξύ των δυο. Άλλωστε το δάσος προφανώς, είναι πεδίο δράσης της Δ.Υ. και όχι του Π.Σ. με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι επιτυχίες που είχαν να επιδείξουν μέχρι τότε τα Δασαρχεία της χώρας στηρίζονταν στην ιδιαίτερη φύση των δασικών πυρκαγιών όπου όλα κρίνονται στην αμεσότητα της επέμβασης όταν η φωτιά είναι εν τη γενέσει της και όχι αφού πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε φυσικά και την  μακρά εμπειρία που είχε αποκτηθεί συν το χρόνο και από το πεδίο από τους παλιούς Δασικούς υπαλλήλους.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, απαξιώθηκαν και η πάλαι ποτέ ακμάζουσα Δ.Υ.  μπήκε στο περιθώριο και εξακολουθεί εκεί να βρίσκεται από την Πολιτεία, φάντασμα του εαυτού της. Την άφησαν υποστελεχωμένη με γερασμένο πλέον προσωπικό και όλη αυτήν την συσσωρευμένη γνώση χρόνων όσον αφορά το δασικό αντικείμενο και δη τις δασικές πυρκαγιές να πάει χαμένο, αφού η τελευταία δεν μεταλαμπαδεύτηκε ποτέ από υπάλληλο σε υπάλληλο που τους χωρίζει χρονικά περιθώριο  τουλάχιστον δέκα ετών μεταξύ των διορισμών τους.

Αντίστροφα, το Π.Σ. ανδρώθηκε, πήρε προσωπικό ένεκα της δασοπυρόσβεσης, μέσα και οικονομικούς πόρους, που δικαιούνταν μεν αλλά για άλλο σκοπό και  αποτέλεσμα όλων αυτών ,σήμερα να δαπανούμε τεράστια ποσά για καταστολή βλέπε τεράστιος αριθμός, αναλογικά ιπτάμενων μέσων κ.α με μικρό σχετικά όφελος ως αντίκρισμα, διότι είναι γνωστό ότι όπου δεν μπει το πεζοπόρο τμήμα φωτιά δεν έσβησε.

Όλα αυτά οδήγησαν στο σήμερα και έπρεπε να έρθει και αυτή η καταστροφή μπας και κινηθεί κάτι, μπας και κάποιοι καταλάβουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός και καλύτερο στην τελική το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν.

Πρέπει λοιπόν, η Δ.Υ. να ξαναπάρει την θέση που της αξίζει στον σχεδιασμό και στην πράξη στο πεδίο, στην καταστολή αλλά και ακόμη περισσότερα στην πρόληψη και την φύλαξη που με σαφώς μικρότερο κόστος μπορεί να επιτύχει. Πρέπει άμεσα να ανασυσταθεί ούσα η μοναδική πλέον Υπηρεσία υπαίθρου με αντικείμενο πρωτίστως την προστασία και διαχείριση του δάσους και των δασικών ευρύτερα εκτάσεων, να γίνουν γενναίες προσλήψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους που την απαρτίζουν και να τις δοθούν οι πόροι και τα μέσα για να πράξει τα αυτονόητα.

Τότε και μόνο τότε θα έχει ελπίδα να βελτιωθεί η προστασία του δημοσίου κοινωνικού αγαθού που ονομάζεται δάσος και είναι η πηγή της ζωής για τον άνθρωπο.

***Ο Δημήτρης Χαρίτου είναι Δασοπόνος Δασαρχείου Έδεσσας - Αντιπρόεδρος Ένωσης  Δασοπόνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης

 

Δημήτρης Χαρίτου